| max1122 a întrebat:

Salut! Am o curiozitate laughing exista motherboard dual procesor pentru proceseorele tip i9-12900k? Ps:nu ma pricep la pc doar sunt curios ca as vrea sa imi fac unul... daca aveti sfaturi le accept cu drag.

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Exista placi de baza multi-CPU (cu 2, 4 sau chiar 8 socketuri ) doar pentru procesoarele de server (procesoarele Xeon la Intel, EPYC la AMD).
Insa cele cu 8 socketuri sunt extrem de rare, nu se gasesc niciunde, caci sunt realizate la comanda, pentru marii clienti (Google, etc).
Nu vrei sa stii costul unei astfel de placi.

Suplimentar, AMD au lansat in seria 5000,
Threadripper PRO 5xxxWX, pentru dual socket.
Si nu oricum, ci cu 8 canale de memorie (8-Channel).

https://www.tweaktown.com/......index.html

Jocurile nu recunosc oricum mai mult de 1 procesor fizic, deci nu te-ar ajuta cu absolut nimic, chiar daca ar exista asa ceva pentru procesoarele mainstream.

Nici macar programele de editare video (care sunt mari consumatoare de nuclee reale si threaduri) nu pot beneficia de mai multe procesoare fizice din cate stiu.
Cel putin momentan.

12900K, 5900X si urmasii acestora, orice procesor mainstream, nu o sa existe. pentru dual-socket.

Pentru ca se urmareste eficientizarea consumului de resurse, dar totodata, simplificarea arhitecturii interne a procesoarelor, a placilor de baza.
2 procesoare fizice pe acceasi placa de baza aduc doar probleme in general: au de impartit acelasi RAM, si chiar daca au fiecare RAM separat, trebuie sa comunice unul cu altul, si apoi ambele cu
controllerele perifericelor (SATA, USB, PCIe, etc)
si cu placa video (sau placile video, acestea chiar daca sunt mai multe, sunt legate in SLI (ma rog, NVLink mai nou) si sunt vazute ca una).
Aplicatiile ar deveni mult mai complexe, gestiunea resurselor s-ar realiza defectuos.

2 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Din ce stiu placile de gen sunt doar pentru servere. Pentru gaming nu ti-ar fi de folos, pentru ca jocull ar vedea doar un singur procesor oricum.

| Brizbriz a răspuns:

NU am auzit niciodata de i3-9 multiprocesor
NUMAI xeon, care e un procesor si mai puternic decat seria i
inclusiv pentru gaming:
https://www.amazon.com/......ref=sr_1_7 keywords=dual+processor+motherboard&qid=1657584675&sr=8-7