Oprirea /restartarea repetata poate fi din mai multe cauze fizice: supraincalzirea CPU, problema la memoria RAM, defectiune (Bad) la hard disk.
Totodata, si un upgrade de soft sau pur si simplu o eroare binara (la copiere) poate fi cauza restartarii sau "Blue Screen" (in functie de setarea Windows-ului.
In cazul repetarii acestui defect, calculatorul trebuie pornit de pe un disk de testare si verificat minutios fiecare component. Daca hardware-ul este OK la testari, atunci trebuie restabilit sistemul la o stare anterioara.
Daca ai umblat la memoria RAM si calculatorul nu mai porneste, cel mai probabil nu-ti face bine contact careva slot de memorie sau s-a defectat una din placute. Trebuie scoase toate placutele si testate pe rand, separat fiecare.
Daca placa de baza nu e de firma, si ai tot bagat si scos componente, e posibil sa fie fisurata.
1. Incearca o alta tastatura. (am avut prin 2010 probleme asemanatoare, o tastatura de 35 lei era sa ma lase fara un sistem de 3600 ron. se bloca, freeze, se restarta. totul din cauza unui scurt la tastatura. Am dus unitatea in 2 service-uri, nu i-au gasit nimic dubios, acasa nu mergea.)
2. daca spui ca ai incercat cu alt HDD si alt RAM,
ramane sa incerci cu alta sursa.
*Dar intai schimba intre ele placutele de RAM (nu e vreo magie, e vorba doar despre contact in pozitii diferite)
Nu intelegi ca omul are pc nu laptop de unde sa scoata bateria
Https://goo.gl/images/zSJfrG
https://goo.gl/images/dcEQBr
Vezi chestia aia rotunda? Faceti cunostinta! Pe ea o cheama "baterie"! Pe tine?
(daca baterie "pastila" nu iti suna cunoscut, incearca cu "baterie de ceas", raspunde si la acest nume)
Nu ma intereseaza daca vorbeai mai frumos poate ma uitam
Daca n-a iesit fum din ea, nu miroase a lac ars. si condensatorii nu sunt umflati /nu prezinta pete maronii la partea superioara, nu m-as grabi sa zic ca e dusa.
Eu as incerca sa gasesc o sursa functionala, si as incerca pe rand placutele de RAM, in combinatie cu cate un HDD (parca spuneai ca ai 2).
In teorie, daca o placa de RAM e defecta, sistemul isi da restart, sau se blocheaza atunci cand verifica (,) cantitatea memoriei.
(desi teoretic sunt garantate "99 de ani" se mai intampla sa te lase din senin... ba chiar daca cumperi marci ciudate, le primesti defecte din fabrica)
Si ar trebui sa emita niste bipuri, fiecare tip de BIOS are propriul cod de semnale sonore, ce elucideaza misterul defectiunii HW.
https://www.computerhope.com/beep.htm
Daca nu se aude nimic, mai mult ca sigur nu ai difuzor instalat. Sau daca e integrat in placa de baza (sudat) e dezactivat din BIOS.
Eu as paria pe HDD dupa ce ai povestit mai sus, dar poti verifica asta doar cu un LiveCD. Fie de Linux (Mint), fie Hiren’s BootCD.
Scrise pe un Stick sau DVD (preferabil Stick USB 2.0 16GB pentru Linux)
Daca da erori, e RAM-ul sau sursa.
Mai mult nu pot spune/face de la distanta.
Fizic, totul pare OK inauntru, fara miros de ars, fara deformari, etc. Am facut combinatii de HDD, cand le-am schimbat, acceeasi problema, incarca Windows partial, si se restarta. Cind am trecut la memorie, am placutele cu care calculatorul a venit, 3 de 667 MB, cea de acum am pus pentru upgradare, cu cele 3 nu a mai pornit deloc, doar ventilatoarele. Am pus inapoi memoria de acum, si tot la, fel nu a mai luat-o din loc.
Biosul e de la Maxdata, si la inceput facea un bip scurt, urmat de o pauza de cam jumatate de secunda, si apoi doua bipuri scurte cu pauza foarte scurta, poate o treime de secunda. Am cautat cindva pe net ce e, acum nu mai stiu, dar nu era ceva semnificativ.
Eu nu as paria pe HDD. Daca e de la el, de ce facea aceleasi figuri si la celalalt? Nu inseamna asta ca problema e de altundeva, problema care afecteaza ambele HDD-uri?
Multumesc pentru sugestia cu LiveCD. Am sa tin seama.
Atunci as mai proba sursa, și dacă nici asta nu e, ii pui cruce.
Dar as încerca totuși cu un Live CD, chiar dacă ai dreptate cu HDD - urile.
Eventual, ce as face eu, as apela pentru a doua oara în viata la service, chiar dacă placa e mai veche.
Depinde și de placa, dacă e ceva super low entry, și susține un Celeron, cred ca as face un sistem nou, schimbând ram, procesor, Mainboard. Însă dacă pui sursa pe noul kit și face la fel? De aceea am insistat sa testezi și sursa.
Am sa incerc miine sursa, e bine ca calculatorul e identic cu cel ce l-am avut inainte, de fapt asa am si vrut, in caz de ceva sa am de unde sa pun piese de schimb, si voi incerca si cu Live CD. Si daca nici asa nu merge, vorba ta, ii pun cruce. Dar nu imi mai iau desktop, am sa trec pe laptop, pentru ca de fiecare data cand merg acasa la Timisoara, ma cert cu mama mea pe laptopul ei ca sa stau pe net . Asa, avand laptopul meu, problema asta va disparea.
Eu mi - am luat unul, dar îl folosesc rar de o vreme. (chiar nu știu motivul. Adica ar fi unul: netul fără fir).
Daca îl folosești regulat, va avea nevoie de curățare (de praf) in medie o data pe an, pentru păstrarea temperaturii în parametrii normali. Și "distractia" asta costa ~130-150 plus timp, spre deosebire de PC, unde o rezolv gratis în 10 Minute (compresor).
Dar dacă nu ai tableta, tot laptopul rămâne baza. Laptop nou eu nu as lua. Dar nici de la te miri cine. Nu exista în România FIRME(nu profitori) ce vând laptopuri business de acum câțiva ani, refurbished, ce provin de la companii? Asa e al meu, integral aluminiu, acumulator cu 6 celule ce mai ține ca unul cu 4 nou, deci nu pierd nimic, 15.6", i5 dual core de 2. 8ghz, 8gb ddr3, HDD 320, ssd 512 adaugat de mine. Totul sub 400€ și n-am avut probleme cu el (e generația 2012 și îl am din aprilie 2016).
Deci, situatia e cam asa:
Am gasit, ca solutie de urgenta, la 120 de lei, pe net, un calculator cu configuratia - procesor Intel dual core de 2.00 Ghz, 2 Gb memorie, si HDD de 160 Gb, am zis ca e chilipir, merge pentru pana cand imi voi permite sa iau ceva serios (acum sunt pe moment in pana de bani). Avea Windows 7 Professional instalat, dar era cam varza, rula foarte greu Firefox, am reinstalat Windows-ul, a mers doua zile struna, si ma puse al cu coarne sa fac prostii. Am schimbat HDD-ul cu cel de rezerva de care ziceam, cu care am schimbat pe cel din calculatorul ce s-a stricat ca sa vad daca problema e la HDD, nu a pornit, nu a startat Windowsul, insa BIOS-ul a pornit, asa ca am dat o reinstalare de Windows. S-a instalat frumusel. Am capatat curaj, si am facut prostia cea mare: am luat HDD-ul de la calculatorul defect, si l-am pus in calculatorul cumparat acum. Nu a pornit deloc, nici macar BIOS-ul. Nu era nimic daca era doar atit. Stiam ca e dus HDD-ul, si ca ramind doar cu vreo 2 saptamini de munca (cu o ora, doua pe zi) pe degeaba, ca am totul salvat pe un HDD extern, si daca salvam inainte de a se strica, acum nici nu m-ar mai fi interesat acel HDD. Dar partea interesanta abia acum incepe: am pus HDD-ul cu Windows proaspat instalat si nici cu el nu mai porneste deloc, porneste la fel ventilatorul un pic, se opreste, si ramane mort. Si, tragedia cea mare: cand am pus HDD-ul de la calculatorul prospat cumparat, la fel, nu porneste decat un pic ventilatorul. Acum am doua calculatoare, si nici unul functional . Ce crezi ca poate fi? Poate sa fie vreun virus? Sau poate eu am gresit, ca, atunci cand am oprit calculatorul ca sa schimb HDD-urile, i-am dat restart, ca daca ii dadeam shut down ma omora cu instalarea updatarilor, i-a trebuit mult si bine sa o faca ultima oara, si atunci am dat restart, si cand s-a oprit, inainte de a restarta, am scos cablul de la sursa, si asa s-a oprit?
Nu știu ce configurație ai si ce vechime are PC-ul tau, dar eu când am pățit sa nu știu de la ce nu mai pornește calculatorul, am verificat fiecare componenta pe alt sistem și am vândut calculatorul pe bucăți, apoi mi-am luat unul nou.
Resetează biosul, și dacă tot nu reușești să-l pornești și să faci instalare noua de Windows de pe CD, atunci scăpa de el!
Nu e indicat să lași calculatorul deschis non-stop. E bine să-l închizi cu shutdown la sfârșitul zilei. Asta pentru a avea o viața mai lunga.
A "trait" ceva, are deja vreo patru ani, si nu e cine stie ce performant.
La inceputul problemelor a mers BIOS-ul, mergea pana la incarcarea Windows-ului, dar cand sa termine d eincarcat, se restarta, si o facea si cu DVD-ul cu care imi reinstalam Windows-ul, DVD-ul nu are probleme, am reistalat pana acum de vreo 15 ori fara probleme, acum iasa din BIOS, imi cere sa apas orice tasta, o apas, incarca fisierele Windows, si apoi, cand sa starteze, moare si asa, se restarteaza din nou.
La mine nu e un sfarsit al zilei. Poate doar cand plec de acasa, dar poate si atunci sotia mea vrea sa intre. Intru pe el si la 1 noaptea, si la 3 si la 5, si oricind sunt un pic liber, sau nu am somn noaptea. Cred ca l-as stresa mai mult cu starturi si shutdown-uri repetate, dat fiind ca in medie si de 15 ori pe zi ar trebui sa o fac.
Un BIOS cum se reseteaza?
Bios-ul se reseteaza prin scoaterea bateriei cateva minute.
Vezi cazul 2 din linkul de mai jos:
http://www.adibarbu.ro/2015/11/resetare-bios-cum-se-procedeaza.html
Totusi nu cred ca e problema cu biosul.
Am o intrebare: tu cand reinstalezi windowsul o faci pe curat sau dai doar reparare?
Optiunea cu reparare windows merge doar uneori, cand nu are erori mari. Daca nu ai facut-o deja iti recomand sa faci instalare de la zero. Adica sa formatezi partitia C: inainte de instalarea Windowsului. In procesul de instalare ti se ofera aceasta optiune.
Sper ca nu ai date importante pe C:
Cand ai umblat in PC si ai schimbat memoria RAM sper ca a fost scos din priza sistemul. Pune aceeasi placuta care ai avut-o pana acum si prinde-o cu clema de sustinere. E putin probabil sa se fi defectat dar daca ii pui alta s-ar putea sa fie probleme de compatibilitate.
Am resetat BIOS-ul, scotind bateria, si tot nimic. Nu mai porneste nici BIOS-ul.
Cind reinstalez Windows-ul, o fac pe curat, cu formatare, am observat si eu ca prin reparare nu face mare lucru. Si nu am date importante pe C:, doar fisierele de sistem, si programele din Program Files, in rest il tin liber, caci stiu ca oricind poate pica si sa ma lase cu date pierdute.
Nu umplu in PC fara sa il scot din priza, si cu butonul ON/OFF pe OFF. Chiar si asa, odata am atins ceva si m-a curentat serios incit m-am speriat, si cand am vorbit cu tatal meu, care le are cu electronica (dar e cam "depasit", el o zice , lui ii placea ce se facea acum 30-40 de ani, cand o piesa defecta putea fi gasita si schimbata, nu un intreg ansamblu) mi-a zis ca, datorita unor condensatori, ramane curent in calculator, si dat fiind ca e curent continuu, chiar daca parametrii lui nu sunt la nivelul celui dela priza, te pot scutura incit sa simti la fel, sau chiar mai serios . Si de atunci am mare grija sa fie si decuplat, si sa nu ating nimic din ce nu ma intereseaza.
Am tot schimbat placutele intre ele, si mereu am avut grija sa fie prinse bine in slot. Si nu e problema de compatibilitate, cele de dinainte au venit de la firma de la care am luat calculatorul, in el (firma care le vinde dupa ce le si asambleaza), deci acelea pot zice ca sunt ale lui, cea de acum, am luat-o ca sa uopgradez sistemul, am pus-o din primele zile, acum vreo trei ani, desi cred ca pierdeam garantia de 6 luni ce o aveam in caz de ceva, si de atunci pana acum a mers perfect.
În primul rând nu mai umbla în interior dacă nu ai pregătirea necesară!
În al doilea rând trebuie verificată placa de bază. Posibil ca Bios-ul să nu mai pornească din cauza modulului ram, care este instabil în slot.
Am mai umblat in interior, am habar de ce e placa de baza, sau cea de sunet, video ori retea, care e memoria RAM, sursa, HDD-ul procesorul sau late chestii. Am invatat cate ceva de la un expert in calculatoare, am si asistat la asamblarea unuia de la zero. Memoria RAM i-am schimbat-o din start de cand l-am luat second-hand de la o firma, avea 1 GB, si am upgradat-o la 2 GB, si a mers pana acum perfect. Acum nu merge nici cu cea de 1 GB, nici cu cea care am pus-o eu, si am incercat sa umblu la slot de cateva ori, am si schimbat slotul, palca de baza are 4 sloturi pentru memorie RAM, si tot aia e.
Cum adica nu merge sai reinstalezi windowsul nu cred biosul nu are nimic a cu bootul
Nu merge nicidecum. Nu a mers nici cu alt HDD care e functional, la fel a facut, nici cu DVD-ul cu Windows. Nu are treaba cu BIOS-ul, BIOS-ul pornea, iesea din el, dar problema era la startul Windows, cand sa il reistalez, iesea din BIOS, imi cerea sa apas orice tasta pentru accesa DVD-ul, incarca fisierele Windows (acel ecran negru cu bara gri jos, care pe masura ce se incarca, se transforma in alb) dadea sa incarce Windows-ul, sau mai bien zis, set-up-ul de la Windows, si murea, se restarta.