| Dontforgettosmile a întrebat:

Nu ma pricep in detaliu la calculatoare si as vrea sa va rog sa imi dati niste sfaturi. Cum am grija sa nu imi infestez calculatorul cu virusi? Ce sa fac ce sa nu fac, daca e vorba de antivirus atunci cum se numeste, desi am windows defender oare e bun? Multumesc.

10 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu stiu ce Windows ai dar Windows Defender e bun atat cat poate fi de bun un antivirus. Virusii apar mai rapid si antivirusii sunt doar un raspuns la un virus. Deci virusii sunt cu un pas inainte. Solutia radicala este ori sa cumperi un antivirus bun (Exemplu: Bitdefender), ori sa treci pe Linux sau derivate. Eu am aproape 3 ani de cand am trecut pe Linux si n-am schimbat sistemul de operare decat pentru a incerca altceva. O solutie este sa nu intri decat pe site-uri cu mica posibilitate de a-ti infecta PC-ul. Exemplu cele cu https. Nu e o solutie foarte buna nici asta. Antivirusul se updateaza foarte greu si este posibil sa te infectezi. O alta solutie este back-upul facut periodic. In caz de ceva poti sa reinstalezi pe curat. Cateva explicatii pe aici: https://bit.ly/2V9yjIX

Bula
| Bula a răspuns:

Iti recomand cateva masuri simple:
- instaleaza-ti "AVG Antivirus Free" si nu raspunde la ofertele de promotii, gen "3ö zile incercare gratuita". Daca-ti instalezi versiune platita, atunci te fereste si la eventuale tranzactii bancare - si nu numai
- Foloseste ca browser "Mozilla Firefox", la care instaleaza-ti extensia "Adblock Plus"
- Fereste-te sa intrii pe site-uri nesigure, dubioase si NICIODATA nu da click pe link-uri primite in e-mail sau site-uri de socializare de la "prieteni", care nu-ti scriu si descriere credibila.

Daca respecti cele de mai sus, atunci poti sa-ti folosesti calculatorul in siguranta.

| LPCTSTR a răspuns (pentru Bula):

AVG?! rolling on the floor Ala n-a intrat sub protectia avast? Mai bine bagi direct avast decat sa iei un hibrid de euristici relativ inactive.
Oricum avg-ul era obosit de cand a aparut, nu inteleg de ce il promovezi.

| Bula a răspuns (pentru LPCTSTR):

Doar din acelasi cauza pentru care Avast l-a achizitionat si a inglobat tehnologia lor.
Il folosesc de multi ani (versiunea Free! ) si a functionat /functioneaza foarte bine.
Detecteaza si blocheaza foarte bine orice e suspect, iar in urma lui n-am gasit nici un atac cu alti antivirusi (invers insa nenumarate).

| NLS a răspuns:

1. daca primesti emailuri de la persoane necunoscute, sau de la persoane cunoscute, dar linkul sau atasamentul din email pare suspect (nu are extensia corespunzatoare pe care o astepti:
exemplu> zice ca iti trimite un fisier text, iar extensia atasamentului este nume_document.doc.exe, acel exe din coada trebuie sa-ti dea de gandit. In general nu deschide fisiere executabile fantoma.)

2. Windows Defender din Windows 10 e mai mult decat suficient.
NU are absolut nici un rost sa dai banii pe alt antivirus care e 97% identic, si care iti va incetini calculatorul semnificativ.

3. Nu intra pe site-uri cu crackuri, "pr0n", iar pe cele cu filme online, ai mare grija pe ce dai click.

NU DA CLICK pe reclamele care se deschid. (ferestre noi, ce contin reclame)
Ai voie doar sa le inchizi, de la X sau de la butonul Cancel.
NU apesi pe nimic altceva.
Daca ai nevoie de programe, cauta mai bine variante gratuite si ia-le de pe site-urile lor oficiale, unde iti garantez ca nu dai de virusi.

4. pentru cazuri aparte, un backup e binevenit. Adica daca ai o colectie de muzica, imagini, poze, documente, cumpara un HDD extern, si copiaza informatia si pe acesta, apoi il deconectezi de la calculator.

5. ce zice Salontanul e perfect valabil.
In browserele moderne exista suport pentru
HTTPS Hypertext Transfer Protocol Secure, si multe dintre site-urile mari au facut deja trecerea la el.

| LPCTSTR a răspuns:

As putea sa scriu un intreg roman insa voi face 50 pana voi ajunge la jumatate.
Pai... deocamdată-mi vin cam atatea prin minte.
1.Nu apasa pe reclame, sau orice suna suspicios, in termeni de linkuri, iar bine ar fi ca atunci cand vrei sa comanzi ceva sau vei da date personale pe siteul respectiv, sa te asiguri in bara de adresa apare un lacatel (uneori verde) si sa scrie in adresa https://www.exemplu.com. De exemplu verifica adresa siteului TPU, vei vedea sus ca are lacatel si ca apare https://. De ce asta: HTTPS este un protocol de transmitere a datelor prin internet intr-un mod securizat, de asta cand vrei sa dai date personale pe un site, sa te asiguri ca apare acolo.
Nu descarca chestii suspicioase si de care nu ai auzit si de care nu ai nevoie. De asemnea verifica sursele din care descarci, te informezi.
Regula de baza: nimic nu e gratis, iar daca e gratis, sansele sunt de cele mai multe ori ca chiar tu sa fii produsul, acum adapteaza asta la retelele de socializare, siteuri de stiri sau la programe, tu sa fii vigilent(a).
2.Nu ai nevoie de antivirus atat timp cat sfera pe care tu o acoperi in ceea ce priveste PCul este internet browsing si/sau jocuri (care nu sunt luate de pe siteuri dubioase).
Browserele moderne sunt capabile sa detecteze majoritatea cazurilor de tentative, dar daca tot doresti, ai o paleta diversificata de solutii pentru securitate rasarite in ultimii 20 de ani. Luate alfabetic, cele mai cunoscute sunt astea: avast, bitdefender, eset, kaspersky.
Totul tine de euristici, adica de abilitatea fiecarei solutii sa detecteze malware. Ultima data cand am verificat, avast si bitdefender aveau ce mai bune euristici, atat variantele gratuite, cat si cele platite, deci mergi pe una din ele. Referitor la Windows Defender, personal zic un mare si gras NU. Am patit-o odata cu defender si asta a fost.

| DoctorWh0 a răspuns:

" Cum am grija sa nu imi infestez calculatorul cu virusi?"
Nu umbla pe site-uri shady, nu descarca programe piratate.
Virusii nu intra singuri la tine in calculator. Tu trebuie sa ii dai acces. De obicei, faci asta din greseala, nu ca vrei asa ceva.
Au mai zis si altii, dar o mai zic si eu. Nu apasa pe publicitati, in special daca pare prea bun ca sa fie adevarat.

Răspuns utilizator avertizat
| SoCristian18 a răspuns:

Buna, pentru o protectie mai buna eu ti-as recomanda sa cumperi un antivirus cu licenta, spre exemplu cum ar fi Bitdefender / Kaspersky / Avasat / Panda Cloud. Ai si perioada de proba gratuita si daca nu esti multumita poti renunta la el fara probleme.
Succes!

| andaaaaaa a răspuns:

Bună. Atâta timp cât nu accesezi site-uri 'interzise' și nu dai click pe reclame, nu cred că poți păți ceva. Ai grija de pe ce site-uri dai download.
Cât despre antivirus, eu folosesc Avast și sunt foarte mulțumită.