Deocamdata...
Generațiile 13 si 14 sunt privite drept o greseala enorma a Intelului, care aproape i-a bagat in faliment.
Eu am niste mini-PC-uri cu Intel de generatia 12 si sunt multumit de ele.
Https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
Nu zice nimeni asa ceva de prosti ce sunt. Procesoarele de la AMD au evoluat foarte mult in ultima perioada si i-au surclasat pe cei de la Intel. Ai mai sus lista de benchmark cu toate procesoarele. Doar AMD-uri ai sa vezi pe primele locuri.
Se testează mai mult la rezoluții FullHD, pentru ca la acea rezoluție, procesorul face toată treaba.
La 2K și mai sus, intervine placa video, și ar fi test de placa video, nu de putere a procesorului.
14900K are mai multe nuclee, dar nu toate lucrează la frecventa mare, si nu are memorie Cache suficienta.
Vezi cât are unul și cât are altul.
In plus, i9 din seria 13 și 14, nu sunt foarte mult în urma lui 9800X3D, obțin și ele destul de multe fpsuri, doar ca consumul lor e mult mai mare, au nevoie de voltaj mărit, ca urmare se încălzesc mai tare și ajung la 100 grade.
Riscul sa ti se strice definitiv e uriaș fata de cât de stabile și fiabile erau generațiile anterioare.
12900K chiar a fost un procesor reușit.
13900K și 14900K sunt foarte departe, din toate punctele de vedere.
Ps: exista teste și în 4K, daca știi unde sa cauți.
Dar nu sunt relevante, pentru ca acolo nu se mai testează puterea bruta a procesorului.
14900 și în general Intel, își cumpără Youtuberii ce nu au placa video puternica și lucrează în Adobe Premiere.
In rest, pentru jocuri, procesoarele cu X3D în nume de la AMD fac legea, la consum mult mai mic și temperaturi mai sigure.
Pana și prețul arata ca 9800X3D. "e ceva de capul lui".
Altfel nu ar fi ajuns un procesor cu 8 nuclee 600 euro aproape, când un Ryzen 9 normal, cu 12 nuclee e 450-400.
Cauta pe mindfactory.de
cate s-au vândut și ce note are.
Ai văzut testele de pe lab501.Ro?
"cica "AMD Ryzen 7 9800x3d cel mai bun processor de gaming"...
Putini stiu ca, procesoarele AMD au structurile bazate pe procesoarele tip "486", care au fost modificate si extinse optimizat pentru jocuri.
Procesoarele Intel sunt pentru gama mai mare de utilizare (inclusiv industriale si militare), iar din acest motiv, cu jocurile par sa se omporte "mai incet" (dar stabilitatea functionala este mai mare ca la procesoarele AMD.
Daca sunt exploatate corect, si procesoarele Intel fac fata bine la stress-ul jocurilor, dar acesta necesita anumite configurari a sistemului de operare.
Bineinteles, dar depinde de fiecare joc în parte.
Si e vorba despre 2 mari cazuri:
1) exista jocuri CPU intensive:
jocurile cu hărți uriașe, gen MMO;
CS2, Horizon,
unele simulatoare, etc
2) exista jocuri optimizate pentru un anumit procesor (AMD sau Intel).
Din câte am văzut, în ziua de azi aproape toate jocurile importante rulează mai bine pe AMD.
Sau poate ca cache-ul uriaș face minuni.
Important e sa ai placa video de la Nvidia, pentru RayTracing și DLSS.
9950X3D va fi exact la fel ca 9800X3D, nu vei vedea diferența între ele în jocuri.
Acela e de luat doar dacă faci și streaming in timp ce te joci.
Eu sunt interesat de 9800X3D în mod special, sau poate, 9900X3D, dacă va avea preț decent.
9950X3D e pentru când combini jocurile cu programe (streaming sau randare video).
Performanta ăstora 3 în jocuri va fi foarte apropiata, pentru ca nu cred ca va avea 9950X3D cache mult pe toate nucleele, vor baga doar pe 8, la fel cum au făcut și pana acum.
Dacă vrei sa faci alte task-uri mari când te joci, și nu ma refer la un Discord sau la 5 taburi de Browser deschise, ma refer la encodare video, atunci 9900 sau 9950X3D își au rostul.
Doar pentru jocuri nu, sunt bani aruncați, o sa vezi fix cu 1-3 fps mai mult, poate nici acelea.
Nu are ce update sa se faca.
Nu are hardware-ul necesar, nu are suficient cache, nici tranzitori, nici frecventa.
Procesorul acela e prima generatie din ceva nou, normal ca nu e foarte reusit, cum nici procesoarele din seria Core nu au fost reusite la prima generatie.
Si nici Ryzen nu a fost, mai ales la prima.
Pe 9800X3D nu o sa il bata niciunul curand, pentru gaming.
Decat daca vin Intel si ei cu 128MB Cache L3, si daca ar renunta la 2 tipuri de nuclee.
Cu cele slabe la 3 GHz si ceva nu obtii performante mari in jocurile noi.
Au stiut AMD ce a stiut cand au ales sa ramana la vechea constructie, si sa nu desparta si ei nucleele in Slabe si Performante.
Partea buna la Intel e ca 285K nu pare sa mai aiba probleme mari cu voltajele si supraincalzirea.
Partea rea e ca nu ofera nici performanta wow.
Https://youtu.be/WBR6Hh4yQ98?si=WesRH8RpnfoWrLvY
In clipul acesta afli și motivul pentru care 285K e mai slab, și nu se poate face nimic: are doar jumătate din numărul de tranzistori pe care ii au procesoarele AMD actuale.
Si un proces de fabricație ușor îmbătrânit, Intel fiind blocați la 7nm (sau în ciuda numelui, tot la 10nm, nu mai știu sigur asta).
AMD au ajuns la 4nm.