| User23434 a întrebat:

Exista vreo aplicație în care sa introduci anumite piese de PC, sa spunem motherboard și un procesor și să-ți spună dacă sunt compatibile? Lăsați un link va rog sau măcar un nume ceva, fundă!

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| denisTiky a răspuns:

Nu am auzit de asa ceva, chiar daca ar prinde bine pentru incepatorii dornici sa isi faca primul pc singuri. Dar sa stii ca nu e tare greu sa inveti cum pot fi componentele compatibile intre ele.

Iti voi spune ceea ce stiu eu, si dupa aceste "criterii" mi-am construit singur calculatorul si merge brici, sunt mandru de ceea ce am facut.

Procesorul - Este compatibil cu placa de baza(pe care se monteaza) dupa soclu sau socket(in engleza). Intel are modelurile de socluri dupa numarul de pini parca iar amd are diferite denumiri care si acestea provin de la ceva probabil(eu nu stiu de la ce dar nu conteaza asta oricum) Deci daca iti iei un procesor AMD pe socket AM4 sa zicem, placa de baza pe care il vei monta va trebui sa aiba si ea acest tip de socket, si anume AM4.

Placa video - Azi, cam toate placile video sunt compatibile cu placile de baza. Dar nu te poti orienta dupa aceasta informatie si trebuie sa te asiguri ca placa video si placa de baza sunt pe aceeasi interfata. De exemplu cea mai populara interfata este PCI Express x16 3.0 sau cel putin asa e placa mea video si placa de baza. Acum, fiind seriile alea mai noi de placi video (RTX si GTX-urile alea noi) probabil ca s-au schimbat denumirile. Dar te uiti sa fie la fel si la placa video si la placa de baza si vor fi compatibile.

Memoriile RAM - Azi, la fel ca la placile video, cam toate potrivesc. Dar trebuie si aici sa te asiguri ca placa de baza sa fie compatibila cu ramii ddr4 sau ddr3, etc. Daca si ramii sunt ddr4 atunci placa va fi compatibila cu ei(daca bineinteles, placa suporta memoriile ddr4)
Nu poti pune rami ddr3 pe o placa ce suporta ddr4.

Si cam asta ar fi tot cu compatibilitatile, nu stiu daca le-am explicat bine sau nu dar dupa cum am spus, eu asa mi-am construit pc-ul si functioneaza, totul este ok. M-am consultat cu prieteni, si cu oameni care se pricep si au zis ca e totul ok.

2 răspunsuri:
| Osneros a răspuns:

Din cate stiu eu, nu.

In schimb, poti invata cum functioneaza si sa verifici singur daca sunt compatibile.
E plin internetul de articole de genul:https://www.wepc.com/how-to/make-sure-all-pc-components-compatible/

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Am discutat asta cu un expert în IT și mi-a spus că nu există așa ceva. Cei ce construiesc PC-uri din piese provenite de la diverse companii își dezvoltă o rutină pe baza experienței.