Folosesc Android si nu simt nevoia de mai mult, dar Apple cred ca e mai 'premium'.
Android. Pentru mine in principal pretul ca is mai ieftine, poti instala ce vrei fara te incurci cu jailbreak, poti pune alt rom daca nu iti place cel standard, functii pe care ios nu le are.
iOS- foarte bine optimizat, suport pe termen lung (oricei iphone primeste updates majore 5 ani, pe android ai maxim patru la Samsung, 2 sau 3 la ceilalti), multe aplicatii, unele functii pe care android nu le are (dar de obicei vor sa ai alte dispozitive Apple)
Daca nu ai in plan sa faci filme la nivel Pro cu telefonul (iPhone se pricepe la asta cel mai bine),
atunci ai prefera la orice ora Android.
Customizare mult mai rapida, si fara batai de cap.
Exista teme, unele gratuite, altele la un pret decent, pe care le aplici in cateva secunde.
Customizarea unui iPhone e posibila, dar poate lua ore bune, in functie de ce doresti sa obtii.
Pe Android poti trage pictogramele unde doresti pe ecran, poti avea zone libere.
Pe iPhone NU poti avea spatii libere intre pictograme, si daca totusi vrei sa iti tragi in dreapta unele pictograme, sa le accesezi usor cu o mana, esti OBLIGAT sa afisezi in zonele din stanga niscaiva widgeturi, sa umple spatiile respective.
Pe telefoanele Android high-end, posibilitatile de editare a pozelor direct din telefon sunt mult mai mari decat pe iPhone.
(O sa ma rezum la S22 Ultra, pentru ca il detine fratele meu: unealta Remaster, unealta Object Eraser... )
Iar pentru cei cu foarte multe imagini in telefon, pe Android ai posibilitatea sa trimiti o scurtatura a unui album direct pe ecranul principal.
Din cate stiu, pe iPhone e imposibil.
Alt aspect ce trebuie luat in considerare e bateria.
Orice ar zice unii, am 7 colegi cu iPhone 12 si 13 in birou, si niciunul nu apuca sa plece acasa cu 45% baterie, ca mine
(fac referire la al meu Realme GT2 Pro, caci pana de curand am folosit un telefon ieftin de la Xiaomi, pe care il incarcam mereu a doua seara).
De butonat/folosit le butonam cam in egala masura.
Pe Android ai mult mai multe aplicatii dintre care poti alege.
E drept ca nu toate sunt si foarte reusite, nu toate sunt atent testate de Google, dar totusi, exista varietate pentru toate gusturile.
In marketul Apple, oferta e mai limitata si multe sunt contra cost.
Pentru cei care nu sunt fani streaming (muzica sau filme), iPhone vine cu batai de cap.
Pe Android poti fara probleme sa iti incarci colectia de MP3, AAC, FLAC, WAV, etc. sau filme in diverse formate.
Detest si gasesc nepotrivita risipa de spatiu cu acel notch inca urias, dupa atatea generatii in care Android-ul a decretat cum trebuie sa arate un telefon modern.
Nu e vorba de a imita, ci de a eficientiza niste resurse, in cazul de fata- suprafata ecranului.
********************************
Puncte albe pentru iPhone:
stabilizarea video. Orice iPhone de top trage clipuri mai calitative decat orice dispozitiv Android.
stabilitatea software-ului si update-urile. (insa unii producatori incep si ei sa ofere macar 3-4 ani, ceea ce din punctul meu de vedere, e suficient).
Constructia la iPhone-uri e si ea ok, insa eu personal, urasc sticla glossy pe spate, preferand oricand un plastic/policarbonat texturat sau piele ecologica. Eventual aluminiu. Sau sticla cu finisaj mat (Vivo X80 Pro, Realme GT2 Pro, Xiaomi 12S Ultra).
De ce nu cauti articole scrise de profesionisti? Citesti mai multe si le compari nu are rost sa iei sfaturi din astea de la Mitica si Costica din cucuietul din deal care probabil nici nu isi permit Apple
Appleeee fara dar si poate avantaje. Tott dezavantaje nici unull curat pur si sigur just iphone pana la moarte si dincolo de eA
E cu doua taisuri. Apple e mai simplist, interfata mai simpla, mai usor de utilizat, cu mai putine optiuni, de asta si ruleaza mai rapid si e mai durabil. De exemplu, un 2 GB RAM pe Apple echivaleaza cu cel putin 4 GB RAM pe Android. Cel putin. Androidul e mult mai complex, ai o paleta larga de optiuni, aplicatii, setari samd, iti ofera mult mai multe dar tocmai de asta e mai putin durabil si dai mai des de "lag-uri" decat pe un dispozitiv Apple. Si aici, deja, depinde de gusturi. Dintr-un punct de vedere, e mai "bun" Apple, din altul e mai "bun" Android. Eu am ales Android. Eu pot trai cu dezavantajul faptului ca il voi schimba mai repede si ca nu merge chiar intr-atat de repede, il consider un dezavantaj mai putin important decat IMPOSIBILITATEA instalarii aplicatiilor de pe Android, folosirea unei palete mai largi de setari samd. Plus ca poti echivala asta destul de bine, iti iei un Android la un nr cat mai ridicat de RAM, pretul pe Apple e mult mai mare decat pe Android, si in opinia mea nejustificat, e ca si cum ar fi cu mult mai avantajos Apple ul si lucrul acesta e fals. Raportul calitate/pret spune Android. De exemplu, un Samsung la 12 GB RAM echivaleaza cu un Apple (Iphone) la 6GB RAM la viteza, lag-uri samd. La pret sunt aproximativ egale, insa Samsungul ofera in plus acea paleta larga de aplicatii, setari samd. Si ai si egalitate la viteza. Deci cu mult mai "rentabil" ( ca asta inseamna sa fie rentabil, sa beneficiezi de un raport pret/calitate favorabil) e Samsungul. La un numar aproximativ egal de avantaje/dezavantaje ( aproximativ, ca o egalitate perfecta e foarte greu spre imposibil de stabilit intr-un domeniu atat de flexibil), pretul pe Iphone e mult mai ridicat decat pe Samsung. In cazul in care avantajele sunt de partea Samsungului si gasim o egalitate aproximativa in punctele forte ale Iphoneului, preturile sunt aproximativ egale. Deci ce e de ales? Se plateste foarte mult si brandul Apple. Alegerea optima e Androidul in opinia mea. Ca am zis "Samsung" a fost un exemplu, poti sa alegi Huawei, poti sa alegi LG, Sony, sau alte marci care folosesc Android. La Apple poti sa alegi doar Iphone daca vorbim de telefoane mobile. Sau poti sa alegi Apple daca vrei ceva simplu, dar ai iesit in dezavantaj ca "rentabilitate" dar daca nevoile tale personale sunt mai bine satisfacute de Apple, ce mai conteaza nivelul general...
Pe termen lung ambele fac probleme la android cu optimizarea (lag mare) si Apple cu bateria, desi daca iti iei un model nou ai sanse ca in 2-3 ani sa te tina toata ziua bateria, fara sa ai nevoie sa o schimbi
yonutz63991 întreabă:
Lavinia_Cristina_ întreabă: