Se estimeaza ca ochiul uman are undeva la ~576 Mpx. Asta e cel mai mare numar pe care l-am vazut eu. Pe ici-colo scrie ca e mai putin, dar sa luam maximul.
https://en.wikipedia.org/wiki/Vera_C._Rubin_Observatory
Se estimeaza ca aceasta camera va avea undeva la ~3200 Mpx, deci de vreo 5-6 ori mai mult.
Se lucreaza la ea din 2015 dar inca nu este gata. Ei zic ca undeva prin 2021 se va finaliza.
Bine, nu-i tocmai o camera de facut poze pentru oricine. O sa fie folosita in astronomie. Mai multe detalii acolo pe Wikipedia.
De unde stii ca nu s-a creat? Tehnologia noi inventata e pusa la dispozitia populatiei la 50 ani de la creare. Romania avea in 1978 telefonul mobil, poti vedea asta in filmul romanesc Totul despre fotbal, pe stabion apare o secventa de cateva secunde in care o tanti vb la telefon. Cu toate astea, multi spun ca s-a folosit telefonul mobil in al doilea razboi mondial, prin 1940. Iar la noi a aparut 50 ani mai tarziu, dupa cum bine stii. Exista tehnologie, dar nu e redata publicului. Se foloseste in aplicatii militare. Ai o microcamera in ecranul tv- ului. Se uita la tine cum dormi, cum faci amor, cum umbli goala prin casa Dar nu stiu cati megapixeli are.
Cea mai simpla si logica explicatie este asta: nu ne trebuie. Pozele ies clare si la 40 mp, de ce sa ne complicam cand deja avem poze clare.
Nu e vorba, nu suntem in capabili, Asa nu era nevoie nici de 8 K si nici de 4 K, dar uite ca si dupa 8 K va veni si urmatoarea generatie poate. De aia si de pe pelicula fotografica faci ce rez vrei tu, ca inca nu suntem in stare digital sa o atingem.
Singer mie deja calitate DVD mi se parea foarte ok pentru acasa.
Nu. Într-un eseu, un rus asemăna obiectivul camerei foto sau al aparatului video cu ochiul Gorgonei. Așa cum privirea acesteia transforma în piatră pe oricine se uita la ea, așa și aparatul foto, împietrește în poză pe cel care-i stă înainte. Spre deosebire de aparat ochiul uman nu împietrește. Apoi nu ai cum să spui ca ochiul uman are niște megapixeli. El funcționează cu sentimente cu emoții, nu degeaba anticii îi spuneau că e poarta sufletului. Ai grijă că gândirea aceasta este dăunătoare. De ce? Am ajuns să comparăm o ființă cu un obiect.
Da, comparam, ca aparatul optic e acelasi, iar sistemul digital de conversie a semnalului e diferit insa tot sistem de conversie este adica sa recunoasca creierul imaginile, cum recunoaste cipul imaginile dupa ce lentilele o vad.
Ba da, poti zice ca ochiu uman are niste megapixeli, se vede dupa claritatea imaginii, nu apare nici un purice, nimic in ceata, nimic neclar daca ochiul e sanatos.
Si o fiinta ce e? E un obiect ultrasofisticat si mult mai avansat ca o masina care nu simte si nu gandeste, atata tot.
Suntem niste roboti ultraavansati. Faptul ca simtim, gandim, invatam sunt calitati superioare care doar nu am fost inca in stare sa le facem la roboti, atata tot, nu suntem in stare sa facem chimia creier care sa dea acele trairi si restul. Dar vom face, vom ajunge sa creem omul de la zero cum vrem noi.
Pfiu omul de la zero? Habar nu ai ce vorbești. Chiar și reproducerea în vivo sau în vitro se face din celule preluate sau clonate din altele cum poți spune că o să facem om de la 0. Există o materie preexistentă. Și apoi noi nu suntem insă stare să facem un ochi nou la fel ca cel vechi sau o mână d-apăi un om întreg.
Pai aia e, asa ar trebui sa stim, mai in colo vom putea, acolo trebuie sa ajungem. Nu am zis ca putem acum, am zis ca trebuie sa stim ce si cum, ca sa putem.
Si mareria aia preexistenta are si aia o schema, un proiect dupa care a aparut, nu apare nimic aiurea. Plus ca in spermatozoid si ovul nu e nimic in miniatura, se formeaza dupa aia ce trebuie.
O sa ajungem ca omului ca-i apara un ochi nou in timp, adica ii va creste incet incet si va functiona cum trebuie. Niste gene care sa comande asta, va fi frumos, dar va mai dura sute de ani, poate mii.
Iti dai seama ca acolo exista proiectul dupa care se formeaza copilul, daca am scoate ala si l-am descifra, la inceput facem si noi ca acolo (dupa tutorial cum se zice, strict copiem dar facem dupa copiat, nu copiem facut), si vedem daca ne iese la fel, apoi dupa aia mai modificam si vedem ce iese, si incet incet invatam.
Asa se invata.
Dar trebuie proiectul scos, descifrat complet.
Sa vezi "ca sa apara mana, scriem asa in soft, ca sa..aia, facem aia".
Transumanismul ăsta bată-l vina. Dacă tu crezi că omul va face așa ceva te apreciez. Dar eu nu cred. Sunt niște limite ale naturii peste care nu trebuie să trecem. Da facem corpul, dar cum facem cu partea spirituală, dacă i punem AI nu e independent nu e liber, e prins în niște algoritmi. Și apoi hai să te mai întreb ceva: ce facem cu rebuturile? Le vom considera ființe sau nu? Vom ajunge la eugenism și segregare? Ce facem dacă de aici apare o industrie de prelevare a organelor? Vom crea oameni doar pentru organe?
Vom trece peste limite, de ce nu? Insa am zis mai dureaza. Nu ai inteles ce e partea "spirituala", aia e data de chimia din creier, creieru nostru nu este un AI de cacao, e un IA extrem de evoluat si face chestii in plus fata de ce poate face orice calc acum, tu nu lua ca robotii si masinile sunt doar calcurile fara gandire proprie, fara capacitatea de a invata, de a simti, de a se atasa!
Oamenii sunt niste roboti biologici dar tot roboti sunt. Asa ca, creieru asta al nostru poate face sa simtim sa traim tot felul de sentimente care-s date de creier si atata tot, sa ne atasam, sa suferim, sa nu suferim.
Partea spirituala a fost inventata ca denumire, ca nu se stie de catre multi ce inseamna acele chestii care-s incluse in partea spirituala cum se zice. Asta inseamna fiinta de fapt, nu e nimic asa de neinteles.
Nu e nici o problema.
De exemplu daca tii oxitocina jos nu te mai atasezi, daca tii serotonina jos, te simti rau sufleteste cum s-ar spune, ai o stare urata, deci chimia. Daca tii prolactina jos, e posibil sa poti avea oorgasme cam unul dupa altul fara prea mare sau deloc pauza.
Adica te joci cu "spiritualul", cum se zice.
Daca cobori testosteronul barbatu nu mai are capu` doar la f.
Daca urci serotonina prea mult, dai in euforie, simti altceva.
Rebuturile out rapid si fara suferinta, e iar f simplu, sa fie o societate de oameni sanatosi, bucurosi si frumosi, ca aici merge, nu e ca la aia ca nu merge sa fie toti bogati. Sa eliminam multa suferinta si pentru ceilalti si pentru cei in cauza.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: