Oxidarea alimentelor inseamna actiunea aerului cu substante chimice. fenomenul se numeste imbrunare enzimatica si este specifica alimentelor de origine vegetala. Fenomenul se declanseaza odata cu distrugerea peretelui celular (taiere) cand fenolii si enzimele oxidazice vin in contac cu oxigenul atmosferic si conduce la formarea chinonelor si a pigmentilor bruni. Pentru a a evita oxidarea la deshidratare se poate folosi zeama de lamaie care se adauga in compozitie, sau utilizarea tehnica, industriala a substantelor antioxidante, bogate in vitamina c. De exemplu: acidul ascorbic, acetic, eritorbic si sulfitii etc.
P. S: E pe domeniul meu.
Legumele cu consistentă moale nu trebuie să fie păstrate mai mult de 2-3 zile; în locuri uscate, acestea se vestejesc repede, iar la umiditate mucegăiesc repede si iau un miros neplăcut. Cele mai bune conditii de păstrare sunt la temperaturi mici, de 0° la +2°C, cu umiditate medie, în cutii de lemn sau cosuri de papură, care atrag si retin umiditatea si, totodată, permit o mai bună aerisire a legumelor.Rădăcionasele, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, telina, ridichile, sfecla, înainte de a se aseza în pivnită, se curătă de pământ, fără a se spăla si se lasă putin la soare, pentru a nu mai fi umede, sau poti stoarce zeama de lamaie peste ele si ai sa vezi ca nu mai oxideaza.bafta.
Zarzavatul se spala bine de pamint cu spalatorul din plastic, se curata si, apoi, fara sa se mai spele, se taie in felii de 1/2 cm sau mai groase, sau se lasa intregi (radacinile subtiri). Intregi sau felii, se suprapun in 2-3 rinduri cu spatii intre ele (ca gratarul ), intr-o tava captusita cu hirtie de ziar. Tava se introduce in cuptorul bine incins, unde se lasa 10 minute (cu usa cuptorului inchisa), ca sa se distruga microorganismele (bacterii, mucegaiuri). Dupa aceea, focul se stinge si tava se lasa la cuptor ca zarzavaturile sa se usuce in continuare, la orice sursa de caldura (pe calorifer, pe soba de teracota si la soare, cind sint conditii). Daca, intre timp, apare o substanta lipicioasa pe zarzavat, inseamna ca acolo a inceput sa fermenteze; deci, tava se va introduce din nou in cuptor, la foc tare 10-15 minute si, apoi, se lasa in continuare, la foc mic sau cu usa cuptorului deschisa, schimbind pozitia bucatilor de zarzavat; cele alterate se arunca. Dupa ce s-au uscat foarte bine, se pun in saculet din tifon, atirnat de un cui, intr-un loc uscat.Inainte de intrebuintare, zarzavatul se spala bine cu apa calduta de zaharul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne se va inchide mult la culoare.Zarzavatul proaspat (morcovul) se poate combina cu cel uscat (patrunjel, telina) sau conservat cu sare.
anonim_4396 întreabă: