Inainte sa te gandesti sa controlezi rotatiile coolerului ar trebui sa iei in considerare ca el isi mareste viteza de rotatie cu un motiv, implicit este nevoie de racire. Asta de intampla din cauza prafului, foarte mult se pare daca suiera. Asa ca indicat ar fi sa il cureti de praf, altfel daca ii mai scazi si rotatiile esti pe drumul cel bun sa investesti bani seriosi in reparatii care daca implica placa video sau procesorul nu or sa fie deloc mici.
Nu-ti sugerez. daca nu-ti raceste componentele ti se va stinge imediat laptopul. i-ati un cooler pad mai bine.
Nustiu daca e vreun program dar eu am desfacut laptopul si l-am curatat de praf, am gasit juma de foras de praf ))) Dar trebuie sa ai foarte mare grija sa te uiti la inceput cum sunt conactate firele pe acolo fa poze mai bine anainte sa desfaci orice, depinde si ce pc ai daca nu te descurci cauta pe net modelul pc-ului scrii : /modelul la laptop cleaner/ ceva de genul
Depinde daca iti suporta hardware-ul sa-l controlezi dintr-un soft, de obicei la majoritatea laptopurilor coolerul este controlat automat in functie de temperatura procesorului. Cand e pe minimal power management se invarte mai lent sau deloc deoarece si procesorul sta mai rece la o frecventa mai mica. Daca iti suiera coolerul e infundat cu praf rau de tot, desfa laptopu si curata coolerul si radiatorul.
Andrei1124 întreabă: