Sleep mode (stand by): sistemul nu se inchide ci se salveaza situatia de moment (imaginea sistemului in momentul respectiv) in memoria RAM, dupa care calculatorul se inchide dar ramane alimentat, in special memoriile. Nu folositi acest mod fara bateria pusa, deoarece riscati sa pierdeti informatii in cazul unei caderi de tensiune (daca nu ati inchis in prealabil aplicatiile in care ati lucrat)! La pornire, se intra direct in aceasta imagine, practi veti gasi exact ce ati lasat la inchidere (aplicatiile deschise, etc.)
Hibernare: spre deosebire de sleep mode, salvarea se face pe HDD, laptopul se inchide fara a mai consuma curent, iar la pornire se incarca in memorie salvarea de pe HDD, in loc sa se incarce sistemul cum se intampla in mod normal la pornirea unui calculator.
Avantaje sleep mode: o incarcare mai rapida, totul dureaza foarte putin.
Dezavantaje: riscul de a pierde informatii (destul de scazut lalaptopuri datorita bateriei care are si rolul de sursa neintreruptibila) si faptul ca exista un mic consum de curent, care descarca incet bateria daca nu e alimentat la retea. Nu e recomandat acest mod pe timp lung (tocmai din motivul descarcarii bateriei) daca laptopul functioneaza pe baterie.
Avantajul hibernarii: e mai sigur, nu consuma curent laptopul fiind oprit.
Dezavantajele hibernarii: se incarca mai incet, fisierul in care se face salvarea ocupa spatiu suplimentar pe HDD, sistemul se misca ceva mai greu.
Unii prefera modul sleep, pentru o repornire la cald, mult mai rapida la lucrul intrerupt anterior, altii hibernarea pentru riscuri mai mici de pierdere date, altii prefera shutdown-ul pentru siguranta maxima.
Unii prefera sleep mode pentru momente scurte de timp si hibernare pentru termene mai lungi in care calculatorul urmeaza sa stea oprit, altii prefera clasicul shut down.