Cea mai simpla metoda (testata pe bune la un procesor la care placa de baza facea prostii cu supravoltare si nu puteam subvolta din BIOS - altfel procesorul mergea ok doar ca avea vreo 10 grade in plus fata de cat trebuia): scoti lateralele de la carcasa (sau pe cea pe care o poti da jos - ca e doar una la anumite modele de carcasa). Efect garantat, vreo 10 grade in minus. Daca mai tii carcasa si culcata pe jos (e si mai racoare si se ridica si aerul cald in mod natural) s-ar putea sa ajute si asta. Incearca si monitorizeaza temperatura, vezi ce obtii.
Dar astea sunt ultimele chestii, dupa ce esti sigur ca pasta e ok, contactul radiator-cpu este ok, cooler-ul este pe masura CPU-ului (adica are suficient metal, suprafata si RPM-uri - ca nu pui ventilator de Celeron pe i9) si e curat si prins CORECT, ventilatia in carcasa e ok.
A, ca idee, radiatoarele cu miez de cupru sunt mai bune decat cele pe aluminiu (cuprul este mai bun conductor termic decat aluminiul si este evident mai scump).
O alta varianta este sub-voltarea CPU (ca tot ziceam mai sus). Dar aici trebuie sa iti permita placa de baza (cred ca si CPU-ul) si mai ales sa stii ce sa faci si cum sa testezi ca ai un sistem stabil (daca sub-voltezi prea mult -> crash, boom, bang) dupa sub-voltare CPU.
Sau bagi in BIOS/UEFI temperatura critica cu 15 grade Celsius mai mica decat standard.
Din cate stiu eu AMD-urile nu se pot raci cum trebuie (functioneaza doar fierbinti).
In antartica atunci
Nu prea stii bine. Sunt AMD-uri reci (Athlon 64 x2) la fel cum sunt si Intel-uri fierbinti (Pentium 4 HT, Core2Duo de laptop, i5 gen.1 de laptop).
Exemplele sunt doar ce mi-a cazut in mana in ultima vreme (adica vorbesc din experienta nu din auzite) - altfel sunt mult mai multe din fiecare tabara.
RaVuL întreabă: