Buna...ACTA este o lege impotriva netului..adica se sterg anumite site-uri: facebook, youtube etc si tot ce se descarca se desc cu bani sau poti face inchisoare..insa nu a fost aprobata..asta e bine. dar acum sa aplicat alta lege nu stiu cum se numeste si e impotriva SUA. sper ca nu vor accepta!
Pe numele sau adevarat, Acord Comercial de Combatere a Contrafacerii, este un acord ce propune niste standarde pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala.
Documentul a starnit controverse si nemultumiri datorita zvonurilor ca acesta ar aduce atingeri grave libertatilor individuale si ar duce la pierderea intimitatii. Se mai spune ca ar duce la violarea corespondentei private electronice si la confiscarea fara nici un mandat a unor gadgeturi care ar putea contine ilegal materiale protejate de drepturi de proprietate intelectuala.
Comisia Europeana ne linisteste pe site-ul oficial si ne asigura ca ACTA nu va cenzura sau inchide site-uri web si nici nu va restrictiona accesul la internet. De asemenea, ne mai spune ca iPad-urile, iPhone-urile si computerele nu vor fi verificate sau monitorizate.
Pentru a-mi face o idee mai clara despre ce prevede acest document, am citit cu atentie documentul oficial si va prezint concluziile mele personale, in speranta ca voi reusi sa alung unele neclaritati.
Documentul a fost redactat foarte discret si nu a fost supus unor dezbateri publice. In ceea ce ne priveste pe noi, romanii, am aflat de el abia acum cateva zile, desi Comisia Europeana sustine ca l-a facut public in noiembrie 2010. Reprezentantii Romaniei s-au grabit sa semneze documentul (asa cum fac de obicei) desi sunt convins ca nu l-au citit. Sau daca l-au citit, nu au inteles nimic din el.
Trebuie spus din capul locului ca ACTA nu vizeaza doar continutul pe internet, ci in primul rand produsele fizice contrafacute cum ar fi medicamente, imbracaminte, ceasuri etc., iar masurile de combatere a pirateriei ce ar trebui luate, se aplica deja cam peste tot. Controale vamale inopinate, confiscarea marfii, amenzile si chiar inchisoarea, sunt masuri care se iau de mult timp, cam peste tot in lume. In Romania se dau amenzi uriase pentru programe sau muzica fara licenta. Internetului, ca principal motiv de ingrijorare, i se aloca un spatiu chiar restrans.
Si atunci care sunt problemele?
ACTA spune ca nu modifica legislatia in vigoare privind pirateria dar la art. 6 (1) cere guvernelor sa-si modifice legislatia ca sa poata lupta mai eficient impotriva pirateriei iar la art. 42 (1) admite ca ulterior, se pot aduce amendamente actualului document.
La inceputul documentului se definesc ca marfuri piratate, orice marfuri care sunt copii realizate fara consimtamantul titularului dreptului. Desi nu se specifica, banuiesc ca aici intra si fisiere copiate dupa melodii, filme, fotografii sau programe, chiar daca exista un capitol special dedicat mediului digital. Deja se vad altfel lucrurile. Brusc, cei cu fisiere fara licenta intra in categoria falsificatorilor a caror produse vor fi confiscate (art. 8), distruse (art. 10), iar materialele si instrumentele folosite la crearea acestor marfuri vor fi distruse si ele (art. 10). In plus, vor fi obligati la plata de daune-interese (art. 9). In traducere, fisiere sterse, calculatoare distruse. Mai rau, la art. 14 (2), se spune ca autoritatile pot exclude de la prevederile legii, cantitati mici de marfuri necomerciale din bagajele personale. Pot dar nu e obligatoriu. Aici ne gandim deja la laptopuri, telefoane, iPad-uri sau mp3 playere.
Asta doar in teorie, pentru ca legea spune ca aceste masuri se vor lua doar la cererea titularului de drept si e greu de crezut ca cineva se va obosi sa ceara fiecaruia in parte astfel de masuri. Ne putem in schimb astepta ca dupa ratificarea documentului sa apara cereri la nivel general iar autoritatile sa se grabeasca sa le puna in aplicare. Adica cineva sa ceara despagubiri si pedepsirea dupa legea ACTA a tuturor celor prinsi cu produsele lui (fisiere) pentru care are drepturi de autor.
Un alt articol care starneste panica este art. 12 – Masuri Provizorii. Acesta da dreptul autoritatilor de a lua masuri provizorii inaudita altera parte, adica unilaterale, de a-ti sechestra pe loc materialele ce contin dovezi ale unei presupuse incalcari ale drepturilor intelectuale. Putem sa ne gandim la laptopuri sau telefoane. La fel se poate intampla si in punctele vamale. Probabil de aici a pornit ideea cu politistul care poate sa-ti ceara pe strada telefonul la verificat.
Si asta e greu de crezut pentru ca la punctul 4 din articol se spune ca autoritatile trebuie sa ceara solicitantului, adica proprietarului drepturilor, dovezi rezonabile ca dreptul lui a fost incalcat. Plus de asta, solicitantul trebuie sa depuna o cautiune care sa acopere disconfortul provocat invinuitului si pentru a descuraja eventualele solicitari abuzive. In cazul in care acuzatiile se dovedesc nefondate, invinuitul poate cere despagubiri solicitantului. Deci nu autoritatilor. Autoritatile vor sari cu siguranta peste acesti pasi obligatorii.
De sanctiuni penale nu poate fi vorba decat in cazuri de contrafaceri si importuri la scara comerciala, asa cum e mentionat in art. 23 – Infractiuni. Singura referire la productii digitale se face atunci cand e vorba de proiectarea unor filme in sali deschise dar si aceasta infractiune este exceptata de la pedeapsa cu inchisoarea.
Abia la art. 27 se face referire explicita la aplicarea legii in mediul digital. Aici apare intr-adevar obligatia furnizorului de servicii internet sa furnizeze date despre utilizatorul care incalca drepturi de proprietate intelectuala dar atunci cand respectivul titular al dreptului a depus o cerere, suficienta din punct de vedere juridic. Probabil aceasta prevedere i-a facut pe multi sa spuna ca furnizorii de internet se vor transforma in politia internetului. Si poate sa fie adevarat. Dar asta nu are legatura cu fisierele aflate in calculator si nici cu corespondenta.
Nu exista niciunde in text vreo referire la decuplarea de la internet. Exista in schimb actiunile de incetare publicate in art. 8, care nu au legatura cu internetul dar cineva le va putea interpreta ca permise de inchidere a conturilor de internet. De fapt formularile ACTA sunt foarte vagi si abunda in expresii ca: "nu obliga", "se poate limita", "poate exclude", "poate sa". De asemenea in cazul despagubirilor sau cautiunilor se foloseste termenul "rezonabile".
Comisia Europeana ne asigura ca ACTA ne e SOPA (legea privind stoparea pirateriei in SUA). Eu inclin sa cred ca e. In SUA poti primi mesaje de avertizare atunci cand descarci ceva fara drepturi de autor dar nu prea te deconecteaza nici aia. Iar de pedepse pentru consumatorii casnici nu prea am auzit.
Principala tinta a ACTA nu e consumatorul casnic ci marile site-uri de sharing, cele care faciliteaza obtinerea de materiale digitale sau programe care sa ocoleasca protectia pusa de detinatorul de drepturi sau site-uri care retransmit muzica, filme sau programe TV. Ideea e ca noi sa nu mai avem acces la produse digitale piratate. Oricum sint convins ca dupa o usoara degringolada, piata se va reorganiza si se vor gasi noi modalitati de a ocoli legea.
In ceea ce priveste viata privata, ACTA ne spune la art. 4 ca nu obliga "partile" sa divulge informatii care sa incalce legislatia care protejeaza dreptul la viata privata sau informatii confidentiale ale intreprinderilor. Incurajeaza in schimb colectarea de date statistice privind incalcarea drepturilor de proprietate. Eu prin date statistice nu inteleg date personale.
Concluzia mea e ca dracul nu e atat de negru cum pare. Totusi eu, avand motivele mele, militez impotriva adoptarii ACTA.
ACTA nu este o lege, este un tratat comercial. Abia dupa ce va fi ratificat de Parlamentul European si Parlamentul Romaniei si prevederile lui vor fi transpuse in legislatia romana se va putea vorbi de o lege. Numai bine!