Daca taceai. filozof ramineai. Cu 90 RON iti iei un SSD de 120 GB pentru pus sistemul pe el, diferenta e IMENSA. Gasesti modele bune de 240 sub 150 RON. Eu am SSD din 2012 si nici atunci - nici acum - nu eram/sunt miliardar. Bine, in 2012 preturile erau prohibitive la noi, asa ca mi l-am luat de pe amazon la cam juma' de pret.
Ca sa raspund la intrebarea initiala, hdd-urile exista inca pentru ca se recupereaza datele mai usor de pe ele in caz de ceva si rezista ceva mai mult in timp daca scrii/stergi date foarte mult.
Pentru ca pe un hdd poti stoca cel putin de 10 ori mai multe date si pentru timp de peste un deceniu, la acelasi pretsauchiar mai ieftin.
Am date (poze si documente) stocate pe hard disk care are cca 20 ani, se pastreaza fara problema.
Unitati cu memorii flash (stick USB, carduri SD) nu mai am nici unul functional din cele cumparate cu 6-8 ani inainte, toate s-au defectat definitiv.
Nu baga stickurile si cardurile SD in aceeasi oala cu SSD-urile...
De ce?
Nu sunt tot memorii flash?
Da, dar sunt mult mai complexe, tehnologie diferita, si au si ceva control asupra curentului care intra. Si mie mi-au crapat o gramada de stickuri mai recent, aparent datorita curentului cam instabil dat de hubul USB folosit. Sau pur si simplu fiindca... ghinion.
Tehnologia este acelasi, in acelasi generatii.
Defectarile sunt din cauza comuna: portile de comunicare.
E si diferenta de controller si cum se aloca/utilizeaza spatiul din memoria flash.
https://www.maketecheasier.com/sd-card-vs-ssd/
Casele construite pot arata diferit, dar caramizile folosite sunt la fel.
Da, dar conteaza foarte mult si cum folosesti caramizile alea si ce mai pui in afara de ele. In alta ordine de idei, de cand utilizezi SSD-uri? La mine primul a fost dintr-o serie problematica si mi-au facut baietii upgrade la generatia a doua, moca (SanDisk Extreme). Asta al doilea are vreo 33.000 de ore de functionare si conform aplicatiei lor mai are 76% viata disponibila.
Multe lucruri conteaza.
Anticipat nu poti estima viata si durabilitatea la NIMIC. La fel este si in cazul hdd-urilor, ssd-urilor etc.
Se pare ca, tehnologia actuala permite mai putin de 1000 formatari (accesari complete) unei unitati cu memorie flash. Deci, "calculul" ar spune ca, viata unui ssd este maxim pana ce se transfera informati de pana 1000 ori capacitatea lui.
Ba poti, pentru ca de aia exista sistemul SMART. La SSD e strict monitorizata si cuantificata de controller cantitatea de date scrisa pe fiecare celula si per total. TRIM se ocupa ca scrierea sa se faca pe cit posibil uniform, adica sa nu scrii pe o celula de 2 ori si pe alta de 500.
A, da, si inca ceva - ce zici tu e vorba de TBW, care nu e doar de 1000 de ori capacitatea, cum ar trebui sa fie daca ar fi chiar corect ce zici tu.
Ce am citit eu este ca aceasta problema le au ssd-urile si celalalte memorii flash la TOTI producatorii.
De vina ar fi porturile de comunicare (NAND?) care au viata mult limitata, la tehnologia actuala.
Card SD si stick USB am gasit cu asemenea problema (se putea citi dar nu s-a mai putut scrie nimic pe ei), dar cu SSD inca n-am avut "placere" asemanatoare. Poate SMART-ul a atentionat din timp si au fost inlocuiti la timp.
Voila - https://www.pcgarage.ro/ssd/kingston/a400-120gb-sata-iii-25-inch/ - are mentionat 40 TBW ca durata de viata. https://blog.architecting.it/tbw-dwpd/ Imi aduc aminte ca acum ceva vreme am vazut un test foarte interesant in care au luat unii de la nu-mai-stiu-ce-site cateva SSD-uri si au scris pe ele pana au crapat. Ei bine, majoritatea au tinut mult peste cit era specificat de producator. Oricum, la astea mici pentru sistem e bine ca se face usurel backup. Anul asta, chiar daca nu o sa imi crape asta de 120 pe care il am, cred ca o sa iau unul de 240 la 100-150 RON si il voi pastra de rezerva. In caz de ceva, dau afara ala bulit, pun asta nou, bootez de pe stick, restaurez imaginea de backup, si am Windowsul ca inainte in 2-3 ore.
Da, asta inseamna cca. 333 cicluri de scriere complete (eu am scris maxim pana la 1000).
Pentru un sistem propriu este suficient 3-5 ani, cu SO instalat si rulat pe el.
Slava Domnului, le-a scazut pretul, acum deja poate sa-si permita aproape oricine sa foloseasca SSD pentru partitia de bootare si rulare activa (Windows incape bine pe el).
Eu totusi imi fac stocarile de siguranta pe hdd...
Clar. 120 GB + 4 TB intern si vreo 3 harduri externe pentru inca vreo 8 TB sau cit or avea impreuna (sunt chestii pe care le copii pe 2 harduri cel putin ca sa fiu sigur ca nu le pierd, lol).
Eu unu recomand in mod obligatoriu ssd pentru windows, ssd ul macar sa aiba 260 de gb in ziua de azi sau ieftinit foarte mult, pentru date nu ai nevoie de viteza mare dar pentru windows da
Inca, inca, INCA e diferenta mare de pret
curand or sa dispara ssd-urile din cauza ca un hdd are maxim 14T si deja sunt pe piata ssd-uri de 15.96T
iar Samsung-ul a facut un ssd de 30T, iar nustiuce firma (Nimbus... nu am auzit de ei) a facut unul de... 100T, insa evident ca, costa de ustura
https://www.theverge.com/......yte-pm1643
https://www.theverge.com/......c100-100tb
ideea e ca hdd-urile au cam atins limita fizica de capacitate
Ssd-urile sunt pentru miliardari, hdd-urile sunt pentru saraci dinastia ca noi.
Daca taceai. filozof ramineai. Cu 90 RON iti iei un SSD de 120 GB pentru pus sistemul pe el, diferenta e IMENSA. Gasesti modele bune de 240 sub 150 RON. Eu am SSD din 2012 si nici atunci - nici acum - nu eram/sunt miliardar. Bine, in 2012 preturile erau prohibitive la noi, asa ca mi l-am luat de pe amazon la cam juma' de pret.
Ca sa raspund la intrebarea initiala, hdd-urile exista inca pentru ca se recupereaza datele mai usor de pe ele in caz de ceva si rezista ceva mai mult in timp daca scrii/stergi date foarte mult.
Capacitate mai mare, pret mai mic. Evident, viteza de transfer mai mica dar merge.
anonim_4396 întreabă: