Trebuia sa inceapa de undeva nu? si telefoanele o ajuns la maximum deja? nu tot se face Android nou sau modele noi?
Nu au fost si nu vor fi niciodata "mai calumea". Un PC este mult mai puternic, mult mai robust si are o durata de vita mai mare. Cum iti imaginezi tu ca un laptop de 2 cm grosime poate avea un sistem de racire bun? Este imposibil de facut si de aici pleaca majoritatea problemelor cu laptop-urile care se supra-incalzesc si se strica.
Da, consuma uneori MULT mai mult decat un laptop,
si pretul e deasemena altul (poate fi si mai redus si mai mare, in functie de performanta si alte briz-brizuri)
insa la cele care costa, si performanta e alta, la fel si aerisirea, sau uneori zgomotul (daca ai toate ventilatoarele Noctua cu specificatii bune).
In alta ordine de idei, la laptopuri s-a ajuns, de la PC-uri... cat o camera, la inceput.
Dar sa nu ma duc atat de mult in trecut.
Nu cred ca ai vazut cum arata un PC in 1985.
Eu am avut asa ceva (primit in 1999).
Procesor Intel cu 15 MHz, (25 cu Turbo), 8x1 MB RAM, si placa video de 1MB.
HDD 100MB, am incercat sa pun Windows 95 pe el, dar umplea hardul pana la refuz, si se bloca, asa ca am revenit la DOS si NC (si programe de vizualizat imagini si mp3 sub DOS).
Cand il mutam, abia il ridica taica-meu, carcasa avea 1 metru inaltime, cadru de metal (nu era inox, insa nici aluminiu), o sursa cat toate zilele, floppy de 5, 25", CD-ROM 4X adagat ulterior, si inca vreo 3 placi in afara de cea video si de sunet.
Toata miniaturizarea recenta are un mare dezavantaj: multa caldura, inghesuita intr-un spatiu extrem de mic, ce trebuie evacuata cu niste ventilatoare "rahitice".
Exista laptopuri ce trebuie dezasamblate in intregime, pentru ca sunt construite prost si nu ai acces daca vrei sa upgradezi mamoria sau stocarea.
La cele care au placa video, o poti schimba doar cu una foarte asemanatoare din aceeasi generatie, nu poti sari 3 generatii. Si de multe ori nu o poti schimba nici pe aceea, din cauza sistemului de racire.
In laptopuri nimic nu e standardizat (placa de baza si placa video, la ele ma refer.).
Pentru a curata un laptop e nevoie de mai mult timp, pricepere, atentie si munca.
Intr-o unitate de PC ai bagat aer cu presiune si in 8-10 minute oricine poate curata un PC, daca dispune de un compresor de aer.
Sistemul pe care lucrez la munca a fost peste 5mii euro (aici intra si 2 monitoare de 27).
De ce nu ne-o fi luat un laptop cu 500 euro ma intreb...
Un laptop îl cumperi și ești "ready to go". In plus e portabil. Totusi cam astea sunt singurele avantaje.
PC-urile :
- Sunt mai puternice. Acum știu că există laptopuri performante, dar sunt enorme și nu mai sunt chiar atât de portabile.
- Pentru aceleași specificații sunt mai ieftine
- Componentele pot fi schimbate și upgradate ușor. Cu un laptop poți upgrada doar memoria RAM și HDD/SSD. Dacă vrei ceva mai bun trebuie sa cumperi altul.