| joaxenul a întrebat:

Heii TPU. Am o statie Pioneer A209-R care merge si cu boxe de 4 ohmi ( pe spate: A or B -4ohm-16ohm) si de 8 ohmi ( scrie pe spate: ( A and B - 8ohm- 32 ohm ). Cum se leaga boxele de 8? (in cruce?). Si daca leg boxe de 8 ohmi la iesirea de 4 ohmi ar merge sau se ard?

Răspuns Câştigător
| LinxCont a răspuns:

Nu am un asemenea model de statie.
Vad aici instructiuni de folosire:
http://docs.pioneer.eu/Manuals/A_209R_ARB7236_manual/

Din instructiuni deduc urmatoarele:

Sunt 4 iesiri pentru boxe, A stanga, A dreapta, B stanga, B dreapta, polarizate, adica trebuie respectata polaritatea pentru fiecare boxa, se pune + la + si - la -.

A stanga e acelasi lucru cu B stanga, iesiri in paralel, la fel pentru dreapta, insa sunt niste relee care pot conecta cand boxele puse la A, cand cele puse la B.

Boxele se conecteaza cu statia oprita.

Impedanta boxelor e "rezistenta" lor in curentul alternariv, e masurata un ohmi si cu cat e mai mica, boxele trag mai mult curent, deci putere mai mare, dupa formulele I=U/R unde U = tensiunea data pe boxa, I = imtensitatea curentului, R = impedanta boxei.

Statia scoate pe 2 boxe de 8 ohmi 35W pe fiecare boxa
pe 2 boxe de 4 ohmi scoate 45W pe fiecare boxa,

Daca s-ar pune 4 boxe de 8 ohmi, 2 pe A si 2 pe B, ar scoate 45W pe stanga, 45W pe dreapta, deci 22.5W pe fiecare din cele 4 boxe de 8ohmi.

In fata sunt 2 butoane care pornesc sau opresc boxele A respectiv B
Daca pun ambele boxe pe A, trebuie pornite din butonul pentru A ca sa mearga. Daca se pun casti, trebuie oprite din butonul A ca sa nu se auda simultan si castile si boxele.
Daca se pun boxele pe mufele B, trebuie pornit butonul B ca sa se auda.

Daca se pun una pe A si una pe B, trebuie pornite ambele butoane A si B ca sa se auda.

Daca se pun ambele pe un canal (una pe A si una pe B, de exemplu pe stanga ambele), se va auzi mono la o putere de 45W ambele boxe la un loc cu impedanta echivalenta 4 ohmi, 22, 5W pe fiecare boxa si trebuie pornite ambele butoane A si B.

Deci conectarea cea mai buna e fie ambele pe A fie ambele pe B, o boxa pe stanga si cealalta pe dreapta, puterea va fi 35W pe fiecare.

Pentru a nu suprasolicita statia, in cazul in care pe un singur canal fie stanga fie dreapta se pun 2 boxe, se are in vedere sa nu scada impedanta celor 2 boxe puse in paralel sub 4 ohmi.

Calcul impedanta in paralel:
Z1, Z2 = impedantele boxelor 1 si 2
Z = impedanta paralel = (z1 x z2)/(z1 + z2)

Exemplu 8 si 6 ohmi
z= (8 x 6)/(8+6)=48/14=3,4ohmi - prea mica - suprasolicita statia daca pe un acelasi canal de exemplu stanga sunt conectate cele 2 boxe de 8 si de 6 ohmi (se conecteaza o boxa pe A stanga si o boxa pe B stanga)

Daca am 2 boxe de 8 ohmi si le pun pe acelasi canal (una pe A stanga si cealalta pe B stanga), z = 8x8/(8+8)=64/16=4ohmi - merge

De aceea se scrie ca se pot folosi de la 4 la 32 ohmi daca se foloseste fie numai A, fie numai B, dar daca se foloseste si A si B - de exemplu 4 boxe, 2 pe stanga si 2 pe dreapta se recomanda o impedanta de la 8 ohmi la 32, asa incat pe fiecare canal vor fi minim 4 ohmi.

In concluzie, o boxa se pune pe A stanga si cealalta pe A dreapta. (La fel de bine e si pe B, una pe B stanga si una pe B dreapta).
Ca sa mearga boxele puse pe A, se porneste butonul A, ca sa mearga cele puse pe B se porneste butonul B.

Toate iesirile au 4 ohmi, dar pe fiecare canal (fie stanga fie dreapta) nu trebuie sa se puna boxe care insumate (paralel) sa dea o impedanta sub 4 ohmi.

Daca sunt de 8 ohmi, trece prin ele curent mai mic decat prin boxe de 4 ohmi.
Ca sa nu se arda, trebuie sa suporte 35W fiecare.

0 răspunsuri: