| Pomar a întrebat:

Sal,
Am 8 Gb de RAM dar si Windows 7, dar nu foloseste decat 3, 5 Gb.
Cum il pot face sa ii foloseasca pe toti sau ce Windows ar trebui sa imi pun?
Inca ceva: Windows-ul meu e pe 32 bit, ar fi mai bine daca as pune unu pe 64? Care e diferenta dintre ele?

Răspuns Câştigător
| JaJe a răspuns:

Salut!
Toate Sistemele pe 32 biti recunoasc maxim 3, 5GB, asadar singura ta sansa e sa te muti pe x64 (din pacate esti nevoit sa reinstalezi Windows-ul). Si chiar iti recomand sistemul de x64 biti.

PS: 4 GB erau mai mult decat suficienti, ce faci cu 8?!

PSS: Diferenta intr-e x86 (adica 32 biti) si x64 sunt urmatoarele:

Pe 32 biti:
-Nu ruleaza programe configurate doar pentru versiunile x64 biti
-Nu citeste mai mult de 3, 5GB RAM (In cazul tau)
+Ocupa mai putina memorie RAM

Pe 64 biti:
+Ruleaza programele atat pentru x64 biti cat si pentru x86
+Citeste mai mult de 3, 5GB RAM (pana la un maxim de 128GB pe windows 7)
-Ocupa dublu memoria RAM decat pe x86 biti

Numai bine si sper ca te-am lamurit,
Cristi.

13 răspunsuri:
| RS4 a răspuns:

Pai ai luat 1. 0? la ce ai luat acea nota? posibil sa fie ceva problema la o componenta! eu zic ca nu avea cum sa fie 10 daca numerotarea e pana la 9, daca e 1. 0, mai fa testul si scrie-ne la ce ai luat acea nota!

| userr a răspuns:

In primul rand windows-ul nu are cum sa foloseasca toata memoria RAM! daca ar face asta nu ai mai putea folosi pc-ul!
fiecare aplicatie rulata pe computer foloseste din ram! pentru a utiliza tot RAM-ul din pc deschide mai multe programe si vei vedea ce se intampla!

| trustbogdan a răspuns:

Exact asta e problema windowsul pe care il ai e pe 32 de biti adica x86, tie iti trebuie un sistem de operare pe 64 de biti ca sa-ti recunoasca peste 4GB de ram, in cazul tau 8. Instaleaza-ti Windows 7 Ultimate x64

| trustbogdan a răspuns:

Diferenta dintre ele, e complicat sa intelegi cu adevarat care e treaba cu transferul de date... ce trebuie sa stii e ca pe programele pe 64biti vor rula mai repede, si nu mai ai limita de recunoastere la RAM de 4GB

| Pomar explică:

Multumesc mult pentru raspunsuri big grin.
Si eu m-am gandit ca win pe 64 de biti ar rezolva problema dar am vrust sa fiu sigur.
Mi-am pus 8 Gb de RAM ca sa nu trebuiasca sa mai umblu in pc cativa ani, adica de abia l-am cumparat si am vrut sa ma tina o vreme, nu peste 2 ani sa mai adaug niste RAM sau sa schimb procesoru, etc...
usser, m-am exprimat gresit: nu vede tot RAM-ul, ma rog de fapt il vede dar nu lasa aplicatiile sa il foloseasca big grin

| Pomar explică:

Am procesor six core ( sau cum s-o chema al cu 6 nuclee) cu frecventa de 3. 2 si placa video ATI Radeon HD 5850 cu 1024 MB. ddr5, 256bit
Deci banuiesc ca nu e vreo problema nu?
A, da si inca ceva: Am facut estu ala de la windows 7 si am luat nota 1, 0; dar scara era de la 1. 0 la 7. 9, deci e un fel de 10?

| Pomar explică:

Deci, nu am luat 1. 0 ci 1, 0 pe o scara de la 1. 0 la 7. 9, am luat la procesor 7. 5 la RAM 7. 5 la Graphics si gaming 1, 0 ( nu1. 0) si la primary hard disk 6...

In fine am mai facut o data testul cu windows 7 professional pe 64 bit si am luat ba 5. 9 ba 6. 6 asa ca nu e prea sigur testul

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai nevoie de wind 7 pe 64 bit... cel pe 32bit nu iti vede cant de memorie decat pana in 4Gb.

| seriousmoonlight a răspuns:

Avand in vedere ca ai atatia ram poti trece pe X64 dar fiecare windows in functie si de sistem are o limita matematica de ram... mai multi nu poate folosi. astfel

limita pe X86 (32bits) este 4GB RAM in afara de Windows 7 Starter care ae 2GB RAM
limita pe X64 (64bits) variaza de la versiune de Windows 7 la alta
Starter - 2 GB
Home Basic - 8GB
Home Premium - 16GB
Professional, Ultimate si Enterprise 192GB

este vorba de memorie physical adica formata din ram in general dar face swap cu hard diskul.
Sfatul meu e sa treci pe o varianta X64 Home Premium sau Basic Edition la alegerea ta, in afara de ram pe care ii ai iti mai trebuie un procesor >1GHz compatibil X64 si o placa video care sa poata rula cel putin DirectX 9.

| Raducu_Radu_1994 a răspuns:

Stie cineva windows 8.1 pe 32 biti tot 3 GB ram vede? sau mai mult?

| JakKarter a răspuns:

@ IceShadow, nu e mai bine dacă te duci pe un Windows 64 bit, deocamdată la 6 ani de la prima lansare a primului sistem Windows pe 64 bit, încă sânt probleme cu driverele, iar foarte multe programe/jocuri/aplicații nu au și versiunea pe 64 bit, iar cele care au nu merg chiar așa cum și-au dorit cei de la Microsoft.
Prin urmare dacă ți-ai pus Win 7 pe 64 bit și tu joci jocuri sau folosești programe pentru versiunea de 32 bit, nu ai făcut nici o afacere.
Una la mână pentru că un program/joc pe 32 bit care rulează pe un sistem de 64 bit oricum "Managerul Ram" din Windows nu-i va aloca acelui program, sau mai corect spus nu-i va da voie să utilizeze mai mult de 3 Gb ram per aplicație, și asta deoarece acea aplicație va rula "emulat" pe o versiune de 64 bit.
Doi la mână și pentru că este "limitat" din semnătură de către kerne-lul (nucleul) Windows-ului de către cei de la Microsoft.
Iar trei la mână există șanse foarte mari ca un anumit program sau joc să meargă mai "greoi" pe un sistem de 64 bit dacă el a fost proiectat pentru 32 bit (să știi că se întâmplă foarte des acest lucru).
Există posibilitatea să folosești fără probleme și fără dureri de cap cei 8GB rami ai tăi și pe un Windows 7 32 bit.Eu personal folosesc această "metodă" de mai bine de 1 an și 3-4 luni pe două configurații diferite (AMD, INTEL), binențeles cu sisteme Windows 7 32 bit și merge "brici" nici nu ai idee, toți cei 8 Gb ram sânt văzuți de către Windows 7 32 bit fără probleme. Ar mai fi multe de explicat, dacă Administratorul acestui site îmi permite pot să afișez link-ul către forumul din Romănia unde am făcut recent un Tutorial de la A la Z cum să utilizezi mai mult de 4 Gb Ram pe un Windows Vista/Seven 32 bit, sau dacă vrea administratorul să mă lase măcar să vă pun poza sau captura din Windows, în care puteți vedea cei 8Gb ram pe la care are acces Windows 7 32 bit.
Nu am văzut buton de link și prin urmare nu am pus link.
Nu am văzut buton de "img" și prin urmare nu am pus captura (este de dimensiuni relativ mici 533x420 ceva de genul).
Dar de mers merge orice sitem Windows Vista/Seven pe 32 bit cu mai mult de 4Gb Ram.
Este suficient să scrieți în limba română pe Google:
"Cum utilizezi mai mult de 4 Gb Ram pe un Windows 7 32 bit" sau luați această întrebare cu click dreapta copy/paste.
Numai bine!
Pentru o informare cât mai corectă a utilizatorilor din România.

| Andrei_Dumitrescu_1974 a răspuns:

La mine e cam asa cu testul ala: placa video e FX5200, adica destul de slaba, iar la test a primit cea mai mica nota posibila, adica 1. Nota finala nu reprezinta o medie a tuturor notelor (procesor, memorie, placa video, hd, etc) ci este cea mai mica nota dintre toate acestea. Dat fiind ca nota finala este 1, 0 eu trag concluzia ca e 1 nu 10, deoarece pentru a avea nota 10 ar fi trebuit ca toate componentele sa aiba 10.
Dupa ce am instalat driverul specific placii video, scorul a sarit de la 1 la 3 pentru aplicatii grafice si 2 pentru Windows Aero (care foloseste tot placa grafica). In consecinta daca nu ai driverele potrivite, atunci te poti trezi cu note mult mai mici decat ar putea in realitate sa ofere placa grafica. Probabil ca in varianta unde ai primit nota 1, 0 (adica 1 nu 10) pur si simplu placa mergea pe driverul minimal standard al windows-ului care nu poate sa ofere performante mai mari.