| Razzvan5444006644 a întrebat:

Hai salut, am nevoie urgent de ajutor! vreau sa fac upgrade la rx 6650 xt dar de abia acum am vazut ca suporta pcl x8 si eu la placa de baza am x16, ce pot sa fac? se potrivesc?

2 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Https://www.amd.com/en/products/graphics/amd-radeon-rx-6650-xt

Poate ne arati si noua unde ai vazut cele afirmate...

Orice placa de talia acesteia poate folosi toate cele 16 linii (lane-uri) ale magistralei PCIe.
In anumite conditii poate fi limitata sa foloseasca doar 8, cand ocupi tu lane-urile cu alti consumatori (SSD-uri cu interfata PCIe NVMe de exemplu).
Dar daca ai toate lane-urile libere, poate (si le va folosi la nevoie) pe toate 16.

Cat despre conector, inca nu am vazut placa video sa aiba conector pentru x8.
Toate placile video vin cu conector pentru x16, adica acela mai lung.
Nu sunt foarte sigur la placile LowProfile (acelea mai inguste), insa oricum nu e cazul aici.

https://img.amur.pro/blog/2021/11/272/9adeaaf06d9be15c09dd01d4cb31c13a.jpg

#######################
Ce posibil ai vazut tu pe acolo, e ca foloseste o alimentare extra de curent din sursa, cu 8 pini.
(uneori cei 8 pini sunt grupati 6+2, pentru ca exista placi video care au nevoie doar de o alimentare cu 6 pini, sau altele care au nevoie de una cu 6 si una cu 8, etc)

https://www.caseking.de/......-1178.html

#######
Deci singurele conditii pentru upgrade sunt:

1) sa iti incapa lungimea placii video in carcasa

2) sursa ta sa suporte consumul suplimentar si sa aiba amperii necesari pe railul (linia) de 12V

3) sa ai conectorul extra PCIe necesar (sau conectorii)
Ce ti-am aratat eu e o placa de referinta construita de AMD, si aceasta are nevoie de 1 conector PCIe cu 8 pini.
Exista insa si variante construite de ASUS, Sapphire, Gigabyte, care pot avea OC din fabrica, si deci un consum marit de curent, si in acest caz, acestea pot avea nevoie de 1 conector cu 8 pini + unul cu 6 pini, sau de 2 conectori cu 8 pini, etc

Daca imi dai linkul placii video de la magazinul unde ai vazut-o, iti spun exact ce are nevoie.

Si de asemenea, ajuta mult sa ne indici modelul sursei, astfel ne putem uita daca are conectorii necesari.
Daca ne dai informatii si despre restul sistemului (procesor, RAM, unitati de stocare, ventilatoare) putem calcula si daca va tine sursa sau nu noul sistem cu noua placa video.

| trophin a răspuns:

Sa dai upgrade la soft sau sa cumperi alta rx? merge orisice