Cum se intretine bateria laptop-ului
Definitii utilizate
durata de viata a bateriei = cat timp bateria isi pastreaza autonomia apropiata (peste 80%) de cea din ziua cumpararii
autonomia bateriei (sau autonomia laptop-ului) = care este durata de functionare a laptop-ului pe baterie (fara ca laptop-ul sa fie conectat la priza)
In continuare sunt enumerate sfaturi care cu siguranta va vor ajuta sa intretineti bateriilor de tip Litiu (majoritatea bateriilor cu care sunt echipate in prezent laptop-urile), astfel incat sa fiti pus cat mai rar in situatia de a va cumpara o baterie de laptop noua.
Indiferent de cat de mult poate sa va functioneze laptop-ul pe baterie, cu siguranta va doriti o autonomie si mai mare. Dar retineti: bateriile sunt produse consumabile in timp, asa incat, pe zi ce trece, daca nu ingirjiti bateria cum trebuie, capacitatea ei, durata de functionare a laptop-ului, se vor reduce.
1. "Formatati" bateria la cumparare.
La achizitia laptop-ului, incarcati 100% bateria, apoi folositi laptop-ul pe baterie pana se descarca complet si incarcati iar bateria pana ajunge la 100%. Ajutati astfel bateria sa stie exact cata sarcina electrica poate sa tina.
2. Incarcati bateria complet.
Nu e nevoie sa descrcati bateria complet, insa cand o incarcati, asigurati-va ca este incarcata 100% inainte de a scoate alimentatorul.
3. Bateria trebuie folosita.
Daca tineti tot timpul laptop-ul in priza, bateria se uzeaza prin nefolosire. Acelasi lucru este valabil daca scoateti bateria si o puneti deoparte. Bateria trebuie incarcata complet si descarcata complet periodic, macar o data pe luna.
4. Nu exagerati cu ciclurile de incarcare-descracare a bateriei.
Bateria este testata sa faca fata unui anumit numar de incarcari - descarcari, interval in care bateria inca isi pastreaza proprietatile aproape de optim. In general acest numar este de cateva sute (ca termen de comparatie, la Apple, bateria isi mentine peste 80% din capacitatea originala timp de 300 cicluri de incarcare - descarcare), insa producatorii nu fac publica, de obicei, aceasta informatie. Retineti faptul ca de fiecare data cand conectati laptop-ul la priza, cu bateria montata in laptop, se considera ca faceti un ciclu de incarcare pentru baterie.
5. Pastrati bateria intr-un loc cat mai racoros.
Temperatura ridicata este poate cel mai mare inamic al bateriei.
6. Pastrarea pe termen lung.
Daca intentionati sa nu va folositi laptop-ul mai mult de o luna este recomandabil sa scoateti bateria si sa o pastrati cu o incarcare de 50%, intr-un loc cu o temperatura care sa nu depaseasca 20-22 de grade Celsius. Daca puneti bateria la pastrat, complet descarcata, atunci este posibil sa intre intr-o stare de descarcare profunda si sa nu mai fie capabila sa se mai incarce cand vreti sa o folositi din nou. Daca puneti bateria la pastrat incarcata la maxim, pentru o perioada lunga de timp, este posibil, ca bateria sa isi piarda din capacitate, asa ca va avea o autonomie mai mica.
Cu siguranta NU afecteaza, si iti spun asta tatal meu fiind it-ist de specialitate, care stie enorm de multe despre calculatoare (l-am intrebat pe el si a zis asta). Poti sa il incarci linistita tot timpul Funda trg?
simoo12 întreabă:
CyberDune28 întreabă: