| RxTx a întrebat:

Exista electricieni electroniști pe aici?
Am o problemă mi-as dori sa fac o separație galvanica la 230v AC 15Hz... 50Hz

Tradițional se face cu ajutorul unui traf
https://tor-online.ro/......-20va.html

Pe mine mă interesează daca cumva a apărut ceva msi nou mai mic gen sursă in comutație cooper

Mi-as dori sa obțin 3Amperi

Dar ma stresează versiunile cu transformator bobinat pentru ca cuprul este foarte scump!
Inafara de asta ocupă mult loc spațiu
Se încălzește face gălăgie
Cântărește

As dori ceva mai deștept mai modern
Poate din intâmplare știți voi

Mulțumesc

18 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Poti folosi o sursa de calculator vechi, dar inca functional (AT sau ATX) sau un redresor de laptop, eventual cu mici modificari.
Depinde de tensiunea dorita.

| MihaiSpeedster a răspuns (pentru Bula):

Tensiunea dorită e 230V, adică aceeași cu tensiunea de intrare. Asta se cheamă izolare galvanică. Transformatorul din sursă e coborâtor de tensiune, are 230V AC în primar și 12VDC, 5V sau 3.3V în secundar. Lui îi trebuie transformator 1:1, adică scoate cât bagi, dar nu ai conexiune directă între sursa de alimentare și consumator.

| RxTx explică (pentru MihaiSpeedster):

Caut soluții alternative pentru separare galvanică gem 300 grame sa ocupe cât 3 pachete de țigări să bag 230v ac si sa scot 230v ac
Mă gândesc poate o fi evoluat tehnologia si nu știu eu.

Uite am un tranzistor de
1500Volți
cu 600 Amperi ce merge până la 80GHz
80GHz!
De poate folosi pentru upload la sateliți
Si e mic cât 2 pachete de țigări și cântărește 400grame
Am diode cât 2 markere groase la 100 000v cu 2Amperi ce merg până la 40 MHz
Am condensatori ceramici 2uF la 400v înalți de 50Cm cu un diametru de 23Cm
Am triode ce se răcesc cu apă ce rezistă pâmă la 8A 4MHz 6000v si sunt cât o halbă de bere.
Asta ți-am spus doar pentru ca sa vezi ca tehnologia a avansat senzațional de mult.
Nu are letgăturâ cu prototipul pe care il fabric acum.
Doar că ini doresc tare mult să descopăr că există o piesă gen TRIODE! cu care care să se poată face separație galvanică

| RxTx explică (pentru Bula):

230v separat galvanic cu 5 Amperi
Aș avea eu nevoie.

Mai mănânc si eu cacauă din câmd in când nu înseamnă că nu stiu termenii chiar daca ma exprim greșit din cand in cand din viteză

| Bula a răspuns (pentru RxTx):

Cu triode nu poti face separarea galvanica dorita.
Triodele sunt tuburi electronice cu vid interior, filament + 3 electrozi (anod, catod, grila).
Ce doresti tu (separare galvanica CA-CA la 230V 5A) o poti face DOAR cu transformator de minim 1200W.
Daca la iesire ti-ar trebui curent continuu, atunci s-ar putea folosi o sursa in comutatie.

Știam ca triodele nu sunt bune am zis gen triode.
Ma steeseaza.
O sa aloc eu timp sa fabric eu o noua tehnologie

Daca cumva ai nevoie sa faci separare galvanica la 700 Amperi atunci iti trebuie traf cât casa poporului.

Eu o sa aloc timp pentru a vedea daca gasesc o solutie. Mi-se pare o impotmolire a tehnologiei
Iar daca cineva sr rezolva chestia asta
Ar fi trecut in cartea de istorie

| Bula a răspuns (pentru RxTx):

Ce draq vrei sa alimentezi prin separator?
Trebuie re-gandita problema!

Am rezolvat problema am luat o sursa in comutație de 24v 20 Amperi in comutație
Am alimentat din ea un UPS APC cu sinusoidă pură
Pe la baterie
In loc de acumulator eu am pus această sursă înseriată cu o diodă de 50A.
Si gata am rezolvat problema
Mic frumos nu ocupă loc mult nu cântărește
Nu m-a costat nimic.
Acum aveam nevoie de 4, 2 Amperi
Sa rezolvat problema aceasta.
Am facut un prototip pentru ceva cercetători științifici. Scuze dar nu iti pot spune ce produc cu ea.

Aceasta a fost doar un experiment un prototip.
Daca cumva rezultatul analizelor substanțelor chimice fabricate atunci va trebui realizat un alt montaj mult mai avansat care sa nu puna in pericol viata oamenilor care sa aiba tot felul de protecții la electrocutare..inafara de siguranță diferențială.

Ei fac ceva cu aceste surse
Dar tare ma tem că nu prea au fost pe la lecțiile de protecția muncii.
Așa că dacă mie îmi pasă de viețile lor
Trebuie să iau toate masurile pentru ca ei să nu pățească ceva.
Partea cu protectia muncii imi dă mai mult de muncă de cât partea cu fabricarea de frecvențe in alte proiecte nu in acesta de exemplu :
60GHz 4000v 4A AC

| gabicoo a răspuns:

Zilog! Iar ți-ai schimbat contul?

| MihaiSpeedster a răspuns:

Cred că tot cu transformator e cel mai ușor. Nu am auzit de sursă cu comutație pentru așa ceva, și dacă ar fi, nu ai cum să realizezi separarea galvanică. Ai practic tot un primar și un secundar, dar pentru secundar îți trebuie alți 230V care să fie comutați ON and OFF cu 50Hz. Ăia 230V din secundar ori sunt derivați din primar (deci nu mai ai izolare galvanică) ori dintr-o sursă separată. Dacă te bagi în transformator, sa bobinezi, pot să iei unul 380/230V de ex, și transferi spire din secundar în primar până ai număr egal, și atunci ai 1 la 1

Ba da ai cum cu sursa in comutatir
Se cheama convertizor de frecvență
Pe scurt iei curentul il faci curent continu il ciopezi il bagi intr-un traf chopper
Apoi te apuci cu triace bobine si condensatori
Sa reconstruiești sinusoida

Sau pur si simplu achiziționezi un convertizor de frecvență

Dar si asta ocupa loc ma streseaza face gălăgie
Face căldură
Ma streseaza cântărește cat un transformator

http://3.bp.blogspot.com/......%2B40W.jpg

Sunt solutii gen cu un ups duble conversion
Ca are traf cand incarca acumulatorul
Apoi are traf cand scoate din acumulator bine inteles cu toata electronica aferenta ca sa poata scoate din continu alternativ

https://cloud.mail.ru/public/BY1H/7DuVhPQv9

| MihaiSpeedster a răspuns (pentru RxTx):

Te complici prea mult. Traf 1:1 și gata, dacă numai izolarea galvanică te interesează. După aceea, dacă vrei filtraj, sinusoidă curată, sau frecvență variabilă, ți le faci la ieșirea din secundar. Am avut un proiect similar acum 10-12 ani, am făcut un traf toroidal, pe un miez dintr-un material foarte eficient. Am uitat cum se numea materialul, dar știu că l-am luat de la o firmă germană, Vacuumschmeltze. Repet, e chestie de 10-12 ani. Acum
Poate au materiale și mai bune.

Ferită

Nu, sigur nu ferită. Era un aliaj special. Am uitat. Parcă pulbere de fier comprimată. Dacă găsesc îți spun.

Ceva pe baza de GRAFEN?

Nu. Fier -Cobalt. mi se pare că e o pulbere de fier și cobalt presată, nu laminată.

| scrigroup a răspuns:

Daca e mai usor poti transforma amperii si e mai simplu.

https://www.qtransform.com/......-amper.php