| matrix100 a întrebat:

Lcd-urile radieaza? Fac rau ochilor? la monitoarele vechi cu tub se foloseau ecrane de protectie pentru protejarea ochilor, existau ochelari speciali. Dar ce putem sa spunem despre lcd-uri si poate mai nou monitoarele led?

5 răspunsuri:
| K0sti a răspuns:

"lcd-uri si poate mai nou monitoarele led"...sunt aceleasi monitoare!
Radiaza radiatie luminoasa si electronica. Si calculatorul radiaza, nu numai monitorul, ca idee!

| neutrino a răspuns:

Orice monitor radiaza, mai mult sau mai putin, motiv pentru care, pentru orice tip de monitor/televizor este indicata o distanta minima de vizionare, distanta care este bine sa o respecti. Cantitatea de radiatii sunt insa sub un anumit nivel stabilit prin norme speciale, astfel incat sanatatea noastra sa nu aiba de suferit.

| dragosbogdan001 a răspuns:

Pai calculatorul distruge vederea, oricat de modern ar fi.

| AnKuXor a răspuns:

Oric ce monitor dauneaza, mai mult sau mai putin, si telefonul dauneaza vederii.
Oricum un TV bun de la 100Hz incolo dauneaza mai putin, dar tot dauneaza.
4 ore maxim la zi de foloseste un TV ca sa nu dauneze.Si din 1 in ora o pauza de 15 min si o plimbare.

| cristimihailov a răspuns:

Salut,

Ar trebui sa iei ideea de baza: oamenii isi strica ochii in fata monitoarelor din doua mari motive:

1. Privesc fix o zona, uita sa clipeasca si din cauza asta apar mici probleme in timp, care duc, printre altele si la deficitul de vedere.

2. Privesc doar zona de apropiere. Niciodata nu privesc prin monitor sau mai departe sa poata sa isi exerseze ochii in ambele planuri, si de apropiere si de departare. Iarasi un mic obicei care duce la deficienta de vedere.

Aceste deficiente de vedere de regula se corecteaza cu ochelari. Si astfel ai ajuns sa porti ochelari cand te uiti la tv sau monitor.

Acesta este si motivul pentru care se recomanda 15 minute pauza la fiecare 45 minute muncite. Recomandarea in realitate e la 25 - 30 de minute, dar a fost adaptata ca sa fie cat de cat practica si pentru salariati.

Monitoarele cu tub erau cu alte probleme. Acelea mergeau aproape pe principiul neonului, descarcare de electroni dirijati de un camp magnetic. Iti dai seama ca statand in fata lui te cam viola si lumina de neon, si radiatia electromagnetica. Insa descarcarea aceea avea loc si cu generarea de mici cantitati de ultraviolete. In fine, e mai complicat cu alea, bine ca s-au terminat.

Întrebări similare