E hard disk intern? Îl conectezi prin sata, e hdd extern prin usb, ai loc de unitate optica poți pune doua haduri pe el
Fara funda!
Ne era mai usor daca ne dadeai modelul de hdd care il ai, ca sa il cautam pe internet si sa stim daca merge pe ide (panglica lata) sau este pe sata.
Presupunand ca este pe ide (adica primul model de hdd aparut), am gasit doua tipuri de rack-uri care ti s-ar potrivi:
https://www.emag.ro/......ta-v1808/c
Pentru nelamuriri, scrie aici ca sa vada toti; ca sunt multi mai priceputi ca mine.
Iti trebuie adaptor cu alimentare, hddurile mici consuma 5v si merg doar cu un adaptor direct la usb, care tot 5v scoate.
Cele de 3. 5inch sunt la 12v, deci trebuie cu alimentare la priza.
https://www.emag.ro/......DDQR66MBM/ daca vrei ceva care sa fie ca o carcasa, alea sunt si mai scumpe.
Cu adaptorul indicat de lpavel nu poti alimenta HDD-uri de PC, doar de laptop (2. 5inch), si SSD-uri.
Cu adaptorul ce ti l-am recomandat eu atunci data trecuta, poti alimenta orice doresti.
Sau cu acesta al lui batmanel, ca e identic.
Ti-am mai spus ca altceva nu exista si ca acestea cu alimentare separata la priza merg cu cele de 3. 5inch.
Important e sa aiba mufa IDE si SATA, caci tu nu esti capabil sa faci clar diferenta intre cele 2 sisteme atat de diferite, desi ti-am trimis o groaza de imagini pentru comparat.
NU CONTEAZA LUNGIMEA lui, si nu poate avea LATIME de 14cm.
Aici unul cu carcasa, https://www.emag.ro/......D1LRC8MBM/
Tocmai aici nu sunt lamurit, la DIMENSIUNE.
Intr-adevar, mi-ai explicat in detaliu si mi-ai trimis destule imagini, si ITI MULTUMESC MULT PENTRU ASTA, insa atunci cand de fiecare data vedeam scris numai 2, 5 respectiv 3, 5 inch, am fost dezamagit, nesigur, si nu am putut lua INCA o decizie!
Masuratoarea mea e cat se poate de clara, harddisk-ul meu de PC are 14 cm, am pus rigla pe el si am vazut clar de mai multe ori ca are 14 cm!
Deci am desfacut carcasa unitatii si am verificat clar de mai multe ori!
Cum sa bag eu un harddisk de 14 cm intr-o chestie despre care apare specificat, in fiecare caz, ca e pentru 2, 5, respectiv 3, 5 inch?!
Am gasit acum ceva,
e adevarat ca au existat HDD-uri de 5. 25inch in trecutul mai indepartat (au existat chiar si de 24 inch la inceputuri, cand calculatorul era cat o camera, apoi de 8 inch...).
5.25" se refera la dimensiunea (diametrul platanelor), daca tu masori latura din exterior, e undeva la 5.75", adica ~146mm.
https://www.reddit.com/......o_10_inch/
Cum de ai gasit tu asa ceva in 2007, nu pot sa inteleg.
Ultimele HDD-uri de 5.25", presupun ca au fost Quantum BigFoot, produse intre 1996 si 1998-1999.
Nu a existat pentru calculatoare personale, decat conectorul ATA (P-ATA) cu 40 de pini, de care ti-am tot zis.
Adica mufa IDE, cu alte cuvinte. Iar daca e IDE, e adaptorul indicat de mine in intrebarea trecuta, sau de batmanel, aici.
Pentru ca varianta cealalta, mai exotica, ar fi sa fie un HDD de server, cu conector SCSI (care pare-mi-se ca au 50 pini).
Pentru SCSI nu cred ca o sa gasesti vreun adaptor in ziua de azi, dar chiar daca gasesti, trebuie sa te convingi ca ai intr-adevar conector SCSI.
SI PENTRU ASTA, trebuie sa scoti mufa din el si sa numeri pinii.
Eventual sa ii faci o poza conectorului si sa o urci aici. Sa se vada clar configuratia (forma generala) si numarul de pini.
Uite, nici el nu era sigur ce are, baietii ziceau ca poate fi SCSI, dar in final a fost IDE (20 de pini x2 randuri).
https://hardforum.com/threads/quantum-bigfoot-tx-how-to-hook-it-up.1352871/
Avantaje, nu prea. Eu am doar fara pentru ca am multe hdd-uri si tot imi trebuie sa le schimb intre ele. Dar daca ai doar un hdd si il ti pentru salvare date importante, sau orice backup, e mai simplu, nu se deconecteaza daca tot il plimbi, nu tot trebuie sa conectezi hdd-ul de adaptor... mici inconveniente.
PC-ul luat atunci, in 2007, cu toate componentele aferente, inclusiv harddisk, a fost nou si destul de scump. M-a costat mai mult decat un salariu mediu pe o luna. Mai vazusem si harddisk-uri pana atunci, toate pareau sa fie de aceeasi marime, exista deci o marime standard la ele. Lucrurile s-au schimbat odata cu popularizarea laptopurilor, atunci au aparut si piesele interioare de marimi diferite.
Asta ca o paranteza...
Revenind la subiect, de ce crezi ca zice Batmanel ca alea cu carcasa sunt mai scumpe? Ce avantaje in plus ofera alea fata de ce mi-ai aratat tu? Si e vorba cumva de rack-uri? Asa se numesc chestiile astea cu carcasa?
Vreau doar sa ma asigur ca m-am facut bine inteles: harddiskul meu e de PC. Pe acest harddisk de PC vreau sa-l scot din unitatea PC-, ului si sa il conectez la un laptop.
Iar harddiskul in cauza are latura de 14 cm.
Esti siigur ca se potriveste la ce mi-ai aratat tu?
Cele cu carcasa, nu sunt IDE, au conector SATA.
Cele in care doar introduci hddul, din nou, nu se potrivesc, dacă hdd ul tău chiar e de 5. 25inch. Conectorul IDE se potrivește, dar nu intra Hddul în acea cutie-suport.
Asa ca doar cu ce ți-am arătat eu mergi la sigur.
Adaptor extern IDE 3.5
(identic ca mufă și la cele de 5.25") (plus IDE de 2.5 și SATA).
RACK-urile se impart in interne si externe.
Cele interne sunt altceva, nu ce cauti tu. Sunt carcase in care introduci HDD-ul, dar aceste RACK-uri se introduc la randul lor in interiorul calculatorului, in sloturile (locasurile) in care se introduce unitatea de CD-DVD de exemplu.
Avantajul RACK-urilor interne e ca poti extrage "din mers" un HDD dintr-un calculator.
RACK-urile externe se conecteaza prin USB de obicei (desi a mai existat in trecut un conector, External SATA, pe scurt e-SATA), se mai numesc simplu - carcase pentru HDD extern.
Insa nu exista decat pentru 2.5 si 3.5.
Asa ca pica, daca ai 5.25".
Doar adaptorul pe care ti l-am indicat merge la orice.
(mai putin la conector de server, SCSI, dar extrem de putin probabil sa iti fi cumparat tu configuratie de server in urma cu 17 ani)
Pretul e dictat si de calitatea produsului, de renumele firmei producatoare, nu doar de cat e de complex si de mare produsul (in speta, cat material se foloseste la fabricarea lui).
Astfel ca poti avea un adaptor ca cel indicat de mine, mai scump decat un Rack intern su extern, daca acel adaptor e facut de un brand de renume, sau are calitate ridicata
(Rack-ul e la orice ora mai complex si inglobeaza mai multe componente si materiale, dar daca e creat din piese de calitate slaba, sau e facut pe barca in China, e ieftin).
Ai aici un model pentru asa ceva, eu am unul asemanator, are toate mufele care se mai folosesc in ziua de azi (ide/ mini ide dar si sata) si merge indiferent de ce marime are hdd-ul, merge si cele de 14cm cum le zici tu :)
https://www.emag.ro/......D0V5ZQMBM/
Https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:LG_Super_Multi_GSA-H44N-40242.jpg
Asta e modelul de harddisk de care tot vorbesc... Poate de data asta imi poti propune ceva 100% sigur pentru el
Acela nu e HDD, e un DVD writter LG, cu mufă IDE (cea lata cu 40 pini) și alimentare molex (4 pini).
Si da, unitățile de DVD au 5.25", deci în jur de 14cm.
Hdd urile de 3.5" nu au niciodată 14cm în latime, cele de 5.25 au avut atât.
Dar indiferent de ce dimensiune e, atâta vreme cât nu e de server (sa aibă SCSI), mufă IDE ii trebuie, din aceea de 3.5 (exista și IDE de 2. 5, alea sunt mai mici și sunt pentru hdd urile de laptop).
În traducere, adaptorul multifuncțional ce ți l-am arătat atunci.
Sau astea ale lui batmanel.
Ai avut dreptate, nu poate avea latime de 14 cm. Am confundat cu alta componenta asemanatoare. Harddiskul meu are de fapt circa 10 cm latura. Iar pe capatul unuia din cele doua cabluri atasate la el scrie mare SATA. Deci, ca sa ma asigur inca o data ca inteleg bine, care dispozitiv ar fi cel mai potrivit? Ala cu SATA sau cel cu SATA/IDE? Si cu ce avantaj vine unul fata de celalalt? Si daca o cutie din aia (rack sau cum se cheama) e o alegere si mai buna decat oricare adaptor...
Scuze, am confundat harddiskul cu o alta componenta. Ce vezi mai jos e modelul de harddisk
https://www.amazon.com/......B010QBTTPY
Deci care din acele dispozitive ar fi cel mai bun pentru asa ceva?
Mai comod ar fi rackul ce ți l-a arătat Batmanel în 25 sept, desi când doar conectezi din când în când dispozitivul, sunt de preferat adaptoarele.
Tu poți lua rack-ul, dacă nu ai vreo husa de silicon pentru hdd, cum am eu, ca să îl și protejezi.
Avantajul consta în preț.
De regula, un adaptor costa o treime din prețul unui rack.
Sau jumătate.
Dar aici e o diferență de 7 lei între ele.
Daca ai văzut ca e SATA, și știi ca nu ai de gând sa citești niciodată HDD uri IDE, atunci nu ai nevoie de adaptorul care are și IDE, e suficient cel cu 92, 99.
Ti l-a arătat tot Batmanel, tot în ziua aceea.
O singura operatiune ma intereseaza sa fac cu harddiskul respectiv: DOAR sa transfer tot ce am pe el (filme, poze, pdfuri, etc) in laptopul pe care il folosesc acum. Atat!
Nu ma zgarcesc pentru cativa lei in plus. De aceea incerc sa aflu care din dispozitive e mai bun si mai sigur.
Deci, din punctul tau de vedere, ce mi-a aratat Batmanel ar fi cel mai potrivit? Chiar si decat oferta prezentata de tine initial?
Atunci chiar nu e nici o diferență ce cumperi. Cutia doar îl va feri pe perioada lunga mai bine de zgârieturi pe fața cu circuitele, cât despre lovituri mai puternice sau căzături, tot asa se va strica, hdd urile sunt extrem de sensibile la orice soc mecanic.
Eu parca ți-am arătat la început un adaptor SATA, avea alt preț, probabil s-a schimbat între timp, și e tot cel indicat de colegul.
Ca altul n-am văzut pe site.
Si mai apoi ți-am arătat adaptorul SATA + IDE ca are de toate, si tu nu erai hotărât ce mufe ai.
Sunt piese de muzeu hhd urile IDE, dacă nu ai deja unul, nici n-o sa mai ai, asa ca de cel cu IDE nu mai ai nevoie, dacă ai aflat ca ai SATA.