Windows-ul este mai popular, fiindca este mai vechi, mai cunoscut si s-au facut mai multe jocuri pentru el. Acesta este si motivul pentru care s-a raspandit.
Linux s-a creat doar cu peste un deceniu dupa Windows, dar a mai durat inca un deceniu pana ce a primit forma grafica, asemanatoare Windows-ului.
Linux, cum la inceput a fost conceput pentru uz profesional si mai protejat, nu prea se poate virusa, nu necesita programe antivirus, ceea ce ii da viteza mai mare de functionare, chiar si pe calculatoarele cu resurse mai reduse. Are si avantajul licentei gratuite, cu toate ca contine aproape orice programe necesare pentru lucrul de acasa, scoala sau birou.
O ramura derivata a Linux-ului este sistemul Android, folosit pe telefoane, tablete, televizoare etc., care s-a raspandit extrem de mult in ultimii ani.
Linux pentru ca e free, consuma mai putine resurse si te ajuta daca faci programare.
Windows daca esti doar un utilizator obisnuit si folosesti PC doar pentru filme si jocuri.
Windows ul e popular pentru ca e user friendly si pentru ca majoritatea nu are nevoie de un sistem de operare profesionist
Windowsul e popular pentru ca e luzar friendly? Serios? Eu m-am descurcat cu un Linux din linie de comanda in 1999 sa ii fac sa mearga interfata grafica samd. FARA NET. Acum doar sa nu vrei sa il folosesti si sa comentezi ca nu e user friendly... exista distro-uri mai UF ca Windowsul. Problema de multe ori e la drivere...
Stai ca nu te inteleg? Nu ma prind daca esti ironic, vrei sa te dai mare cu ce faceai in 99 sau chiar crezi ca orice user simplu de PC s ar descurca mai bine in linia de comanda decat dand doua click uri.
NU breh, zic ca in 1999 am reusit sa il fac sa mearga in mod grafic (startx si toti parametrii aferenti, you know) fara a avea la dispozitie conexiune la net. Plecind de la linia de comanda si sapind prin manuale in mod text. Acum orice user simplu de pc are la dispozitie o gramada de distro-uri unde nici nu trebuie sa vada vreodata linia de comanda... Sper ca m-am facut inteles de data asta.
Linux-ul este gratuit; dar nu iti ofera calitatea grafica pe care o ofera windows-ul.
In primul rand, ambele OS-uri sunt ok. Folosesti ce iti permite sa-ti faci treaba cel mai bine. Vrei sa rulezi servere - Apache, MySQL? Probabil Linux. Vrei sa te joci? Probabil Windows. Vrei Internet, Office, muzica, filme? Oricare dintre ele.
Dincole de meritele tehnice, "poporului" ii pasa de doua lucruri mari si late:
1) aplicatii;
2) cat de usor gasesti pe cineva sa te ajute sau sa-ti faca/repare PC-ul.
Din motivele 1) si 2) Windows are un avantaj pe desktop.
Insa ceea ce l-a facut rege pe desktop l-a facut sa moara pe mobile. Daca pe desktop Microsoft au fost primii, pe mobile au venit ultimii.
Istoria windows-ului
win XP a fost CEL MAI TARE... EVAH, cam un deceniu si'
iar dupa XP, mIRC-osoftii au scos windows vista care a fost un fiasco T.O.T.A.L... A.B.S.O.L.U.T. pentru ca era plin de bug-uri si mergea ca o cizma, deci a fost folosit foarte putin
asa ca s-au decis sa faca un windows OS de tip UNIX (Linux-ul e un Unix, cea mai populara forma, dar tot Unix) adica modularizat, fara centralizare absoluta cum e windows-ul, capabil de multi-tasking absolut, etc.
si
NU AU REUSIT
aaaaa, nu din cauza ca nu au reusit sa faca un sistem asa, ci din cauza ca, au constatat ca NU EXISTA NICI O SANSA SA FACA ASTA FARA SA REDUCA SERIOS PERFORMANTA SINGLE-USER
si au pierdut 3 ani cu asta
moment in care au mai pierdut inca 2 ani cu development-ul si au facut windows 7 care a fost un success enorm
care e diferenta reala dintre windows SI RESTUL SISTEMELOR DE OPERARE?
cand e vorba de server/servicii de retea DE NIVEL INALT, windows server SUX, Linux-Unix RULZ... RILI
cand e vorba de, desktop, single user, WINDOWS KICK ASS... BADLY
Linux/Unix/MacOS (care e tot un unix, BSD modificat la greu numit "Darwin") SUCK ASS... ALSO BADLY
di she ma? da' di she?!?
pentru ca windows are DirectX, chestie care nu a fost depasita nici in ziua de azi de NIMENI, eu personal am vazut cu ochisorii mei mici si porcini cum pe acelasi calculator pe care aveam 100fps in CS16 in windows, in Linux aveam 55fps, si in macos (am reusit pe vremea aia sa instalez Mountain Lion distribuit de iatkos.me) aveam 65fps
de asemenea in world of tanks, am facut misto de unu' care injura ca a dat 3500eu pe un macbook pro si avea fps de rahat, si nu intelegea de ce ii spuneam sa instaleze windows daca vrea fps klumea
Windowsul este mai vechi si multi s-au familiarizat cu el.
Pentru unii este mai greu sa isi schimbe obiceiurile.
Pentru ca Windows-ul este cel mai bun sistem de operare rapid si stabil, raspunde rapid la comenzile de la toate versiunile! Cele mai bune sisteme de operare foarte des utilizate sunt : WINDOWS 7 HOME PREMIUM si WINDOWS 7 ULTIMATE!
Si cea mai sanatoasa mincare e burgerul triplu de la mec, corect?
"linux este gratis". Asta nu e un raspuns. Windows si linux au utilizari diferite, sistem de fisiere si management diferit..etc. In mare parte, linux este folosit pe servere. Windows este mai mult pentru utilizare casnica dar nu neaparat. Linux poate fi folosit si el (varianta desktop) pentru acasa dar nu pentru jocuri.
Dupa parerea mea: Linux - servere, Windows - pentru acasa
Windows-ul este un program mai simplu dedicat gaming-ului si persoanelor care nu prea se descurca la pc.
Linux este si el ok, nu poti lua virusi dar problema este ca mananca multe resurse, nu este prea cunoscut si nu prea ruleaza multe jocuri. Si este destul de complicat pentru persoanele incepatoare in it
Cum sa manance Linuxul mai multe resurse? Serios cum?
Deschide csgo pe win10 apoi pe linux. sunt diferente de 30-40 de fps.
Pai ce facem prietene. Comparam jocurile de pe windows cu versiunile de pe Linux? Comparam driverele video de pe Windows cu cele de pe Linux și pe urma tragem falsa concluzie ca Linux folosește mai multe resurse pentru ca jocurile merge mai nașpa? Serios?