| nukeyly a întrebat:

Exista un cuvant care este folosit in toate cartile de sudura, dar nu apare in niciun dictionar? De unde naiba vine denumirea de "craituire"? La ce se refera cuvantul?

7 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Craituirea este o prelucrare termică a metalelor prin încălzire până la topirea si îndepărtarea metalului topit cu un curent de aer dirijat.

Se face cu electrozi de carbon sau cu plasmă, ultima folosindu-se la metalele susceptibile a se arde elementele de aliere. (electrozii de cărbune la oteluri carbon sau slab aliate, plasmă la restul.)

In engleza este gouging.

Preluat de aici :
https://forum.softpedia.com/topic/732645-sudura/page__st__8748

| Țoglă a răspuns:

Procesul de crăițuire (cu plasmă mai ales) îndepărtează orice cantitate de material dintr-o piesă de prelucrat indiferent de formă sau viteză, fără a tăia sau străpunge materialul.

| Cksihja a răspuns:

Apare la o simplă căutare pe net, problema ta e că nu folosești diacritice, caută crăițuire și o să vezi ce înseamnă. În română există și diacritice iar dicționarul are cuvinte în românește dacă cauți craituire în dicționar no să găsești nimic pentru că nu există un așa cuvânt dar crăițuire există.

| SmaraldAlbastru a răspuns:

Craituirea este operațiunea inversă sudurii. Se folosește un electrod special, din grafit, care este de fapt un tub subțire. Arcul electric topește sudura inițială, iar jetul de aer care trece prin electrod o îndepărtează. Mai nou se folosește plasma pentru acest procedeu. http://sudori.3xforum.ro/post/1566/Explicatii_despre_craituire_/

| Hela a răspuns:

Crăițuirea este un procedeu special de îndepărtare a metalului prin
diferite metode cum ar fi prelucrare mecanică, prelucrare cu arc electric, deformare la cald,
etc.
mai multe informatii: https://www.unitbv.ro/......azakas.pdf