| Lapusneanu a întrebat:

De ce bâzâie liniile de inaltă tensiune iarna cand se depune zapada pe ele sau chiciură?

5 răspunsuri:
| Kataklysm a răspuns:

Ele fiind incalzite de la tensiune, topesc zapada sau gheata.Din cauza ca sunt vechi, mai au unele parti neacoperite de cauciuc.Zapada topindu-se intra prin acele orificii catre firul de cupru, pe sub cauciuc, provocand scurt-circuit. Sper ca am fost destul de explicit tongue

| Dismally a răspuns:

Liniile de inalta tensiune bazaie si vara, doar ca acel "zgomot alb" este mai pronuntat cand umiditatea din aer este mai mare - spre exemplu iarna cand este zapada. Se numeste efectul corona :
"Efectul corona reprezintă descărcarea electrică care apare în jurul unor conductoare de înaltă tensiune (peste 100 kV). Favorizat de unele condiţii atmosferice (ploaie, ceaţă, zăpada, chiciură), efectul corona poate produce pierderi însemnate de energie electrică şi perturbaţii în liniile de telecomunicaţii. Este însoţit de fenomene luminoase (coroană luminoasă violetă în jurul conductoarelor), acustice (zgomot specific) şi chimice (apariţia ozonului şi producerea acidului azotic, care poate ataca armăturile izolatoarelor).



Efectul corona se produce prin depăşirea unei valori critice a intensităţii câmpului electric, valoare cu atât mai mică, cu cât este mai mare curbura conductorului (cu cât este mai mică raza secţiunii). Diminuarea pierderilor de energie prin efectul corona, care în condiţii foarte nefavorabile pot fi de 20% din energia transportată, se obţine prin mărirea diametrului conductoarelor (peste 11 mm la 110 kV, 25 mm la 220 kV, 50 mm la 400 kV) şi prin folosirea conductoarelor multifilare.



Efectul corona este unul din fenomenele care limitează tensiunea maximă la care se poate face transportul energiei electrice prin linii aeriene de înaltă tensiune (în curent alternativ 750 kV). Descărcarea prin efectul corona este folosită la electrofiltre."

| Lapusneanu explică (pentru Dismally):

Se poate doar ca vara dupa ploi eu nu l-am observat doar si atunci e umiditate... fenomene luminoase nu am vazut niciodata, pe cele chimice nici atat nu le-am putut detecta...

| prangatedanutz a răspuns:

Exista mai multe variante posibile.Cel mai probabil
1. Exista un spatiu pe undeva si intra zapada(apa)ce ce duce la,, bazait''
2.Instalatia este veche, posibil sa se atinga 2 fire opuse...

| Lapusneanu explică (pentru prangatedanutz):

De fapt exista doar o singura varianta certa.....esti un prostanac care-si da cu parerea aiurea