Conexiunile cablurilor pentru SATA3 si SATA2 se potrivesc.
Hard disk-urile degeaba sunt SATA3, tot vor "lucra" cu viteza SATA2, daca placa de baza este compatibila doar cu SATA2.
Deci, poti cumpara chiar si hard disk-uri SATA2, care se pot gasi mai ieftine, dar vor functiona cu acelasi viteza in calculatorul tau.
"Every SATA port and cable IS backwards compatible. You can put a SATA III drive into a SATA II port and visa versa. If you put a SATA II drive on a SATA III port you might even see a slight performance gain vs. a SATA II port even."
Poti, nu ai nevoie de alte cabluri.
Am si eu o intrebare? De ce scrii asa de rau romaneste? Una din regulile acestui site este sa respecti gramatica limbii romane. In ce tara ai vazut ca se scrie fiecare cuvant cu litera mare. Sa nu mai vorbesc de semne de punctuatie. Documenteaza-te: http://www.tpu.ro/intrebari-frecvente#12
Folosește așa ceva dacă e cazul:
https://www.emag.ro/search/adaptor+sata2-sata3
Ce iti trebuie in primul rind e sa recapitulezi gramatica limbii romane de prin clasa pregatitoare. Hai, poate clasa intii. In al doilea rind, trebuie sa ne raspunzi la o intrebare foarte simpla - de ce naiba ai lua HDD de 500 GB in 2020? Una la mina, ca nu prea se mai gasesc, poate doar de alea de laptopuri, si a doua la mine, pretul per GB e dezavantajos la astea mici. Macar de 2 TB, daca nu chiar de 4. Legat de cabluri, ti-a explicat colegul.
BIOS-urile sistemelor care au doar SATA2 NU functioneaza cu hard disk-uri de 1TB sau mai mari!
Ah, fml. Se prea poate sa ai dreptate. Pana mea, doar SATA2 deja discutam de chestii preistorice. Totusi... nu imi mai aduc aminte exact, dar am avut un Athlon X2 4000+ pe socket AM2 cred si am avut hard intern de 1 TB, sigur. Asta in 2007. Acum chiar nu mai stiu daca avea si SATA3 sau doar 2. Asta e placa - https://www.emag.ro/placa-de-baza-msi-socket-am2-k9n-neo-f-v3/pd/EDQXMBBBM/ - pare a avea doar SATA2. Right? Si iti zic SIGUR ca am avut hdd de 1 TB pe ea fara probleme.
De mers merg toate cu toate. Orice ar fi HDD-ul o sa mearga si o sa fie recunoscut.
Diferenta intre SATA 3 si SATA 2 e viteza (la SATA 3 viteza e dubla).
Viteza cu care functioneaza "conexiunea" intre placa de baza si HDD e viteza celei mai proaste componente. Daca ai un SATA 2 undeva, ori pe placa de baza, ori pe HDD, ori cablul e SATA 2 atunci viteza ta o sa fie una de SATA 2.
Daca placa de baza are SATA 3 si HDD-ul are interfata SATA 2 o sa rulezi la viteza SATA 2.
Daca placa de baza are SATA 2 si HDD-ul are interfata SATA 3 o sa rulezi la viteza de SATA 2.
BIOS-ul "standard" nu poate gestiona hdd-uri de 1TB si peste.
Pentru asta s-a introdus UEFI, iar aproximativ in acelasi timp a aparut si SATA3, pentru a avea viteza de transfer suficient de mare.
Bingo! Pai BIOS-uri UEFI au tot aparut inca de cand... de mult, nu mai stiu exact. De pe la placile alea cu chipset nForce, daca nu ma insel?
Daniel235 întreabă: