Calitatea imaginii este data de:
- rezolutia camerei (numarul de megapixeli)
- sensibilitatea luminoasa a camerei
- zoom-ul digital
- calitatea obiectivului
- luminarea subiectului
- soft-ul de prelucrare a imaginii, intre camera fizica si fisierul de imagine salvat
Nu numai numărul de pixfeli determină calitatea unu aparat foto. Câteva caracteristici iau în calcul:
Megapixelii
Rezoluția (care face diferența dintre importanța sau nu a megapixelilor)
Dimensiunea senzorului
Diafragma și calitatea lentilelor
Tipul de stabilizare
Memoria internă
Despre megapixeli cateva lucruri utile - Un lucru foarte important, el se referă la numărul de pixeli dintr-o imagine digitală. 1mp= 1.000.000 pixeli, drept urmare, cu cât numărul de pixeli este mai mare, cu atât imaginea este mai clara și astfel, fotografiile vor putea fi printate în formate cât mai mari cu succes.
Totuși, există și aici o chichiță. Cele mai comune rezoluții acum sunt 1366×768 (1.5mp) și 1920×1080 (2.1mp) motiv pentru care fotografiile la o rezoluție de 12 și 13 mp au destui pixeli încât să satisfacă nevoile fiecăruia.
Mă vei întreba, atunci, de ce mai contează? Dacă acum telefoanele au avansat atât de mult încât rezoluția mare să fie ceva standard? Păi, este foarte simplu, rezoluția contează enorm când vine vorba de procesarea imaginii, unde diferența dintre 1366×768 și 1920×1080 poate fi uriașă, în sensul în care o imagine de 1366×768 nu-ți va permite să o manipulezi la fel de mult precum una de 1920×1080 sau mai mult.
Calitatea e data de senzor, procesorul de imagine si calitatea lentilelor (si numarul lor de asemenea conteaza).
Nr de Megapixeli iti da doar marimea pozei, numarul de pixeli pe verticala si orizontala, nu are nici o treaba cu aberatiile cromatice, luminozitate, culori, focalizare, sensibilitate ISO, etc.
Numarul de megapixeli conteaza in 2 cazuriin principal:
---Cand vrei sa printezi ceva pe formate foarte mari (de hartie sau mai degraba pe panza si folie nylon, pentru panouri imense de publicitate, etc...) Pentru a obtine o calitate buna, ai nevoie de rezolutie mare, in traducere, de multi pixeli.
---Cand faci editare foto sau realizezi slide-uri profesionale (in Proshow sau programele de editare video), apare uneori nevoia fie sa decupezi dintr-o imagine o zona generoasa, fie sa ii dai zoom sau sa o plimbi gradual pe ecran, in cazul slide-urilor.
Daca pe un ecran de 24" faci zoom unei imagini 1920x1080, vei observa destul de repede pixelii.
Daca pe acelasi ecran maresti o imagine 4K, trebuie sa faci mai mult zoom pentru a ajunge sa observi pixeli.
Depinde si de tehnologia camerei, de ex cei de la Huawei folosesc tehnologia artificiala!
Softul este de vina, camera doar isi face treaba.
Si nu, materialele din care este facuta camera nu prea intra in discutie, decat daca ele sunt considerabil mai calitative, aici referindu-ma la calitatea senzorilor camerei si la multe variabile.
Insa calitatea unei poze nu este chiar atat de importanta, pentru ca nu toti vor sa ajunga la nivelul atomilor, nu?
Xaucie9d întreabă: