| Gado13 a întrebat:

Merge sa combin 3 placute ram pc3l cu una pc3? Toate 1600mhz 4gb, sa fac 16gb. Am 12, momentan am doua pc3l si una pc3 si vreau sa comand inca una pc3l sa fac 16, oare merge?

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Ambele sunt DDR3!
PC3 au voltaj standard, adica 1.5V
PC3L sunt versiuni cu voltaj redus, 1.35V, pentru AIO-uri sau miniPC uri.

Daca sistemul tau suporta RAMul PC3, automat va suporta si PC3L, si mai mult decat atat, ram-ul va fi fortat sa lucreze la 1.5V.

Invers nu e valabil. Un sistem care poate lucra doar cu PC3L, nu va recunoaste RAM cu voltaj mai mare de 1.35V.

| Gado13 explică (pentru NLS):

Ai dreptate. Pe cele 4 sloturi de ram scrie 1.5. In concluzie merge.

| NLS a răspuns (pentru Gado13):

Eu as lua inca una cu voltaj standard, adica PC3, si neaparat sa te asiguri ca toate 4 au aceeasi latenta CL.
De obicei latenta e inscrisa si ea pe placa, dar nu mereu.
In cazul acesta, trebuie sa folosesti CPU-Z, tab-urile SPD si Memory, pentru aflarea latentei.

Apoi alternezi, incepand cu slotul cel mai apropiat de procesor:
PC3
PC3L
PC3
PC3L.
Sau invers, daca sloturile 2 si 4 reprezinta Channel A. (afli care e Canalul principal din manualul placii de baza).
In acest fel, daca ai noroc, o sa functioneze si in Dual Channel, si nu o sa pierzi 25-30% din performanta
RAM-ului.

| Gado13 explică (pentru NLS):

Mai bine iau doua placute ram 2x8 gb pc3 amandoua la fel decat sa ma complic nu?

| NLS a răspuns (pentru Gado13):

Daca cumperi doar una, si are aceeasi frecventa si aceeasi latenta cu placa cu PC3 ce o ai deja, merge la fel de bine.

Important e sa te feresti de brandul/modelul HyperX.
Sunt foarte bune, dar foarte sensibile, nu se impaca cu majoritatea placilor de baza.
Deasemenea, ADATA, TeamGroup sau GoodRam - vin multe defecte din fabrica.
Insa adevarat, cumparand 2 placi identice, e si mai sigur ca vor merge.
Nu cumpara frecvente mai mari sau cu latenta mai mica.

7 răspunsuri:
| Trixt3r a răspuns:

Din cate stiu eu pc3l sunt DDR4 si pc3 sunt DDR3 - nu ai cum sa pui si DDR3 si DDR4 in acelasi timp, nu exista placa de baza care sa suporte asta pentru ca sunt generatii diferite.

Cand vorbim de rami, ce te intereseaza este generatia lor si asta se masoara in DDR. (sau SDR cu zeci de ani in urma).

Pentru rami uneori se mai tine cont si de channel, exista single si dual channel. Iti las un link pentru partea de single/dual :
https://petech.ro/dual-channel-ram-vs-single-channel/

| Gado13 explică (pentru Trixt3r):

Am uitat sa mentionez ca placutele pe care le folosesc acum sunt ddr3.

| Trixt3r a răspuns (pentru Gado13):

NLS are dreptate legat de PC3 si PC3L - In rest informatiile de mai sus sunt valabile.