| OnlyDga a întrebat:

Pot sa schimb procesorul la laptopul meu? Am un laptop cu placa video geforce gt240 m de 1 gb, 4 ram, 500 gb hdd, dar procesorul e foarte slab Intel pentium t4500 si as vrea sa pun ceva mai bun. Observ la el ca se misca cam greut.

12 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu se poate! Nu mai sunt laptopuri la care sa se poata desprinde procesorul iar pentru scoaterea unui procesor sunt necesare scule speciale care incalzesc simultan zecile de conectori si le scot din orificiu simultan cu absortia cositorului. Nu cred ca exista asemenea scule la service-urile din tara noastra. Apoi placile de baza de la laptopuri nu prea sunt upgradabile. Poate daca gasesti o placa de baza cu procesor cu tot sa se potriveasca in acea carcasa. E mai mare daraua decat ocaua. Este, acum, programul rabla. Dai laptopul si platesti diferenta la unul mai bun.

| anonimg a răspuns:

Recomand să îl duci la service pentru că trebuie văzut personal dacă se poate schimba sau nu.
Tot la service îl poate curăța de praf. Se strânge mult praf într-un laptop, și acest lucru îl face să funcționeze mai greu până la deloc.
Și un ssd în loc de hdd l-ar face să lucreze mai repede.

| NLS a răspuns (pentru anonimg):

Chiar si in foarte putinele dati cand se pot schimba, nu castigi nimic, doar ii grabesti moartea.
El are T4500.

Daca teoretic s-ar putea schimba cu ceva, se poate doar cu produse din aceeasi familie, cu socket identic, cu TDP identic, si frecventa asemanatoare, nu cu mult mai mare, pentru ca sistemul de racire a fost proiectat doar pentru acel TDP.
Acesta (sistemul de racire) nu se poate schimba intr-un laptop (cu altul proiectat pentru alt procesor mai puternic), din cauza configuratiei interne.

Laptopurile care permiteau procesoare mai capabile, aveau o alta aranjare interna a pieselor, o grosime putin mai mare, si un sistem de racire mai mare.

In cazul de fata, nici macar nu exista in familia acelui T4500 ceva mai puternic cu care sa poata fi inlocuit.

T9300-T9600 ar fi fost putin peste al lui ca frecventa, dar sunt din 2008, deci mai vechi cu 2 ani, si au TDP mai mare.

Presupunand ca pui un procesor de genul acela, si nu se arde placa de baza, cata performanta in plus crezi ca ai de la un procesor de 11 sau 13 ani, crescand frecventa cu 200-300MHz?

Singura solutie e sa ruleze XP pe el, eventual Linux Mint Mate sau XFCE, sau Win7 Starter.

Plus un SSD,
si cum ai zis tu, sa il curete de praf + schimbat pasta (cu una calitativa) daca nu a mai fost curatat de multa vreme.

| NLS a răspuns:

Nu se poate schimba.

Ce sistem de operare ai acum pe el?

Daca e ceva mai nou (win7 de exemplu), mai poti stoarce putin din el, optimizandu-l. (oprind servicii inutile).

Cel mai util ar fi sa cumperi un SSD in format SATA 2.5".
O sa castigi fluiditate in windows si la pornirea programelor (la cum merg dupa incarcare programele nu o sa fie diferenta mai deloc, din cauza procesorului slab, insa totul va porni mai repede si windowsul se va misca mai fluid ).

| dinaprilie a răspuns:

In 99,99% din cazuri procesorul este lipit de placa de baza ( a laptopului ). Deci nu, nu il poti schimba.

| GPA a răspuns:

Eu nu-i înțeleg pe unii din comentarii care habar n-au, își dau cu părerea "că nu se poate schimba", din moment ce nici nu știu despre ce laptop este vorba, tipurile de socket și ce placă de bază are. Pentru că placa de bază mă interesează. Câtă vreme placa de bază are socket PGA, procesorul poate fi înlocuit foarte ușor, trebuie doar desfăcut laptopul până la placa de bază. Majoritatea formatelor de plăci de bază de laptop vin în două standarde (socket PGA și BGA). Dacă e PGA, poate fi înlocuit procesorul. Dacă este BGA, adică lipit pe placa de bază, nu poate fi înlocuit decât în service prin Reball (dezlipirea procesorului prin topirea bilelor de aliaj, se folosește fludor)

Edit : În plus, procesorul tău este pe socket PGA, deci da, el poate fi înlocuit. Îți rămâne să-mi spui seria și modelul laptopului ca să-i verific placa de bază (în ceea ce privește procesoarele suportate de chipset, dacă sunt, evident).

| OnlyDga explică (pentru GPA):

Packard bell easy note LJ65

| GPA a răspuns (pentru OnlyDga):

Core Duo T9400-9500 ar fi cel mai bun procesor disponibil pe care-l poți monta pe acel laptop. Problema este că, această versiune vine pe mai multe tipuri de socket (atât PGA cât și BGA) și o să-l găsești doar sh.


https://www.ebay.com/......1652636361

Nu am certitudinea că va funcționa pe placa ta de bază, încerci prima dată și-mi spui ce versiune de Bios are laptopul tău. Dacă ai Windows, mergi în "run" și caută "msinfo32". La SM/Bios Version îmi spui ce versiune de Bios ai. Dacă ai ultima versiune, nu mai este nevoie să-l actualizezi. De ce îți sugerez să-l actualizezi? Pentru că, definițiile noi din fișierul care conține memoria (Rom) a biosului pot conține și o îmbunătățire în ceea ce privește gama de procesoare suportate (Microcode). Practic se actualizează și baza de date(harta) referitoare la procesoarele pe care biosul le poate inițializa in P.O.S.T

Ultima versiune de Bios pentru laptopul tău :
https://global-download.packardbell.com/......14_A_A.zip

| Salontanul a răspuns (pentru OnlyDga):

Stai linisti! Pot sa pun pariu ca nu poate fi inlocuit si din motive tehnice si de competitivitate! Cate unul vorbeste doar ca sa se dea priceput si habar n-are. Ala este un laptop foarte veci care nu duce mai mult de dual core. Placa de baza nu cred ca suporta procesoare care au FSB mai mult de 800 Mhz! "Succesuri!" vorba uneia care era fica unui presedinte, la randul lui agramat.

| GPA a răspuns (pentru Salontanul):

:)) câte upgrade-uri ai făcut tu sau câte plăci de bază ai reparat în viața asta, iartă-mă că o iau pe partea asta? Cum ai ajuns la concluzia că nu poate fi înlocuit? Ce criterii ai urmărit? În 800MHz FSB se găsește și T9400

Chiar te rog să le compari https://ark.intel.com/......mpare.html :)). Da, frate, e jale, mai ales când nu suntem pe aceeași lungime de undă. Dar nu-i problemă, o să aștept răspunsul lui și o să vedem diferențele după instalare. Îți pot garanta că este 100% compatibil cu chipsetul plăcii lui de bază din laptop.

Nu pune pariuri pe care le pierzi, niciodată :)) Gândește pariurile înainte, verifică cota, cunoaște echipele, nu e chiar așa cum crezi tu.

| Salontanul a răspuns (pentru GPA):

Asta e! Uite: eu iti trimit un litru de pălincă. Tu ce dai? Dupa ce am vazut despre ce tip de laptop este vorba sunt 100% ca nu se poate. Ala are procesorul lipit de placa de baza. Sa-mi spui si mie cum il dezlipesti si cum il lipeste pe cel nou? La lipire trebuie o scula care face disiparea termica pentru a nu se incalzi pinii de contact. Tine cont ca lucrez pe calculator din 1997 (Se lucra atunci cu MSDOS 6.22) si am lucrat pe multe laptopuri, am reparat MAC-uri cand erau 386 (nu cred ca stii ce-s alea!). O sa ne lamurim. Am pus semn de carte in browser sa vad ce ne spune tanarul.

| GPA a răspuns (pentru Salontanul):

Lipit pe placa de bază? PGA? De când? Știi ce înseamnă procesor pe socket PGA? Cum se realizează contactul electric între socket și pini? Pini dispuși pe suprafața procesorului, detașabil de socket, asta înseamnă PGA (Pin Grid Array). Dacă aveam BGA, abia atunci ar fi fost lipit pe placa de bază și cositorit cu bile solide de fludor (cu statia termică de lipire, statie de Reball) și nu putea face upgrade. La PGA-uri și LGA-uri nu este cazul. E ușor de făcut upgrade-ul, doar de urmărit procesoarele suportate de chipset.