| DeeaDiDi123 a întrebat:

De ce și cum fac oare unele aplicații că merg mai bine pe un anumit tip de hardware și pe altele nu? Sau de ce anumite aplicații merg pe un anumit sistem de operare și pe altele nu? Întra și la parte de programare pe partea de cod mașină sau să fie chestii doar bussines

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Asa cum o persoana este placuta de unii, iar de altii nu, la fel si aplicatiilor le plac unele hardware-uri sau sisteme de operare, iar altele mai putin.

Bula
| Bula a răspuns:

Degeaba mi-ai evaluat raspunsul "nefolositor" si "eronat"!
Ce am vrut sa arat: nu orice pasuieste la alte lucruri, chiar daca seamana la prima vedere!
Iata cateva exemple:
- o cheie nu se potriveste la oricare inchizator, chiar daca seamana intre ele
- o roata de masina nu potriveste la orice masina, chiar daca fiecare are 4 roti
- daca mie-mi place o persoana, nu-i sigur va ii place si altora
Exemplele sunt infinite.

La fel este si compatibilitatea unui software cu diferite hardware-uri sau sisteme de operare.

| outsidethebox a răspuns:

"unele aplicații că merg mai bine pe un anumit tip de hardware și pe alte nu" -> deoarece se folosesc resursele acelui tip de hard versus celalalt, care este INFERIOR primului; exemple: memorie mai putina, rata de transfer mai mica, frecventa de operare mai mica, etc, toate astea fac ca sistemul sa ii ia mai mult sa ajunga la acelasi rezultat fata de cel superior.

"anumite aplicații pe un anumit sistem de operare și pe altele nu? "
Fiecare sistem de operare are structura sa interna iar aplicatiile trebuie sa fie compatibile cu aceasta. Acest lucru se obtine prin folosirea de instructiuni diferite si specifice sistemului de operare, in mediul de programare folosit. Exceptie ar fi limbajul de programare Java, de unde si popularitatea sa: Java are propria "masina virtuala" care este diferita si specifica pentru fiecare sistem de operare INSA accepta un set unic de instructiuni, adica cu un singur limbaj de programare vei produce aplicatii care vor rula pe Java VM, care la randul ei, va rula pe acele sisteme de operare pentru care Oracle (desvoltatorul Java) a creeat una!

Răspuns utilizator avertizat
| outsidethebox a răspuns (pentru DeeaDiDi123):

Sa o luam de la coada la cap:
- limbajul de asamblare se foloseste foarte putin in comparatie cu limbajele de nivel inalt, ar fi multe de spus aici insa voi aminti optimizarile de cod care sunt facute la randul lor tot cu programe si nu de mana. Daca ai nevoie de un driver sau daca vrei sa scrrii un virus, o vei face-o in limbaj de asamblare. Sau daca vrei sa "legi" la momentul executiei doua module intre ele, mudule care au fost scrise in limbaje de programare diferite sau pentru care nu ai sursa, tot in limbaj de asamblare o faci.

"Ma refeream de ce ar merge mai bine pe un proceso Intel decat unul de la AMD."

Producatorul ar trebui sa spuna, fie la Hardware Requirements fie printr-un statement gen "Optimized for...".

Altfel diferentele dintre Intel si AMD se regasesc in enumerarea mea initiala (frecventa, cache, cores, largime banda PCIe).

Mac-ul a fost gandit din start ca o statie grafica, asta s-a vrut a se fi obtinut, iar performantele sunt date de sistemul de operare si de lista extrem de redusa a componentelor hardware folosite la constructie.

Pentru Windows, exista atat modele de la Intel cat si de la AMD pe care PS merge brici, daca nu acesta este si cazull tau, ar trebui facuta o verificare a sistemului de operare si scapat de majoritatea proceselor neesentiale pentru tine, ca utilizator, caz in care procesorul ar avea mai mult timp sa execute ce te intereseaza pe tine, fata de Microsoft.

| YeeeeRoooock a răspuns:

Partea de programare.
E de parca ai lua un sablon in forma de stea, pe care sa il bagi intr o gaura in forma de patrat... Nu merge