anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce atunci când filmai ecranul unui monitor CRT apăreau în filmare dungi de genul:

https://youtu.be/aHT6nYZ3jfc

Acele dungi se vedeau doar pe ecranul telefonului, în filmare, monitorul neavând nicio defecțiune.

Răspuns Câştigător
| Mosotti a răspuns:

Ptr ca, camera vedea cum se reimprospata ecranul, chestie care ochiul uman nu percepe, adica rata de refresh se vedea.
Daca mareai rata aia de la 60 la 100 Khz, vedeai ca dungile alea se miscau mai rapid.
Iar daca mareai si mai tare, nici camera nu le mai vedea deloc.

Ecranu asa se vede in realitate, de aia pe unii la rata mica de refresh aveau dureri de ochi si cap, ca, creierul detecta baleajul ala de ii zapacea chiar daca nu percepeai vizual acele dungi, creierul le percepea cum le percepe camera.

| anonim_4396 explică (pentru Mosotti):

De aia mă usturau ochii atunci când aveam monitor CRT...

Apropo, tu de ce ești treaz la ora asta? big grin
Nu ți-e specific să fi pasăre de noapte pe TPU.

| Mosotti a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, de aia era bine monitor cu rata de refresh cat mai mare, ca daca e mare destul, nici creierul nu mai percepe acel baleaj, pare ca acele dungi nu mai exista, insa miscandu-se foarte rapid, nu mai percepe ca se misca.
Dar de usturat nu stiu daca de la asta te ustura.

Da, am luat un anxiar si putin m-a facut sa ma simt mai in ordine, dar o sa plec in cam 5 minute.
Treaz eram, dar nu stateam pe calculator, ma uitam la TV de pe la ora 23 pana pe la 1-2 maxim 3 sa zic.

6 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Tatal meu, electrician de meserie si electronist din pasiune spunea cand eram copil ca la vechile televizoare pe lampi de pe atunci nu puteai fotografia imaginea de pe ecran. Pe atunci nu intelegeam, dar acum inteleg cu de se putea asa ceva.

| aditimus a răspuns:

Depinde de camera rata de refresh, ai aici un exemplu cum trebuie sa fie normal

https://www.youtube.com/watch?v=aJKV7fTJRIc

| Kamiyashiro a răspuns:

Viteza de schimbare a cadrelor este de 25 cadre/secunda. In cazul filmarii unui tv trebuie folosit un speed de 1/25 sec pentru a nu aparea acele dungi. Filmand un LCD dispare problema dungilor (chiar si la 1/60 cat au camerele "default").
Aceste rate au format baza pentru seturile NTSC (60 Hz) și PAL și SECAM (50 Hz) folosite astăzi. NTSC utilizează o rată de reîmprospătare de 60Hz, în timp ce PAL și SECAM utilizează 50Hz, NTSC are 525 de linii, în timp ce PAL și SECAM utilizează 625 linii, NTSC necesită un control de nuanță în timp ce PAL și SECAM nu. Rata de reîmprospătare mai lentă de 50 Hz da timp CRT-ului să scaneze mai multe detalii. Cu toate acestea, această rată introduce și mai mult pâlpâire la filmari, asa ca solutia este un tv LCD sau poti incerca chiar si cu un tv cu frecventa de 100Hz.

| shidance a răspuns:

Exista o componenta numita "trimer" sau amplificator de tensiune pana la 4kv, ca sa redea imaginea bombarda acea sită cu fascicule de electroni incepand de jos in sus in linii drepte, orizontale la o viteza de cateva mii de ori pe secunda cu ochiul liber nu se vede dar senzorul unui telefon este destul sensibil sa poate vedea schimbarile de lumina de pe monitor