| nukeyly a întrebat:

La ce temperatura ar trebui sa functioneze un bec led de orice putere, sa nu se prajeasca electronic, si sa aiba viata de 10-20 ani la 6-8 ore pe zi.
Clar ca cele din comert sunt facute intentionat fara ventilatie, iar orele mentionate pe ambalaje 10-15-25.000 h sunt praf in ochi, ca-i bec de 7, 40 sau 100 lei.

10 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

La temperatura camerei.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Nu conteaza caldura, ci materialele din care este facut ledul, si curentul cu care este alimentat, cum a mai zis cineva.
Am avut de a face de multe ori cu retele lungi, prost facute, in care la 2-3 aprinderi imi pocneau mereu primele si/sau ultimele becuri, indiferent ca erau incandescente clasice, halogen, led sau neon. Un exemplu ar fi scarile de bloc: mereu sunt etaje la care se arde orice bec ai pune, din cauza instalatiei.
Cat despre becurile led, cumpara de calitate mai ok, si nu se vor arde.
Eu am multe de prin Auchan si Leroy, la preturi mici si marca noname, dar toate tin cativa ani. Chiar, nu am mai schimbat un bec ars de la mine din casa, de foarte mult timp.

| doctorandus a răspuns:

Nu știu măi. Eu am cumpărat niște lămpi LED la 11 euro bucata, echivalent a 150 W bec electric cu filament. Funcționează de ani de zile fără probleme.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Am uitat sa-ti spun ca LED-urile stau libere in aer, nu sunt acoperite cu abajur.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Vrajeala. Mai degraba ai lua in consideratie VARIATIILE DE TENSIUNE de la tine din soclu, nu cand e programat ala sa crape. Fa-ti o instalatie electrica blindata de redresoare si cu un curent ci mai stabil, si o sa te tina si becurile mult. P.S. Iti dai seama ca esti de-a dreptul ridicol cu 10-20 de ani, nu? 6 ore pe zi, rotunjim intr-un an la 2500 de ore. In 10 ani ajungi la 25.000. POSIBIL in conditii de retea electrica ireprosabila cu fluctuatii nule. De multe ori conteaza mai mult numarul de porniri/opriri decat functionarea in ore. La SSD-uri de exemplu ai MTBF de 1.500.000 de multe ori. Asta inseamna 1.500.000 de ore pana crapa, insa fara a lua in considerare si cantitatea de date SCRISE, care uzeaza celulele. Eu am de exemplu in desktop un SSD cu vreo 35% viata ramasa dupa aproximativ 65.000 de ore de functionare. MTBF_ul lui e de 1.5-2 milioane, nu mai stiu exact cit, INSA avand in vedere ca s-au tot scris/sters/scris date pe el, probabil va crapa dupa vreo 150.000 sau ceva de genul. Bine, nu o sa apuc sa il vad crapind, fiindca am deja inlocuitor pentru el, doar ca nu am timp si chef sa il inlocuiesc...

| IceRope a răspuns:

Casa mea este echipată full LED (Osram), de vreo cinci ani. S-a ars doar unul singur, imediat după montaj, probabil un viciu de fabricație. Casa este ventilată, răcită și încălzită normal. Nu văd vreo problemă. Lămpile LED care necesită răcire au din fabricație montat un radiator pentru disiparea căldurii, dar nu este cazul la cele casnice.
Cred că problema este la instalația ta electrică, nicidecum la becurile pe care le cumperi.

| nukeyly explică (pentru IceRope):

Instalația este noua dar becuri se tot ard random si nu is ieftine, curentul e in cote, mai ramane supra incalzirea electronica. Pe camera termica becul merge de la 60-70 grade in sus.

| IceRope a răspuns (pentru nukeyly):

Dacă ai vârfuri de tensiune, acolo-i bai mare. Dacă ai becurile montate în spoturi sau lustre cu abajur, iar e bai. Contează mult să fie cât mai aerisite, iar tensiunea de alimentare să nu oscileze cu mult pe plus. N-ar strica un mic stabilizator de tensiune cu protecție la supratensiune. Dau și eu sfaturi din tribună, ca spectatorul, că nu știu exact cauza. big grin Dacă ai fi locuit lângă mine, dădeam o fugă să văd la fața locului.winking

| nukeyly explică (pentru IceRope):

Ex bec led din sticla nu plastic E27 18w 150w 40 ron, nu poti tine mana pe bec mai mult de 2 secunde ca te arzi, aveau initial ventilatie naturala de 10% marita apoi la 15-20% pentru becurile astea de 18w, ma gandesc sa o maresc la 50-60% dar sunt limitat de lustra, ventilatie inseamna sa-i tai din oglinda metalica tip clopot.

| popescuhertz a răspuns:

Temperatura la care un bec LED ar trebui să funcționeze pentru a avea o durată de viață cât mai lungă depinde de mai mulți factori, inclusiv de puterea becului, de designul lui și de modul în care este răcit. În general, temperaturile mai scăzute sunt mai bune pentru durata de viață a LED-urilor, deoarece căldura poate afecta componentele electronice ale becului.

Pentru a avea o durată de viață cât mai lungă, un bec LED ar trebui să fie proiectat astfel încât să aibă o răcire eficientă și să funcționeze la temperaturi cât mai scăzute. De exemplu, un bec LED care are un sistem de răcire bun și care este proiectat pentru a funcționa într-un mediu cu temperaturi scăzute ar putea avea o durată de viață mai lungă decât un bec LED care nu are un sistem de răcire eficient și care este proiectat pentru a funcționa într-un mediu cu temperaturi ridicate.

Este important să țineți cont de faptul că durata de viață a unui bec LED poate varia în funcție de modul în care este utilizat. De exemplu, un bec LED care este utilizat într-un mediu cu temperaturi ridicate și care nu este răcit adecvat poate avea o durată de viață mai scurtă decât un bec LED care este utilizat într-un mediu cu temperaturi scăzute și care are un sistem de răcire adecvat.

În general, temperatura la care un bec LED ar trebui să funcționeze pentru a avea o durată de viață cât mai lungă este în intervalul de la 20 la 40 de grade Celsius. Dacă temperatura ambientală este mai mare decât acest interval, ar trebui să vă asigurați că becul LED are un sistem de răcire adecvat pentru a împiedica supraincalzirea.