| laSoledad a întrebat:

Intrebari despre schimbarea furnizorului de energie electrica: 1. De ce cand se schimba furnizorul, scrie ca nu se schimba si firele? Cine imi poate explica aceasta afirmatie? eu nu ma pricep.

2. Hidroelectrica zice ca are energie verde, dar daca nu se schimba nimic in sistemul de furnizare precedent, ce diferenta e ca furnizeaza Hidroelectrica (eng verde) sau Electrica (care nu are eng verde)? Daca intelege cineva procesul de furnizare, va rog sa-mi explicati.

3. Si tot Hidroelectrica spune ca daca vom avea deranjamente, sa sunam la furnizorul precedent, ca el se va ocupa de ele. Dar cum vine asta? Suna ciudat.

Din toata treaba asta cu schimbarea furnizorului, e ca si cum tot furnizorul vechi detine sistemul electric cu fire si toate alea, iar cel nou doar ii plateste un fel de "chirie" pe el cand un client migreaza? Sau cu sta treaba de fapt? incerc sa inteleg.

Răspuns Câştigător
| mihai69 a răspuns:

1. Evident că rămâne aceeași infrastructură, nu are cum să vină fiecare cu sârmele lui atât timp cât există un singur sistem energetic național.
2. În SEN intră suma energiilor produse de către toți producătorii. În funcție de cine la care e abonat (și cât primește din "prăjitură") se vor împărți si veniturile fiecăruia. Deci pentru tine va diferi costul lunar a energiei consumate.
3. Hidroelectrica este doar furnizor; de transport și distribuție se ocupă altă firmă - probabil cea care îți livrează acum curentul.

3 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

E puțin mai complicat.
Energia electrică pe care o consumăm noi, nu se poate înmagazina. Astfel. seara când pornesc toate becurile, este nevoie de mai multă energie, și pornesc niște centrale pe cărbune sau pe gaz să o furnizeze. Dimineața la ora 8 când pornesc fabricile de asemenea. Energia electrică produsă de hidrocentrale este mai ieftină, dar acestea nu pot produce mult iarna, cî nu au apă destulă pe turbine.
Astfel costurile de producție, și prețul de piață ar varia zilnic și sezonier.
Sunt distribuitori de energie electrică, care o adună ( un fel de exprimare) de la producători și o distribuie. Acest preț nu poate fluctua seara și dimineața, sau vara și iarna. El trebuie să fie constant acest preț. Ca să poată fi constant prețul, sunt niște așa zis băieți deștepți, care cumpâră această energie en gros, în avans la preț mai mic, ca să poatî trăi centrala, mina, zilnic și apoi p revând la distributori ( cei ce au și stâlpii de înaltă tensiune, firele și contorul tău), care apoi ți-o revând ție, la un preț constant pe parcursul unui an.
Fiecare din acești furnizori de la care ai putea cumpăra energie, de pe piața așa zisă liberalizată are o cotă parte din energia care curge spre tine prin fire, propriile lui relații de afaceri cu marii angrosiști de care am pomenit, cu producătorii, adică centralele. Asta face ca să poți obține un preț mai bun. Asta face ca să fie concurență între ei. să nu poată fi un monopol, care să dicteze un preț oricât de mare.

| doctorandus a răspuns:

Reteaua de distributie nu se schimba, poti schimba doar compania de la care cumperi gaz si electricitate.

Sigur ca nu primesti automat curent verde, dar companiile care vand energie "verde" sunt silite sa o cumpere preponderent din surse ecologice. Deci ce consumi tu nu se schimba, dar poti schimba ce se consuma pe ansamblu (la nivel national).

| dianyss a răspuns:

Noi am migrat la Hidroelectrica si suntem foarte multumiti. Au si o procedura foarte facila de transmitere index cu care suntem tare impacati. Am gasit detalii aici: https://www.telefoncontact.online/cum-transmiti-un-index-la-hidroelectrica/