| Sawarekh a întrebat:

Salut, ai mei trebuie sa vanda un apartament, a venit un cuplu care ne-a intrebat daca acceptam credit ipotecar.

am auzit ca multi nu au o parere buna despre varianta asta de cumparare.

Ce parere aveti?

12 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Ca si vanzator nu ai niciun dezavantaj atat timp cat actele apartamentului sunt in regula. Doar ca trebuie sa astepti 1-2-3 saptamani pana se aproba creditul

| Frank51 a răspuns:

Încă reușesc să mă mire oamenii care povestesc din "am auzit că". Știu că e grea tehnologia asta și informația multă dar totuși logica nu ar trebui să lipsească.

| gabicoo a răspuns:

Îți primești banii prin virament după ce se acceptă creditul. Da! Va trebui să plătești impozit pentru toată suma.

| Holiday a răspuns:

Nu exista niciun inconvenient.

| StoicAnalysis a răspuns:

Pai din ce stiu ( nu sunt 100% sigur ), creditul ipotecar nu este privit bine, doar din pricina cumparatorului. Pentru ca el gireaza cu apartamentul pentru care el a facut imprumutul.
Insa tu ca vanzator, nu ai nici o treaba cu asta. Banca iti da tie toti banii pe imobil si apoi tu iti vezi de treaba. Dupa toata tranzactia, banca trebuie sa recupereze banii de la cumparator, nu de la vanzator.

| adryang78 a răspuns:

Ca vânzător nu ai de ce să-ți faci griji. Singura problemă este că prețurile cerute pe piață sunt mult mai mari decât cele pe care le stabilesc evaluatorii pentru creditele ipotecare. Asta înseamnă că persoana sau persoanele care cumpără trebuie să acopere diferența din buzunar.
Riscuri își asumă doar cumpărătorul, fiindcă până când plătește ultima rată imobilul aparține, practic, băncii.

| Nelucojoc a răspuns:

Daca o vaca e violata de un vagabond, tu mai bei lapte de la vaca aia?
Si se accepta numai cash, sa nu cumva sa va plateasca cu virament bancar in contul curent...

| suntserios a răspuns (pentru Nelucojoc):

Nu mai bate campii pe aici... Este ilegal sa faci tranzactii cash asa de mari pentru a cumpara un apartament. Doar in virament bancar cu plata impozitului. Nu exista alta varianta.

| suntserios a răspuns (pentru Nelucojoc):

Nu fă recomandări ilegale omului.

| AdrianGht a răspuns:

Singurul dezavantaj este ca cel mai probabil primiti banii in RON in banca. O sa fie nevoie sa aveti un cont bancar daca nu aveti deja, iar cand o sa vreti sa retrageti suma o sa trebuiasca sa faceti mai multe drumuri ca sa evitati comisioane. (sunt ceva plafoane de retragere zilnica). Cel mai ok este sa retrageti banii repede si sa cumparati euro sau sa achizitionati repede un alt imobil. Daca ramaneti prea mult cu banii in RON o sa pierdeti mult datorita inflatiei.

| F12345 a răspuns:

Bună! Din ce știu eu de la o cunoștință când a aplicat pentru un credit pe 20 de ani pentru un apartament vânzătorul a cerut o sumă ( de ex. 30000€), a venit evaluatorul de la bancă și a masurat tot felul de chestii, inclusiv pe unde sunt pierderi de căldură în apartament, izolație, etc și prețul a scăzut considerabil, atunci vânzătorul dacă nu scădea din cei 30000€ cumpărătorul nu avea cum sa îl ia deoarece banca nu ii oferea acea suma mare, deci ele se evaluează,, la sânge", cred ca acesta este dezavantajul.Persoana respectiva a aplicat la ING pentru acest credit

| suntserios a răspuns (pentru F12345):

Asta a fost alegerea vanzatorului sa lase la pret... nu avea nicio legatura cu creditul. Putea foarte bine sa caute alt cumparator care isi permitea apartamentul.