| 3243F6 a întrebat:

De unde boom-ul asta cu AI-ul(din punct de vedere ingineresc)?
Pana acum 3-4 ani AI-ul era ceva rar, greu de facut, acum toata lumea stie sa faca AI... cum? Mai nou cica si Microsoft fac procesoare pentru AI.

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Se lucreaza de multi ani, doar ca mereu se astepta ca cineva sa faca un pas spre publicare apoi toti apar. Asa a fost si cu masinile elctrice, pana nu a intrat tare pe piata Tesla nimeni nu scotea modele electrice, apoi in 3-4 ani toti au inceput

| GabiDumitrescu a răspuns:

Nu e nimic brusc, doar ca a crescut puterea de procesare cit sa il faca viabil pentru aplicatii disponibile publicului larg.

| Frank51 a răspuns:

AI-ul era deja de foarte mulți ani peste tot, doar că nu toată lumea își poate da seama.

Acum, și ingelitența interficială poate fi simplă sau complexă, deci toată lumea poate face asta.

Înainte nu era simplu pentru că nu exista o platformă, un API care să-ți pună la dispoziție totul, ca spre exemplu tensorflow.

| NLS a răspuns:

1) Nu toata lumea stie sa faca AI.

2) ChatGPT si celelalte nu reprezinta tocmai o inteligenta artificiala, sunt doar niste portaluri care FURA informatie de pe net, aflata in general sub drepturi de Copyright,
stabilesc niste cuvinte cheie, numite filtre, si amesteca toate datele gasite, in asa fel incat sa aiba sens.
"Mastile" dupa care se ghideaza astfel incat sa realizeze un sens cat de cat logic, sunt tot furate din exemple de pe net.
Practic, fac extrem de multe comparatii.

AI inseamna cu totul altceva.
Ceea ce vezi in programele de editare video si foto de exemplu.
Desi si acele functii tot pe comparare se bazeaza, dar in acele cazuri nu se fura, nu se incalca drepturi de autor.

3) Microsoft nu fac procesoare. DELOC. De nici un fel.
Creeaza doar sisteme de operare, platforme cloud, de virtualizare, o suita Office sau unelte de programare (Visual Studio).

Procesoare produc Intel, AMD, Samsung, Qualcomm, etc

| johnnny123 a răspuns:

Același lucru s-a întâmplat și cu smartphone-urile.
Deși erau dezvoltate sub diferite forme cu mulți ani înainte de 2007, boom-ul adevărat nu a venit decât după ce Apple a lansat IPhone-ul. În anii următori toți producătorii au înțeles că peisajul s-a schimbat total și dacă nu produc smartphone-uri competitive nu se vor putea menține în joc.

| RaduRobertRO a răspuns:

In domeniul asta salturile vin brusc, dupa ce exista o peripada de acumulari si incercari. Urmatorul pas va fi cu roboti umanoizi... acum pare SF, dar totul exista deja. Papusi din latex, etc sunt deja, GBT stie sa vorbeasca in majoritatea limbilor, deja exista variante care asculta si vorbesc. acum doar costurile se ajusteaza.

| Lucian887 a răspuns:

Boom-ul recent al inteligenței artificiale provine din avansuri în algoritmi, creșterea puterii de calcul (GPU-uri, TPU-uri), disponibilitatea seturilor mari de date, instrumente open-source (TensorFlow, PyTorch), calcul în cloud și îmbunătățirea conștientizării și educației, făcând AI mai accesibil pentru o audiență mai largă.