13 consumatori -becuri clasice 60-100w, consum total 1300w, dar merg pe rand, deci 100-300w pe lumini.
Frigider, televizor, masina de spalat etc?
Nu foloseam nici pe timpul lui Ceașcă becuri de 100W.
Problema e pe partea de lumini circuit nr1 comun pus pe 2 sigurante cu filet faza15A si nul16A_pe circuitul nr2 de prize comun nu sunt probleme.
Daca folosesti becuri tip vechi, cu incandescenta (filament), poate sunt de calitate proasta. Pateam asta la un loc de munca, aveam multe becuri tip vechi pe acelasi intrerupator, adesea imi bubuiau unele, si declansau sigurantele (tip nou).
A doua cauza la care ma gandesc, sunt contactele imperfecte. Firele de aluminiu fac mult oxid in zonele de contact, trebuie curatate destul de des. Poti incerca sa inlocuiesti intrerupatoarele, duliile, becurile cu unele led, si eventual sa revizuiesti dozele, poti sa tai "nodurile" si sa pui cleme wago + pasta speciala pentru aluminiu.
Omu vrea musai becuri clasice[cat timp or mai fi], intrerupatoare is noi nu panarame, eventual o trecere in doza locala pe cupru si alu plus.
15 amp. sunt prea putini, trebuie sa ai minim 16amp. la becuri si minim 18 la prize!
Pentru ca o instalatie trebuie sa fie buna pentru orice pui in priza sau oricate becuri de orice tip ai aprinde nu pentru 99% ci pentru 110%, doar asa esti sigur ca nu vei avea probleme!
Cu 15A si cu mai multe becuri clasice de 100W sau mai mult e normal sa declanseze siguranta mai ales ca instalatia e din aluminiu...
Dar daca ziceai ca inainte nu aveai nici o problema atunci de vina sunt legaturile pentru ca sunt din aluminiu... verifica toate legaturile si strange-le din nou si un timp nu vei mai avea probleme... Ar cam fi timpul sa treci pe cupru, nu crezi?
10A la lumini e mult in prezent, eu am inceput sa montez 5A, avand in vedere consumurile becurilor led.
@NoTurbinaNoGood
Da e ok cu 5A pe general daca pui toate la gramada, curba B,
iar de mergi pe dedicate merge si 1A bipolar, asta deja merge spre artistic si mult spatiu. La nemti pe prize se poarta 13A 230V nu 16A ca la noi, in stecherele de uk is fuzibile de 10 si 13.
Dar depinde de situatia din teren.
Illuminati2016 întreabă:
PushPiki întreabă: