Deşi sticla este solid, este totuşi transparentă. Explicaţia se află la nivel subatomic. Atomii care stabilesc legături pentru a forma molecule ce alcătuiesc diferite substanţe sunt formaţi din nucleu şi electroni care orbitează în jurul acestuia. Electronii intră în contact cu fotonii (particulele prin care se propagă lumina). În urma interacţiunii dintre fotoni şi electroni pot rezulta următoarele:
- electronii pot absorbi energia fotonilor, transformând-o, de regulă, în căldură;
- electronii pot absorbi energia şi o stochează, rezultând luminiscenţa;
- electronii reflectă fotonii;
- electronii nu pot absorbi energia fotonilor cu care interacţionează, caz în care fotonii îşi continuă drumul, trecând dincolo de substanţa cu care interacţionează la un moment dat.
Acest al patrulea caz se aplică sticlei. Sticla are o structură moleculară asemănătoare lichidului, dar o rigiditate şi legături atomice caracteristice solidelor. Întrucât fotonii nu sunt absorbiţi de către electronii atomilor ce compun sticla, aceştia îşi continuă deplasarea nestingheriţi prin aceasta.
Sticla obişnuită nu permite trecerea tuturor fotonilor prin aceasta. De aceea vă puteţi vedea în geamul maşinii ori în vitrinele magazinelor. O parte din fotoni sunt reflectaţi sub un unghi egal cu unghiul de incidenţă al acestora, ceea ce duce la efectul de oglindă.Imi pare rau eu asa am invatat la chimie mai simplu de atat nu pot sa iti explic...
Deoarece este alba adic nici o culoare de exemplu. Daca ar fi o sticla neagra rau rau rau rau si ar fi plina cu suc tu ai crede ca e cu apa adica nu ai vedea ce e inauntru.
Deci Raspunsu este
Ca sa vezi ce e in ele.
anonim_4396 întreabă:
Elena_Laura_1996_HZ13 întreabă: