Fenomenul e putin mai complicat decat l-a prezentat regis, dar e perfect adevarat tot ce a spus.
Are o mare legatura cu refresh-ul imaginii generate de ecran/TV, raportat la rata de refresh a imaginilor captate (film).
Doar ca a uitat sa mentioneze si ca monitoarele cu tub functionau putin diferit fata de cele LCD.
La monitoarele CRT, se genereaza pe rand randuri de pixeli, de 30 de ori pe secunda, sau depinde ce refresh rate avea monitorul,... (multe aveau 60, dar se emitea in 24 cadre), ce sunt apoi "impinse" spre partea de jos a ecranului.
Cu ochiul liber nu realizam prea bine diferenta, nici macar cand ne uitam foarte atent sau de aproape (am avut curiozitatea asta, si nu am observat mare lucru, simteai ca pulseaza toata imaginea, dar nu ca se misca ceva).
Pixelii erau colorati/afisati, ca urmare a bombardarii cu electroni, a unui ecran ce era acoperit cu fosfor.
Unde electronul intalnea ecranul, adica fosforul, se crea (afisa) un pixel, adica lumina.
Pixelul se stingea treptat, pe masura ce fosforul consuma energia
electronului.
Cand vii cu un aparat care filmeaza cu 30 sau 60 cadre pe secunda, aceste miscari ale randurilor devin vizibile in unele randuri, tocmai datorita faptului ca luminozitatea randurilor de pixeli tindea sa se estompeze, pe masura ce avansa in jos
CORELAT cu rata de refresh a capturii (filmarii create de cineva) fata de rata de refresh a emisiei (TV).
Datorita ratei de refresh scazute, combinata cu rata de refresh a camerei de filmat. Daca ecranul afiseaza 30 de cadre pe secunda, camera reda 30, practic vei avea prinde cam 15 cadre diferite pe secunda, restul se dublează.
Bună! Asta ține puțin de cunoștiințele tale în domeniul fizicii
La televizoarele sau monitoarele vechi cu tub catodic (CRT), imaginea este afișată pe ecran prin bombardarea unui fascicul de electroni pe un strat de fosfor. Acest proces creează o imagine care se poate mișca destul de rapid pe ecran. Când filmați cu un telefon sau o cameră de luat vederi, obiectivul camerei captează imaginea prin intermediul unui senzor, care poate detecta mișcarea imaginii mult mai rapid decât ochiul uman. Datorită acestei diferențe de viteze, apare efectul de mișcare a imaginii pe ecran. Acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul de "flicker" și a fost mai pronunțat la televizoarele și monitoarele mai vechi, cu o rată de reîmprospătare mai mică.
Sper că te-am lămurit!
Răspunsul este simplu: două tehnologii diferite, una mai avansată decât cealaltă.