Da, dar si un HDD cu SATA III functioneaza la fel intr-un slot SATA II, pentru ca viteza de banda maxima pentru SATA II e 300 MB/s si HDD-urile nu prea trec de numarul acesta.
Daca vorbim despre un SSD ce atinge 500 MB/s la citire sau cu putin noroc, la scriere, atunci da, e obligatoriu un port SATA 3 pentru folosirea vitezei maxime de care e capabil SSD-ul.
La HDD nu te incurca cu nimic sa pui un HDD cu suport SATA III intr-un locas SATA II, si nici invers.
Nu mai exista oricum HDD-uri cu SATA II de prin 2009-2010 pe piata, si unul cu SATA III va merge exact la fel.
Problema mea ca am demontat de curand un pc mai vechi si pe hdd specifica doar rotatiile nu tipul sata, si as fi fost interesat sa-l pun la pc-ul actual care e cu sata III, dar in aceelasi timp nu mi-as pierde timpul sa-l incerc
Nu are de ce sa nu mearga, daca HDD-ul e functional.
Reviziile SATA sunt backwards compatible, poti pune chiar si un HDD cu SATA I pe o placa de baza cu SATA III.
Cel mai performant HDD cu 7200rpm nu prea depaseste 130MB/s atat la citire cat si la scriere.
SATA I suporta viteze de 150MB/s
SATA II suporta 300MB/s
SATA III suporta 600MB/s
SATA III e necesar si util pentru atunci cand ai un SSD cu interfata SATA.
SSD-urile mai slabe au cam 300-350MB la scriere iar cele performante, ajung la 520 la scriere, si 580 la citire.
La HDD nu conteaza.
Nu stiam ca exista compatibilitate intre tipurile sata, the more I know, thanks
Sunt compatibile, insa in cazul SSD-urilor exista diverse limitari.
Primele modele de SDD-uri SATA s-au produs pe SATA II, si cand le puneai pe o placa de baza SATA III, mai primeai uneori erori. De vina era controller-ul SandForce cu care veneau foarte multe modele prin 2010-2012.
La fel daca puneai un SSD cu SATA III pe placi de baza ce aveau doar SATA II
(la mine a functionat acest lucru fara probleme totusi, pe o placa de la Gigabyte si un SSD cu controller Silicon Motion).
Exista limitari de viteza- desigur -
pui un SSD performant cu SATA III ce poate scrie cu peste 500MB/s pe o placa de baza cu SATA II;
rezultat: nu va trece de 300MB/s
Bineinteles ca da. Ideea e ca pui frumos un SATA-III in SATA-II si o sa mearga fara probleme. E ca la USB 3.0 si 2.0. https://www.pcgarage.ro/hard-disk-uri/filtre/general-viteza-7200/