Parerea mea: Windowsul are o defectiune! Incearca sa iei alta varianta de windows si inceaca sa instalezi driver-ele cu driverscloud: https://www.driverscloud.com/en/features
Sunt situatii cand ordinea de instalare conteaza, respectiv un driver /program nu se dezinstaleaza complet si creaza conflicte.
Regula este ca, dupa instalarea Windows-ului, pasul imediat urmator sa fie instalarea tuturor driverelor.
Daca dorim sa inlocuim un driver cu alta versiune, atunci intai trebuie sa-l STERGEM (din Device Manager), dupa care imediat sa instalam noul driver (de obicei acesta e important la driverele video).
Exista si situatii extreme, cand componentele fizice fac probleme, iar in aceste cazuri de compatibilitate este indicat sa folosim alta componenta sau combinatie de componente hardware.
"Regula este ca, dupa instalarea Windows-ului, pasul imediat urmator sa fie instalarea tuturor driverelor."
Al doilea lucru pe care l-am facut dupa instalarea windowsului au fost actualizarile, apoi driverele.
"Daca dorim sa inlocuim un driver cu alta versiune, atunci intai trebuie sa-l STERGEM (din Device Manager), dupa care imediat sa instalam noul driver (de obicei acesta e important la driverele video)."
Am facut asta de vreo 3 ori pana am inceput sa incerc cu DDU.
"Exista si situatii extreme, cand componentele fizice fac probleme"
Placa video mergea perfect inainte de reinstalarea windowsului.
Daca driverele lor se folosesc de Visual C++, atunci inseamna ca au drivere destul de subrede, nu prea conforme cu Windows-ul (de baza).
Ce ar fi sa fie obligati toti utilizatorii de Windows sa-si instaleze si Visual C++ (care este contra cost (!), pentru a putea volosi o amaraciune de placa video?
Aproape nimeni n-ar cumpara aceea placa.
Incearca sa reinstalezi Windows-ul de pe acelasi kit, cu care a functionat bine.
Daca in continuare face figuri, atunci e suspect hardware, in special placa video (supraincalzire GPU sau defectiune la memoria /transmisia video). Eu as incepe chiar cu testarea riguroasa a partii video, inainte de reinstalarea Windows-ului.
https://www.majorgeeks.com/files/details/video_memory_stress_test.html
Verifica, in BIOS (UEFI) ca placa dedicata sa fie prioritara.
Daca de acolo nu poti seta, atunci incearca s-o setezi prioritar din Windows.
In multe cazuri, placa dedicata intra in functiune doar daca cerinta video impune. In acest caz, setarea trebuie sa fie pe "Auto" sau implicit.
Verifica in Device Manager, daca apar ambele placi video, normal!
In BIOS am Switchable Graphics ( pe care e setat ) și UMA Graphic. Driverul asta din 2015 care merge nu mă lăsa sa setez exact placa grafica. Tot ce am pe acolo în mare e modul de performanta și modul de economisire energie. Driverele noi sunt ceva mai bogate...
În device manager ambele sunt arătate că funcționând normal.
Am rezolvat problema. Scriu raspunsul asta in caz ca o sa mai aiba cineva aceeasi problema si cauta pe google, sa nu isi piarda ore in sir descarcand si instaland Windows-uri, drivere si toate nebuniile...
Diagnosticul meu :
Cu toate ca am instalat eu manual visual c++,.net, directx si altele, nu cred ca erau toate sau nu erau instalate cum trebuie. Asta ma gandesc ca a fost problema, la alta cauza nu pot sa ma gandesc.
Reparare :
Am instalat CSGO de pe steam ( sa vad daca merge pe placa video dedicata, nu ma gandeam ca rezolv asa problema ), care si-a instalat singur toate necesitatile precum visual c++, etc. Se pare ca astea erau fix cele necesare pentru driverul placii video. Cand am incercat azi sa instalez driverul (19.12.3) a mers perfect.
Alte informatii (in caz ca sunt necesare pentru alte persoane):
Sistemul era complet actualizat (W10, v1903), driverul a fost upgradat "peste" versiunea 15.200. 1062.1004 (gasit pe site la Lenovo), mod de instalare fara factory reset, folosind driverul descarcat de pe https://www.amd.com/en/support/graphics/ special pentru r5 m230 (NU cel cu autodetectie).
Data : 19.12. 2019
Craciun Fericit!