Cel mai important punct – cu cat e mai scumpa placa video, cu atat va fi si performanta mai buna! Este adevarat in marea majoritate a cazurilor! Totusi, mai sunt si cazuri in care modele mai slabe au preturi mai mari decat o placa video mai buna, fie deoarece preturile nu au fost actualizate de furnizori, fie sunt modele EOL (end of life) ori modelele concurente, mai bune, au avut parte de o reducere de pret. Sau modelele mai slabe aveau ceva accesorii in plus sau o cantitate de memorie mai mare decat modelul superior. Problema asta apare cam in aceeasi plaja de pret, (10-15% marja) deoarece cu siguranta o placa de 800 RON va fi mai buna decat una la 400 RON. In concluzie, desi pretul este criteriul principal care ne spune cat de performanta este o placa video, trebuie putina atentie cand vrei sa faci achizitia.
pentru un plus de performanta, placa video ar trebui sa fie macar la acelasi nivel de pret cu procesorul, chiar ceva mai scumpa daca este posibil. De exemplu, daca ai un buget sa zicem de 600 de lei pentru procesor si placa video, sistemul se va comporta mai bine in jocuri daca iei un procesor de 300 de lei si o placa video la acelasi pret, decat daca vei lua un procesor de 400 de lei si o placa video de 200 de lei. Asta este valabil pentru bugetele mici, cred ca undeva pana in 800 de RON maxim… Cu cat cresc pretentiile si bugetul, cu atat procentajul placii video devine mai importanta, ea trebuind sa fie cea mai scumpa componenta dintre cele 2!
cantitatea de memorie RAM a placii video nu este un indicator important de performanta, in cele mai multe cazuri! Tipul procesorului este mult mai important. O placa video cu 1GB de RAM va avea aceeasi performanta ca una cu 2GB de RAM. Valabil mai ales in cazul placilor video low-end, unde memoria suplimentara este degeaba si nu vei gresi daca vei lua placa video cu memorie RAM mai mica. GPU-ul slab nu va fi in stare sa foloseasca cantitatea suplimentara de memorie in 99% din cazuri.
daca vrei sa iti upgradezi placa video, regula este sa sari o generatie iar intervalul de timp ar fi cam de 2 ani (asta daca intentionez sa iei o placa video din aceeasi categorie de performanta). Asta este valabil mai ales pentru placile din partea superioara a spectrului de performanta. De ce sa faci acest lucru? Deoarece sporul de performanta de la o generatie la alta este intr 10-30%, si nu renteaza din punct de vedere financiar, in primul rand. De exemplu, daca ai o placa video Radeon 6950 (cum e cazul meu), ai putea sa te gandesti la un upgrade cand apare generatia 8000 de la AMD sau, daca vrei sa schimbi tabara, sa te indrepti catre modelele GTX760/770 de la Nvidia (pentru un spor -teoretic – de peste 50%).
asigura-te ca sursa este suficient de potenta sa intretina (electric) placa video! Sursa calculatorului este de multe ori neglijata dar este o componenta foarte importanta si care afecteaza stabilitatea calculatorului si durata de viata a componentelor. Ca sa nu mai spunem ca o placa video mai serioasa poate cere o serie de conectori pe care sursa ta veche, vaporware, sigur nu ii cunoaste. Deci mare atentie la upgrade, verifica ce sursa are nevoie placa video, deoarece este posibil sa fi obligat sa bagi bani si intr-o sursa noua. In principiu, o sursa buna pe la 600W va fi suficienta pentru un sistem cu un CPU quad-core si o placa video de sine statatoare. Deja daca vrei sa rulezi SLI sau Crossfire, va trebui sa investesti binisor intr-o sursa puternica.
Nvidia sau AMD? Sincer, daca nu iti iei top of the top, nu conteaza! Nu vei vedea nici o diferenta intre o placa Nvidia sau AMD, cu performante identice, ruland acelasi joc. Intr-un astfel de caz, pretul primeaza!
Cand e momentul optim sa cumperi o placa video? Cand ai bani! Asta este cel mai bun moment. Nvidia si AMD lanseaza noi produse la un interval de 12-18 luni si preturile sunt ajustate regulat. Ca o exceptie, daca aveai de gand sa iti cumperi un model din generatia curenta si generatia urmatoare tocmai ce s-a lansat, ar fi indicat sa mai astepti putin, cam o luna, deoarece preturile vor mai scadea pentru generatia veche, deoarece nu se mai produce si se va incerca epuizarea stocurilor existente! Altfel, nu prea are rost sa astepti deoarece preturile pot fluctua si in sus!
Placa video este considerata competenta in momentul in care iti ruleaza orice joc la peste 30FPS (imagini pe secunda). Sunt si unii mai pretentiosi care pretind ca minimul este 60FPS si unii spun ca pot si depista acest lucru si orice sub 60 FPS nu merita! Dar avand in vedere ca ochiul uman vede imaginea ca fiind fluida la 24 FPS, este clar ca orice peste acest numar va parea clar si continuu. Sub 24FPS va aparea efectul de "frame" (a face frame-uri, a sacada), si imaginea va da impresia ca este intrerupta si isi pierde efectul de fluiditate. Daca placa ta video nu mai este in stare sa ruleze in mod constant jocurile peste 24 FPS, este clar. E timpul sa ii organizezi retragerea si sa iti cauti una noua. La fel ca si in cazul femeilor… Stiu, stiu e o gluma proasta dar nu m-am putut abtine!
La configuratia actuala nu se merita sa mai adaugi nici un ban.
Cel mai bine e sa faci o configuratie pe haswell de la Intel. Daca o sa iei componentele treptat incepe cu placa de baza, urmat de procesor si restul.
WoW! Multumesc pentru tot, dar nu trebuia sa te chinui scriind atat !
Andrei1124 întreabă: