| geermangaz1 a întrebat:

Dacă RAM-ul meu este de 2666 mhz, pot pune lângă el unul de 3200 mhz?

4 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Pot merge împreună cu modificări din bios. Dar cum softul este la fel cum îi este și numele, ușor, poate oricând să îți apară erori. De aceea producătorii de plăci de bază recomandă anumite modele de rami pe care ei îi testează, și totodată îi recomandă să fie identici din toate punctele de vedere.

| NLS a răspuns:

Mai trebuie indeplinite si alte conditii:

1. DA, se pot combina 2 frecvente diferite, insa vor functiona ambele placute la frecventa celei mai mici, adica la 2666MHz

2. suplimentar, trebuie sa aiba aceeasi latenta (numar CL)
Nu orice placa de baza (BIOSul ei) iti permite sa aliniezi latente diferite.

3. pentru Dual Channel, trebuie ca cele 2 placute sa aiba capacitate identica (fie ambele de 8, fie ambele de 4 GB, etc).

DAR nu sunt chiar sigur daca doua placi cu frecvente diferite mai pot rula in Dual Channel (chiar si aliniindu-se ambele frecvente la frecventa cea mai mica).

4. Placa de baza are indicata in specificatiile tehnice o frecventa maxima de RAM suportata, (cu si fara OC la procesor)
Daca acea limita (fara OC) e spre exemplu 2400MHZ, ambele placute ale tale vor functiona la 2400MHz, atata vreme cat nu faci OC.
Aproximativ la fel cu procesorul.
In specificatiile lui vei gasi frecventa maxima cu care poate lucra.

5. Unele branduri nu sunt pur si simplu compatibile cu o anumita placa de baza sau cu un anumit procesor.
Studiaza lista cu produsele compatibile, si alege un model de RAM de acolo.
O gasesti pe pagina placii de baza, la rubrica Support>>>

https://rog.asus.com/......pdesk_qvl/

Daca as fi eu in aceasta situatie, clar as cauta o placuta cu specificatii identice cu a mea (toate cifrele identice, in afara de brand/producator: frecventa, latenta, capacitate si voltaj)

| Sofer a răspuns:

Dacă iti suporta placa de baza, poți pune.

| Balalau95 a răspuns:

In teorie, da
in practica... depinde, de cat ai dat pe placa de baza, placile ieftine s-ar putea sa nu faca fata, sau mai rau, sa spuna ca merge binemercic si sa dea kix cu brio

tin minte ca am avut o placa de baza Asus, cu 3 sloturi de ram, si aveam 3 dimm-uri si orice dimm in orice slot mergea binemercic, cand puneam 3, aveam erori de memorie, GRAVE, cand puneam 2, erorile erau mici, dar ERAU, si era Asus FFS