| MaryMaria333 a întrebat:

Îmi poate explica cineva care e faza cu VPN-ul pe iPhone? Ce face el și la ce îi bun?

8 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Ascunde adresa IP reală și preia adresa IP a serverului. Adică tu ești în România și vei avea adresă IP de SUA. Poți folosi VPN pentru a debloca anumite conținuturi care nu sunt disponibile în România sau poți să-ți ascunzi adresa IP in cazul jocurilor online atunci când ai mai multe conturi și regulile jocului nu permit asta.

| Mosotti a răspuns (pentru gabicoo):

Eu nu am inteles cum e faza cu VPN pe calc la Netflix, cum sa vezi alte chestii care nu-s in Romania daca tu nu ai cont platit la netflixul alora din tara de unde e IP ala? Nu stiu exact cum merge treaba.

Eu am intrat prin VPN pe Netflix, m-am logat cu userul meu si tot aia imi apare, romanesti toate, probabil e legat de cont si abonament, nu de IP neaparat.

| gabicoo a răspuns (pentru Mosotti):

Am folosit VPN pentru YouTube și pentru o reducere la o licență antivirus - trebuia să fiu în SUA ca să beneficiez de reducere.

| Korkodeln a răspuns:

VPN in principiu iti "muta" IP-ul de la providerul tau la providerul unde este serverul de VPN, care poate fi in cu totul alta tara sau chiar pe alt continent.
In anumite tari si regiuni geografice unele servicii si aplicatii sunt restrictionate sau chiar blocate complet. In altele costa mai mult, de acea de exemplu oamenii isi faceau abonament Netflix sau Youtube Premium pe Turcia sau Argentina unde pretul e o fractiune din cat e in EU, la fel si cu Play Station. Dar evident siteurile de streaming au metode de detectare, daca intri direct cu IP de unde esti restrictionat nu te accepta si chiar cu VPN, uneori rejecteaza si IP-urile alora. E o lupta ca soarecele cu pisica happy.
In sfarsit unele firme pentru lucrul remote te obliga sa folosesti VPN criptat pentru a nu intercepta cineva traficul.

| Mosotti a răspuns (pentru Korkodeln):

Nu trebuie sa faci userul pe site de Netflix din tara respectiva si sa ai abonamentul acolo? Nu stiu exact cum este, ca iti pui tu locatia in SUA, dar nu stiu daca cu userul de aici, merge sa accesezi ce nu e pentru ro.

Site-urile au metode de detectare ca, cam stiu toate VPN-urile, ca nu-s asa multe, stiu IP-urile.

De aia acum 20 ani erau proxy-uri, puneai tu un IP de proxy in browser si treceai prin ala, si erau din alea cu standard port de proxy si non standard port, port standard era 1080 si 80 parca.
Primele stiau ca acel IP nu e al tau ci e de proxy, doar ca nu vedeau IP tau.
Ultimile erau ca si IP tau, nu se stia ca-s proxy.

Sau IP de VPN au porturi standard de VPN cunoscute, si e f clar.

| Kufu95 a răspuns:

VPN-ul preia ip-ul din alte state și nu doar pe Iphone funcționează așa, ci pe orice dispozitiv.

| Vandalu a răspuns:

VPN-ul e la fel pe orice device / OS
Virtual Private Network iti schimba adresa publica IP cu una a unui server public un proxy temporar.

| Dream36621 a răspuns:

Nu stiu ce inseamna vpn dar stiu la ce se intampla cand il folosesti deci dexemplu daca folosesti un vpn gratis ca tunnelbear daca te duci in alta tara cu aplicatia de exemplu daca un joc care vrei sa-l joci dar nu e aici in Romania folosesti ala sa iai jocul daca vrei sa te uiti la un film dar la fel nu e in Romania intra in tro tara de exemplu america hopa apare