| Bariel a întrebat:

Salut, am 16 ani si am o problema.De 2 luni incerc sa invat programare limbajul C++ dar nu reusesc sa performez.Am invatat anumite functii, bazele limbajului si le-am si practicat prin mici programele.Invat pana si la scoala in pauze si in ore plictisitoare de pe o aplicatie "SoloLearn". Primul lucru pe care il fac cand vin de la scoala este de a aprinde laptopul si a aplica ceea ce am citit la scoala. Ei bine eu copiam anumite programe de pe acea aplicatie si incercam sa le inteleg si chiar mi se parea usor deoarece erau progrămele simple. Apoi mi-a venit mie sa-mi fac propriul program cu chestii basic(cout,cin,for,if,else, arrays)bineinteles ca nu a iesit ceea ce am vrut eu. Apoi am intrat pe google si am incercat sa caut solutii, nu am gasit nimic care sa ma ajute si nu nu ma luati cu"Poate ai ratat un (winkingsau nu ai pus bine (})".M-am enervat deoarece nu am putut gasi rezolvarea la acea problema la care m-am chinuit 2 zile, la un program de 40 de linii de cod.Se fac 5 zile de cand nu am mai deschis codeblocks sau sa invat ceva. Azi am zis ca-i mai dau o sansa deoarece aveam chef de codat, imediat cand mi-am deschis proiectul cu programul esuat m-a luat o durere de cap, m-am demoralizat si am intrat sa ma joc ceva...imi puteti da ceva sfaturi daca ati trecut prin asta? Poate nu invat bine? Sincer chiar imi place sa creez lucruri si sunt foarte satisfacut cand scriu un programel bineinteles (copiat) apoi urmand sa dau f9 si sa vad ca functioneaza

17 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Sunt doua reguli de baza in programare:
1. Cand scrii un program, il scrii si il testezi pe bucatele.
2. Cand te-ai imbarligat si nu reusesti nicicum sa faci functional o secventa, atunc IL STERGI, iar a doua-treia zi incepi din nou.

Recomandarea mea e sa incepi cu programe mici, de maxim 10-20 linii: un programel de contorizare inainte-inapoi, un "zar" programat, un program loto, etc.
Poti continua cu asemenea idei simple, pana ce te plictisesti de rutina lor, dupa care incepi sa rezolvi probleme tot mai complexe.

Ideea este sa-ti faci propriile tale solutii functionale, sa le vezi tot mai des functionale, sa te poti mandri in fata ta (si ai altora) cu reusita lor.

Peste 2-3 ani de exersare si invatare vei putea ajunge la un nivel mai bun ca multi altii din clasa /scoala ta.
Nici cei care castiga la olimpiade nu au reusit acele performante din prima.

E nevoie de multa staruinta pentru a ajunge la un nivel mai superior decat altii, dar merita!winking

| Osneros a răspuns (pentru Bula):

"2. Cand te-ai imbarligat si nu reusesti nicicum sa faci functional o secventa, atunc IL STERGI, iar a doua-treia zi incepi din nou."
Cea mai dureroasa parte din programare. Sunt 100% de acord cu stersul a tot ce ai scris daca nu functioneaza si nu-i dai de cap, dar tot dureros e.

| Bula a răspuns (pentru Osneros):

La inceput si eu am simtit mare durere in asemenea cazuri, dar pe urma am invatat ca este mult mai usor sa faci din nou si... nu te streseaza atat in timp.
Asta pe langa faptul ca, urmatoarea solutie va fi un pic diferita si ca conceptie (noua), ceea ce te poate salva.

| Bariel explică (pentru Bula):

Salut,imi poti trimite terog frumos un link cu un project "zar" nu stiu cum se numeste si cum sa caut pe google.Pe translate imi spune ca se numeste "die" am cautat"die c++ project" dar mi-a dat altceva.Multumesc

| Bula a răspuns (pentru Bariel):

Trebuie sa faci un random intreg intre 1 si sase...winking

suntserios
| suntserios a răspuns:

Clar nu ai învățat cum trebuie. Te ai aruncat cu capul înainte direct într un limbaj de programare copiind cod de pe net. Nu ai cum sa înțelegi bazele programării asa. Începe cu teoria cu scheme logice cu pseudocod. Pe urma te arunci în limbaje.

| Frank51 a răspuns:

Incearca sa faci un cod din capul tau, fara sa te inspiri. Faci un programel simplu, apoi mai complicat, dar important este sa gasesti solutiile in capul tau, nu sa le iei de pe net, asta daca chiar stii basicul.

| aXy99 a răspuns:

La liceu nu inveti C++?

| Osneros a răspuns (pentru aXy99):

Probabil nu e la mate-info.

| aXy99 a răspuns (pentru Osneros):

Inseamna ca a facut o mare greseala cand si-a ales profilul daca nu e nici la mate-info, nici la stiinte ale naturii. Dar nu e prea tarziu, poate sa se mute.

| Osneros a răspuns (pentru aXy99):

La stiintele naturii faci informatica doar in clasele IX si X, si aia vai de mama ei, ca "oricum nu intereseaza pe nimeni", ceea ce e si adevarat. Cei mai multi care aleg un viitor in domeniu nu se hotarasc pana in clasa a X-a, ci mai tarziu.

| Bariel explică (pentru aXy99):

Nu sunt l a nici un profil care implica info, la evaluarea nationala de clasa a 8 a nu am invatat nimic si am luat note mici.3 la mate si 4 la romana, si sincer nici nu imi pasa...m-am inscris l a cel m ai prost liceu din oras.Deabea pe clasa a 10 a am realizat greseala pe care am facut o. Deci nu ma pot muta l a un profil ca mateinfo etc.Din cate am auzit eu de l a anumiti oameni la liceu si facultate nu inveti mai deloc programare, ci doar teorie nu practica, ba chiar mi-a spus cineva ca erau pusi sa scrie cod pe hartie.Azi dimineata m-am apucat din nou si mi-a iesit ceva ceva, cred ca secretul este de a avea o minte limpede cand programezi.Eu o faceam tot seara cand eram obosit si dupa scoala

| Bariel explică (pentru Bariel):

Păsa*(nu pasă) ca sa nu se inteleaga gresit

| Osneros a răspuns (pentru Bariel):

Pana si la admitere la facultate scrii cod pe hartie. Nu intelege gresit, si mie mi se pare o prostie. dar asta e viata.
Cat despre invatat, depinde de liceu si facultate. La liceu n-am invatat deloc. Am facut ceva Pascal prin clasa a IX-a si aia a fost.
In schimb, la facultate chiar am invatat programare (in special "good programming techniques" si cum sa evitam "bad programming techniques") si pot sa spun ca chiar scriu cod mult mai bine de cand tin cont de ele, cu toate ca sunt abia in primul semestru din anul I.

| Osneros a răspuns:

Nu inveti bine. Cum a zis si seriosul, daca te arunci cu capul inainte in cod copiat de net nu faci nimic. Invata sa gandesti, nu sa programezi. Cauta pe net tutoriale, sunt multe foarte bune si gratis. Recomand edX si Coursera.

| Elelei a răspuns:

Sau, dupa cele spuse inainte, nu este o meserie pentru tine. Nu toti ies IT-isti.

| Andra9pk a răspuns:

De ce nu te inscrii la un curs, mai bine?! Se explica mult mai bine decat la scoala..si o iei frumos cu inceputul. Daca nu intelegi bazele, cum vrei sa iti iasa ceva mai "sofisticat"?
Faci si teorie si programele (vei avea un fel de "portofoliu" la final cu tot ce lucrezi)
Te va ajuta si la CV pe viitor daca vrei sa lucrezi in IT