Overclocking-ul reprezintă procedeul prin care o componentă hardware de calculator este forțată să funcționeze la frecvență mai mare decât cea specificată de producător. Componentele cel mai des overclockate sunt microprocesorul, memoria RAM, placa grafică și cipurile de pe placa de bază. Scopul este de a obține performanțe mai mari, fără ca acest lucru să ducă la instabilitatea sistemului. Acest procedeu poate conduce la economii, nefiind necesară achiziționarea unei componente mai scumpe și mai rapide, reversul fiind posibilitatea de a micșora durata de viață a componentei overclockate sau chiar distrugerea ei.
Overclocking-ul este operatiunea prin care se poatecreste artificial frecventa de functionare a unui procesor peste valoarea sa nominala cu mai multe procente, fara sa ne coste si mai ales fara sa riscam nimic, daca stim exact cum sa procedam. Este nevoie de cunostinte tehnice temeinice privind calculatoarele, pentru aprecierea corecta a unei valori teoretice maxime la care ar rezista procesorul.
Overclocking-ul se referă la operaţia de modificare a ceasului procesorului în vederea măririi performanţei acestuia, dar cu riscul de al distruge sau ai scurat durata de viaţă. Succese
E ca si cum ai pune o turbina la motor pentru extra cai putere! Asta inseamna overclock-ing - suprasolicitare a procesorului, care se face in conditii destul de speciale(racire constanta buna)!
Pe scurt overclocking inseamna 'supraturarea' unei componente de calculator - fortarae functionarii ei la o frecventa mai mare decat cea standard. De exemplu daca procesorul merge normal la 1600Mhz sa il pui la 1800 sau 2000. Poate fi aplicat si la memorii, placi video, placi pci si cine mai stie la ce.
Se poate obtine o crestere a performantelor (nu tot timpul) dar si o crestere a temperaturii, intrarea in regim instabil, arderea componentelor, chiar a celor din imprejurimi (hard-diskul).
Ai resetat sau ai dezactivat o functie a ceasului.
CLOCK-ceas(in engleza)... funda?
Cosmin_9592 întreabă:
Andrei1124 întreabă: