Evident, daca nu formatezi tot hardul poate sa ramana. Multi oameni formateaza doar partitita in care au instalat sistemul de operare si restul ramane intact, daca virusul nu e in C, ramane si dupa reinstalare.
Ar însemna ca virusul să se poată instala în BIOS, altă variantă ca să rămână pe calculator după o formatare a discului nefiind posibilă.
Și sincer, nu prea am auzit despre așa ceva, cel puțin nu recent.
Erau acum ceva timp viruși capabili să distrugă BIOS-ul unor plăci de bază, dar s-au luat măsuri pentru a împiedica asta.
Depinde, sunt virusi care se "instaleaza" in partitia C si virusi care se instaleaza in D, 99% din ei se instaleaza in C, in system32 unde sunt multe fisiere cu nume ciudate, ca sa nu iasa in evidenta. Acum evident ca daca ai reinstalat windowsul pe partitia C si virusul era pe D, el inca persista. Deci da exista posibilitatea ca virusul sa "supravietuiasca" dupa ce reinstalezi windowsul, dar un full scan cu orice antivirus updatat la zi ar trebui sa il depisteze si sa il stearga.
Da, se poate (instalare cu păstrare de fișiere) sau dacă-s cuibăriți in altă partiție decât cea cu so
Un (program de) virus functioneaza DOAR daca este activat, deci se ruleaza. Pana ce nu este activat, el se poate transmite (copia) printre alte fisiere, fara sa infecteze calculatorul.
Exista doar o foarte mica categorie de virusi care se pastreaza si se poate activa chiar si dupa reinstalarea sistemului de operare (Windows), care sunt asa zisele "virusi MBR", care infecteaza programele de gestiune a partitiilor. Insa, aceste programe raman inactive daca facem rescrierea tabelei de partitie (adica MBR).
Mai sunt si alte modalitati de REinfectare a sistemului dupa reinstalare.
Cel mai des, acesta se intampla de pe kit-uri de instalare "preparate" frumos ( ), descarcate de pe site-uri dubioase de pe internet, care deja contin "virusi" implantati, ce se instaleaza impreuna cu Windows-ul (sau alt sistem de operare). Din acest motiv este indicat sa descarcam si sa instalam doar kit-uri originale, de la producator!
O alta modalitate de reinfectare este folosirea unui stick USB (sau memorie SD), CD /DVD, care contin programe de virusi pornite automat la introducere in unitate.
Andrei1124 întreabă: