Sursa are o anumita putere inscrisa pe ea. O sura da, insa, o putere mai mica decat ce-i inscris pe ea. Astfel, o sursa simpla, ieftina poate da si numai pana la 50% din cat scrie pe ea. Mai sunt unele surse numite pocnitori care se pot strica la prima folosire. In aceste conditii este buna o sursa certificata cat mai mult: 80, 80+, 80+ Bronze, etc.
De exemplu acesta sursa este una slaba si poate fi trecute la "pocnitori": http://www.pcgarage.ro/surse/inter-tech/fs-500-500w/
Aceasta sursa este una certificata 91, 1 % Gold: http://www.pcgarage.ro/surse/segotep/gp600g-500w/
Adica, daca la o sursa pocnitoare gasesti 500 W este posibil sa dea 250W in real. Dar la o sursa certificata 91, 1 ea da cel putin 455W reali. Acum, ca sa stii ce sursa trebuie sa faci un calcul cat iti consuma sistemul. Pentrua asta trebuie sa stii denumirea si modelul pieselor componente si sa le introduci intr-un calculator: http://outervision.com/power-supply-calculator In rest, placile de baza moderne suporta surse ATX si acestea sunt ATX Power Supply – cele mai folosite
ATX-2 Power Supply – cele mai noi.
Banuiesc ca ai nevoie de o sursa ATX neavand cel mai modern PC dar nici asa de vechi ca Pentium III sau II (echivalente).
Evident, trebuie sa fie compatibile, dar nu numai cu placa de baza, ci si cu restul componentelor.
Daca ai calculator nou, e cam "orice sursa". Dar in realitate exista vreo 3 tipuri diferite de mufa principala, si la fel celelalte mufe. Trebuie sa stii de cate ai nevoie (alimentare SATA, alimentare placa baza, alimentare secundara pentru placa video care e si aia de vreo 2 tipuri).
alexandrahvf întreabă: