Indiferent dacă suntem acasă sau la serviciu, zilnic utilizăm diferite aparate electrice care ne ajută să atingem un anumit grad de confort. Ce ne-am face fără computere, televizoare, filtre de cafea sau alte astfel de aparate? Însă, aparatura electronică sau electrocasnică presupune folosirea unei prize.
Specialiştii spun că este foarte important să ţinem cont de numărul aparatelor care vor fi conectate la o priză. În cazul în care există mai multe aparate electrocasnice, este mult mai indicat să fie montate prize duble. Prizele pot fi montate în două feluri: aparent sau îngropate sub tencuială. Prizele cu contact de protecţie, se leagă (prin lipire sau prin brăţară metalică) printr-un conductor de cupru de cea mai apropiată conductă metalică de apă caldă.
Prizele etanşe se montează, de regulă, în plan vertical şi se fixează în locul de montaj prin şuruburi introduse în urechile de fixare ale prizei. Dacă nu vă place cum se văd prizele, le puteţi masca utilizând rame din lemn, sticlă, ceramică.
Este foarte important şi mediul unde vor fi montate prizele, deoarece există prize interioare sau exterioare. Cele pentru exteriorul locuinţei au capac de protecţie. De asemenea, dacă montaţi prizele în spaţii cu un nivel de umezeală ridicat, este indicat să utilizaţi prize şi întrerupătoare care au capace de protecţie.
• Prizele
Priza este destinată conectării aparatelor electrocasnice la reţeaua de joasă tensiune a utilizatorilor casnici. Atunci când alegem o priză trebuie să ţinem cont de puterea aparatelor care vor fi conectate la priza respectivă. Acest criteriu este important, deoarece dacă se foloseşte o priză din plastic simplu la un cosumator mare, există riscul topirii plasticului sau chiar riscul unui incendiu. De aceea au fost lansate pe piaţă prizele din ceramică. Din păcate, acestea s-au dovedit fragile, aşa că a trebuit găsită o altă soluţie, şi anume priza din plastic ignifug.
• Tipuri de prize
Prizele se împart în două tipuri: de curent standard (220V) şi de curenţi mici. Printre cele de curent standard se numără cele simple, duble, cu împământare sau suco. Prizele de curenţi mici sunt prizele de date (RJ45), cele pentru telefon (RJ 11) sau cele pentru difuzoare.
• Zone interzise de montare a prizelor
Trebuie să ştiţi că prizele nu se montează în camerele de baie. Există, însă, şi excepţii. Prizele pentru aparatele electrice de bărbierit, feon sau aparate de întins părul se pot monta în camerele de baie, lângă chiuvetă, numai dacă sunt alimentate printr-un transformator special de separare, cu o putere de cel mult 15W.
• Atenţie la prize şi prelungitoare!
Nu uitaţi de securitatea copiilor din căminul dumneavoastră! Alegeţi prelungitoare şi prize care au marcajul "children security", care împiedică introducerea de obiecte în găurile prizelor şi preîntâmpină riscul de electrocutare.
• Priza programabilă
Acesta este un nou tip de priză şi are rolul de a porni sau opri curentul către aparatul care este conectat la perioade de timp bine definite, programate în avans. Astfel, se poate economisi energie, precum şi bani, iar aparatele vor porni exact atunci când aveţi nevoie de ele. Prizele programabile pot fi de interior sau de exterior, respectiv mecanice sau digitale.
• Bine de ştiut!
Important în cazul prelungitoarelor este materialul din care este confecţionată carcasa, dar mai ales conductorul pe care îl utilizează. Cel mai indicat este un conductor de cupru, iar diametrul acestuia să fie de 1.5 mm, mai ales dacă lungimea cablului depăşeşte 1, 5 m. Majoritatea prelungitoarelor suportă un curent de 16 A şi o sarcină de 3500 W la 220 V. Depăşirea acestei sarcini poate duce la supraîncălzirea prelungitorului sau chiar la distrugerea acestuia.
Lavinia_Cristina_ întreabă: