| pentesterintimpuliber a întrebat:

De ce majoritatea romanilor fug de firme precum Xiaomi, Huawei, Motorola in pofida review-urilor bune, a calitatii si opteaza pentru Samsung, Apple?

Spre exemplu, pe eMag am vazut un Samsung Galaxy M02s care costa in jur de 750 lei, specificatiile sunt mediocre, de luat in ras chiar pentru un model scos in 2021, la acelasi pret sau putin peste poti lua un Redmi Note 10 cu ecran sAmoled, un procesor net superior si camere mult mai bune

Voi ce credeti, brandul telefonului este doar un simbol de statut, lipsa cunostintelor tehnice sau ambele?

Răspuns Câştigător
| alexalx1234 a răspuns:

Pentru ca vor sa dea bine in societate. Isi iau telefoane de la Apple sau Samsung doar ca sa le puna pe masa la un restaurant sau la un bar pentru a vedea lumea cat de bogati sunt ei, cand colo acele telefoane sunt luate in rate. Pe scurt, se cred smecheri. Nu neg ca si telefoanele de la Samsung si Apple sunt foarte bune, dar unii romani le cumpara doar pentru imagine.

27 răspunsuri:
| RobertMoon a răspuns:

Îți zic eu de ce. Pentru că lumea este obișnuită cu o anumită marcă de telefon, iar dacă ești mulțumit de Samsung sau Apple e clar că o să îți iei tot unul de la același brand in viitor. (Acum
câțiva ani Huawei făcea niste porcarii de telefoane, iar Xiaomi nici nu exista în Ro, plus că numele ăsta te duce cu gândul la un fel de mâncare chinezesc). Huaweii am avut o singură dată, iar după 2 săptămâni l-am vândut din cauza faptului că se încingea rău când era pus la încărcat sau când îl foloseam intens (P30). Xiaomi nu am avut niciodată, dar am auzit lucruri bune despre el, am citit recenzii pozitive la majoritatea modelelor interesante, dar singura chestie care m-a făcut să nu îmi cumpăr xioami până acum a fost că am auzit că apar multe reclame atunci când îl folosești și că le scade mult valoarea dacă vrei să îl vinzi în viitor.

| NLS a răspuns (pentru RobertMoon):

Xiaomi au ads si multe aplicatii inutile, majoritatea de la Xiaomi desigur, insa si foarte multe de la Google.
Poti dezinstala orice cu usurinta, telefonul nu te lasa, insa exista Minimal ADB and Fastboot.

Exista liste pe net cu aplicatiile nefolositoare si numele pachetelor, pentru a lansa comenzile in ADB.

La final, obtii un telefon de vis pentru pretul cerut, mult peste ce ofera Samsung de exemplu.

Am luat Redmi 9 cu 3GB ram cu fix 100 euro, si l am dat cuiva din familie.

Eu am de 1 luna un Redmi 9T, 4GB RAM, 128 stocare.
Bateria ma tine putin peste 2 zile, si a fost 175 euro.

La primul am lasat doar strictul necesar, avand mai putin RAM, insa chiar si la al meu, tot am dezinstalat vreo 35 de aplicatii bloatware.

Camera e mediocra, dar poti imbunatati substantial fotografiile, daca instalezi GCAM.
(urmeaza sa fac si asta pe ambele)

| RAY a răspuns:

Omule traim in democratie, fiecare cumpara ce vrea,voi intre voi va urati extrem de mult,nu vad unde e credinta, de ce trebuie judecat un om sau facut prost ca prefera Samsung,inainte de a vorbi gândește,e chiar asa greu, si eu am Samsung, de ce? Ca mi-a placut cum arata iar ca specificații tehnice sta foarte bine, prefer sa vad de o marca populara nu non name facut pe vapor, repet nu judecati omul, de unde ura asta

| pentesterintimpuliber explică (pentru RAY):

Hai ca Xiaomi, Huawei sunt facute pe vapor, tu crezi ca E-boda si Allview e aceeasi mancare de caini precum Xiaomi, de unde ai scos-o si pe-asta? Du-te tu in Anglia, Spania sa vezi cati oameni au Xiaomi si Huawei

| RAY a răspuns (pentru pentesterintimpuliber):

Am afirmat eu asa ceva copile?

| pentesterintimpuliber explică (pentru RAY):

Hai pa, samsungarule

| RAY a răspuns (pentru pentesterintimpuliber):

Tipic copil avortat

| pentesterintimpuliber explică (pentru RAY):

Mai usor cu astea

| Violleta2022 a răspuns:

Din cauza snobismului.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Huawei are o cota de poata foarte buna in Romania, asa ca premiza ta nu e neapărat adevarata

| anonimg a răspuns:

Pentru că Samsung a rămas singur pe piață după ce Nokia a dispărut. Samsung nu a mai avut concurență și s-a dezvoltat în felul lui.
M-am bucurat când Nokia a apărut iarăși; dar pentru că nu s-a ridicat la calitatea de la început, și nu a mai fost inovator, a deveni oarecum plictisitor; ba încă este mai slab ca la început.
Păi Nokia N95 are infraroșu de acum mulți ani, iar acum când s-au înmulțit dispozitivele cu infraroșu numai Xiaomi face telefoane cu această funcție.
O să rămân pe Xiaomi chiar dacă are semnal mai slab. Prețul și specificațiile sunt mai bune decât la Nokia.

| Zuzu1991 a răspuns:

Eu personal mi-as luat telefon numai Samsung
altceva, doar daca primesc pe gratis, sau sunt obligat
iar raspunsurile cu "fudulie" sunt aiurea, pentru ca si Samsung are versiuni ieftine
poate sunt prea adanc bagat cu capul in tehnologie, dar NUMAI la telefoanele Samsung am auzit de *#0*# (daca ai Samsung formeaza asta ca si cum ai apela pe cineva)

in rest Xiaomi sunt cel mai bun raport performanta pret, insa nu strica sa iti si iei o husa FOARTE rezistenta

iar dupa fiasco, cu google, Huawei nu mi-as lua nici de al dracu'

am lasat la urma Apple, de care am oroare, in primul rand e politica Apple care e cel putin revoltatoare, si umplu 5 pagini de nu mai citeste nimeni, iar de cate ori pun mana pe un telefon/tableta Apple, ma simt hadicapat ca nu am butonul de back tongue

| mastadont a răspuns:

Mărcile menționate de tine sunt destul de slabe dacă vorbim de performanțe. La ce procesoare au pe ele ar trebui să meargă mult mai bine ca un iphone de exemplu însă nici vorbă, sunt cu mult în spate. Să nu mai zic de funcționare. Am avut un xiaomi și după o lună mergea greu ca un tractor, se bloca tot timpul și trebuia să-i fac reset total o dată pe săptămână. Am scăpat repede de el și am rămas la iphone, care mă ține de vreo 4 ani și merge ca în prima zi în care l-am cumpărat. Nu știu dacă sunt reviewuri plătite sau dacă oamenii care le scriu chiar cred ce spun însă eu nu am fost mulțumit de xiaomi deloc.
De ce crezi că zice lumea că îs făcute pe vapor? Pentru că nu țin mult și sunt foarte sensibile. L-ai scăpat pe jos, ai strigat la el un pic mai tare și gata, nu mai merge.

| pentesterintimpuliber explică (pentru mastadont):

"Mărcile menționate de tine sunt destul de slabe dacă vorbim de performanțe."

http://www.antutu.com/en/ranking/rank1.htm

| mastadont a răspuns (pentru pentesterintimpuliber):

Asta e între telefoanele cu android, stai liniștit că nici Samsung nu e prea bun. Oricum nu se compară nici-unul cu iphone, nici la performanțe nici la calitate.

| flixbuster a răspuns:

Sunt aspecte multiple de luat in considerare.

1. Psihologic.
A merge pe un brand celebru te face "cineva" in lumea ta. Pentru unii oameni este important acest lucru si prefera sa dea bani pe un produs peste nevoile lor doar din acest motiv. Nu judecam, fiecare isi traieste viata cum crede de cuviinta.

2. Tehnic. Aici e mai mult de discutat.

2.1 Simplitate in utilizare.
Aici Apple este rege fara discutie.

2.2. Suport software.
Iar Apple este rege cu 5 ani. Urmeaza Samsung cu 4 ani mai recent (update-uri lunare la o lista mai redusa cu modele mai de varf si update-uri trimestriale sau mai rar pentru restul de modele). Google Pixel cu 3 ani, Nokia cu 3 ani (singurii care mai scot telefoane Android One) - si cadenta update-uri lunare. Restul, Dumnezeu cu mila.

iPhone si Pixel sunt in general telefoane scumpe, la mia de euro (poate si putin mai jos). Cred ca au un singur model la 400 euro (peste 500 euro in Romania, ca saracia e scumpa): iPhone SE 2 si Google Pixel 4a. La Samsung paleta de optiuni financiare este mult mai variata, la fel si la Nokia.

2.3 Performante hardware.
Aici "chinezariile" sunt regi. Xiaomi, Oppo, Realme, Huawei scot terminale puternice cu dotari foarte bune la preturi mici comparativ cu Apple, Samsung, Google, Nokia. Dar software-ul lor este plin de bloatware, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au si nevoie de hardware mai puternic - pentru a rula toate porcariile pe care ti le indeasa pe telefon si de care nu poti scapa ca utilizator obisnuit (sa nu-mi zica cineva ca ii spui lu' tac-tu sau lu' mamaie de ADB ca nu-l cred). Rege absolut ca performanta este clar Apple cu Bionic M14 (pe telefoane) si M1 (pe tablete si laptop-uri) dar vezi partea cu pretul de la punctul anterior.

Exemplu personal: am un Xiaomi Mi A1 din 2017 - super telefon, primul telefon Android One (cred). Xiaomi au mai scos Mi A2 si A2 Lite si A3 si apoi s-au lasat de Android One - nu faceau fata exigentelor de calitate Google pentru program - update-uri lunare de securitate, firmware curat fara bloatware. Stau de un an fara suport software (decizie asumata, in pandemie nu prea au iesit telefoane de interes pentru mine). Acum a venit vremea sa schimb telefonul.

Am luat prima data un Xiaomi Mi 10T Lite 5G. Am zis ca sa fiu si eu in trend cu 5G. Teapa dubla. La RCS 5G e doar de marketing, trebuie sa il cauti cu lupa sa il gasesti prin Bucuresti. Nu stiu ce e in tara. Software plin de bloatware pe care nu il pot da jos. Telefonul foarte bun ca hardware de altfel dar stricat de software. Concluzie: returnat in trei zile (dupa ce am apucat sa gasesc si eu niste 5G prin Bucuresti sa vad ca chiar merge la RCS).

Apoi am luat un Realme 8 5G - de-abia lansat. Pret vreo 900 lei. Hardware mai slabut ca Xiaomi Mi 10T Lite 5G dar tot asa foarte bun pentru pret. Software tot asa foarte rau - plin de bloatware. Returnat in 3 ore.

Ca idee, probabil ca e deja clar: nu suport bloatware. Din motive de securitate dar si ca principiu, e telefonul meu, vrea sa-l pot configura fix asa cum vreau eu, sa pot dezinstala (sau macar dezactiva) aplicatiile care nu ma intereseaza.

Asa ca acum am cumparat un Nokia G20 - de-abia lansat. Pret 750 lei. Este perfect pentru mine. Hardware-ul este modest fata de Realme 8 5G desi e cam in aceeasi arie de pret. Dar software-ul este Android pur si eu exact de aceasta am nevoie. Sunt dispus sa renunt la hardware puternic si 5G pentru software asa cum vreau eu si exact asta am facut. Acum singura "problema" e ca telefonul e prea nou si nu gasesc husa pentru el si nu-l pot folosi big grin Teoretic prin unboxing-uri apare husa in cutie dar se pare ca pe anumite piete pun husa (Australia, Emirate), pe alte piete nu pun husa in cutie (USA, UK, RO). Inteleapta decizie din partea Nokia, ce sa zic. Nu-i bai dar nu e nimic accesoriu pe piata pentru ca e nou. Mai astept, il mai testez pana apar accesoriile, poate primeste si vreun update intre timp ca e pe patch level Martie 2021, cam vechi (varianta initiala de firmware de la lansare). Poate asa mai sar si peste niste probleme care de obicei apar cu firmware-ul original de la lansarea produsului.

| Legion7X a răspuns:

Motorola nu, acesta nu are, opțiunea in agenda de contacte, de trecere a numerelor în sim. Agenda se bazează pe contul google, și salvare in telefon. Ca să salvezi in sim, trebuie descărcată o aplicație de pe magazin play.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Xiaomi: reclame in sistem, ai 2 aplicatii pentru camera fisiere etc
Huawei: fara google, fura datele, inchide aplicatii prea mult
Motorola nu stiu poate are ceva probleme de temperaturi sau software

trebuie sa iei in considerare ca Samsung are peste 50% pe piata romaneasca asa ca isi permit ce vor ei si ofera update-uri pe 5 ani (asa zic ei dar eu nu am primit decat 1 update la os si doar 3 ani)

eu sincer nici nu consider sa ma risc la un xiaomi oricat de bune ar fi specificatiile, software-ul e cealalta jumate din pret

| Țoglă a răspuns:

Fiindcă Samsung, Apple și mai nou Huawei, au produse de calitate.
Restul sunt telefoane "de comerț", sunt făcute să reziste maxim doi ani până la următorul.
Eu acum merg numai pe Samsung după ce mi-am luat țeapă cu marca Asus. Niște porcării de telefoane, m-a șinut 6luni un telefon de 1500lei.

| badpanda a răspuns:

Cand imi cumpar un telefon nu ma intereseaza doar performantele.
Ca are 7 camere si 16 nuclee mii de Gb de Ram, procesor quantic sau alte chestii.
Trebuie sa aiba meniu simplu si intuitiv, sa fie un telefon sigur si rezistent la socuri, sa nu se blocheze niciodata, sa pot vorbi cu el si cand ploua, sa nu se incalzeasca si sa comunice bine cu macbookul, sa nu am nevoie de antivirus, sa sa am update-uri si asistenta de top.
De ce lumea nu isi cumpara SSangYong si prefera BMW sau Audi? Tot 4 roti au si alea si performante bune.

| Dintrebare a răspuns:

Foarte buna intrebarea ta. Eu zic ca despre lipsa cunostintelor tehnice este vorba. Asa ca oamenii ajung sa cumpere produsele care au o promovare mai buna. Nu cred ca putem vorbi de snobism cand in discutie sunt telefoane de 200-300 de euro.

| SmaraldAlbastru a răspuns:

Fiindcă prostia și fudulia se plătesc. Întotdeauna.

| Nouvel a răspuns:

De Huawei nu s-a fugit pana nu au pierdut sustinerea Google. Acum insa, au devenit inutile in zona asta a lumii.
Dar, este adevarat si cum spune cineva aici, ca romanul e fudul si plateste brandul, nu calitatea.
Am vazut la un mester ce mi-a intrat in casa, un iHunt. Total necunoscut. Dar el spunea ca este foarte multumit de telefon pentru ca e rezistent la socuri, la praf, la apa. Dar si ca restul serviciilor sunt foarte bune. Si il luase ieftin. Acum pentru ca au trecut niste ani si trebuie sa-l schimbe, vrea tot iHunt.

| Mihozx a răspuns:

Din cauza efectului de turnare

| pinksweetloverr a răspuns:

Din păcate, romanului nu ii pasa de produs, ii pasa de brand. Dacă ai un xiaomi sau Huawei, ești din start categorizat ca "sărac", pe modul "a, nu contează ca e la fel de bun sau chiar mai bun decât telefonul meu și poate nu a vrut să cheltuiască bani aiurea, eu am IPhone, el are Xiaomi, e sărac." și nu am auzit numai adolescenți să spună asta, am sucit adulți în toată firea. Din cauza preturilor mai mici și (la unele) calitatea îndoielnică ne-a făcut să privim rău brandurile Huawei, Nokia etc. Deși e timpul să ne trezim la realitate.

| Eusebiu01 a răspuns:

O parte din oameni daca au avut în trecut Samsung vor merge tot pe Samsung, deoarece sunt deja familiarizati cu experienta de utilizare, meniul și stii unde vei gasi fiecare setare si aplicație, chiar dacă este un compromis la performantă si calitate.Totul se rezumă la o oare care comoditate.Aceasta este parerea mea strict personala.