| UnulSimplu312 a întrebat:

Hei TPU tocmai ce am cumparat un laptop de pe eMAG are caracteristici bunicele. Doar ca memoria de stocare este de 256 de GB intrebarea mea este daca mai pot adauga eu ulterior memorie la el sau fiind laptop e mai complicat?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Ala este drive, asa se numeste, sau hard drive.Memorie se foloseste mai mult cand vine vorba de memoria ram.

Deci tu ai un hard drive de 256.Nu poti sa adaugi, eventual o poti inlocui pe cea existenta cu alta de capacitate mai mare.

Intri la www.crucial.com cauti acolo sus unde scrie upgrade si dupa bagi ce laptop ai tu,aia or sa iti dea ce upgrade se poate face la laptopul ala.

Deci hardu se poate inlocui de oricine stie sa desfaca ceva suruburi,doar trebuie sa stii ce vrei tu sa pui acolo.

Hardurile sunt de mai multe tipuri : HDD SATA,SDD SATA, NVMe SATA, NVMe PCIe.
Deci la tine sigur merge ala HDD SATA si alantu SSD SATA.Dar daca tot ai schimba si daca laptopul tau ar suporta tipurile NVMe atunci ai schimba cu tipul asta de hard,pentru ca sunt mai rapide si mai bune.

Tot la crucial, ori cauti pe google specificatiile acelui laptop dupa brand si model si o sa gasesti ce upgrade si pana la cat, asta sa nu cumperi ceva prea mare, caz in care dai bani mai multi si sa nu te ajute faptul ca este prea mare cu nimic.

Mai poti vedea si de memorie ram, asta este foarte importanta, mai degraba eu as face upgrade la ram decat la hard.Hard asa poti lua si unul extern, ori daca ai bani poti lua si memorie ram.

Te sfatui ca hardul sa il iei nou, iar memoria ram o poti lua si folosita, asta pentru ca este mai ieftina si nu conteaza ca fost folosita, atata cat functioneaza totu este bine.

3 răspunsuri:
| halogen001 a răspuns:

Depinde de model. Unele se desfac usor sau chiar au un capac special pentru schimbarea hard disk-ului, altele se desfac mai greu. Unele au loc pentru 2 hard disk-uri, altele au un singur loc si in unele cazuri hard disk-ul e lipit pe placa de baza si nu poate fi schimbat usor. In mod obisnuit, daca laptopul are un singur loc pentru hard disk, atunci va trebui inlocuit ssd-ul de 256GB cu unul de capacitate mai mare. Daca exista 2 locuri pentru ssd, atunci se mai adauga un hard disk. Se poate cauta pe Youtube dupa modelul laptopului cum se adauga un hard disk (nume laptop ssd upgrade). Daca e mai dificil de schimbat atunci modificarea trebuie facuta de cineva care se pricepe.

| Mirel4412 a răspuns:

Daca e o firma cunoscuta de laptop cel mai probabil il poti schimba sau pune al doilea. Trebuie sa scrie la specificatii, ori, daca nu, cauta pe net modelul lapopului si cauta in engleza pe Youtube cum se schimba "ssd-ul la laptop-ul x".

| 4ndr33y a răspuns:

Poti sa adaugi spatiu de stocare (nu memorie) daca ai CD ROM si exista rack disponibil pentru modelul tau de laptop dar renunti la CD ROM.
Mai exista posibilitatea sa schimbi SSDul de 256 cu unul mai mare.
Daca vrei spatiu mai mult, instealeaza Win10 1809 si blocheaza updateurile (e cu 10GB mai mic ca 20H2). Dupa ce iti instalezi toate driverele si programele, runleaza in CMD ca administrator comanda "Compact.exe /CompactOS:always" o sa iti reduca intre 4 si 7 GB.
Poti sa mai obtii spatiu prin unele tweakuri care nu aftecteaza perfomanta, daca vrei, cauta pe google:
-reduce hiberfil but keep fast startup
-reduce pagefile

Daca urmezi toate optimizarile, salvezi 30GB.
Mie windowsul si programele in C: imi ocupa doar 15GB.