Ai văzut tu matura sa mature singură, sau vreun Dorel sa sape o groapa fără sa i se ordone?
Calculatorul e o unealta, tu o comanzi, prin intermediul sistemului de operare și al programelor.
Pana nu ștergi tu un sistem de operare de pe un HDD, NU se va șterge, pana nu dezinstalezi un program, nu se va dezinstala, pana nu tragi tu o linie în Paint sau tastezi o litera într-un editor text, toate acestea nu se vor face singure.
PS: cât de vechi (sau nou) e laptopul?
Ai găsit drivere pentru 10?
PS2: șterge partitia pe care ai acum windows, folosind un kit de Windows 10, dar te oprești la re-crearea partiției, nu instalezi din nou Windowsul pe el.
Apoi poți instala Windows-ul pe SSD.
Daca o sa ai doua sisteme de operare (pe HDD și pe SSD) va intra automat boot managerul la pornire, și după aceea (după ce o sa ștergi windowsul de pe HDD), nu știu dacă mai scapi de el. O sa rămână desigur doar o singura opțiune, Windows 10, dar va trebui sa apesi mereu Enter sa treacă mai departe, sau sa aștepți 30 secunde și apoi va intra singur
Recomand o instalare de la zero pe acel ssd https://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10 descarci imaginea si o instalezi, este mult mai bine
Daca vrei tu sa le stergi da, sau poti sa le pastrezi, dar cel mai bine salvezi pe un stick ce ai nevoie si dai format total e cel mai bine
Daca instalezi un sistem de operare pe SSD si lasi alt sistem de operare pe HDD va trebui sa-l decuplezi pe unul de la sistem. Altfel vei strica HDD-ul. Stiu din proprie experienta. Cel mai bine instalezi Windowsul pe SSD si stergi celalalt HDD. De fapt, invers. Stergi Windowsul de pe HDD si instalezi altul nou pe SSD. Asa nu risti sa strici HDD-ul. Nu pot exista doua unitati boot-abile in acelasi laptop sau PC. Poti sa faci doar dual boot pe o singura unitate boot-abila.
Daca pui un ssd, ai windows7 pe un hdd si instalezi un w10 pe ssd, trebuie sa pui ssd-ul primul in bios la ordinea de pornire. Altfel, pornirea se va face intai de pe hard disk-ul vechi si cand vei sterge hard disk-ul vechi, nu va porni nici cel nou si va trebui reinstalat windows-ul. Plus ca va aparea meniu de pornire, w7 si w10. Programele din w7 vor rula in w7. In w10 vor trebui reinstalate toate programele.
E buna ideea sa lasi numai ssd-ul in laptop atunci cand instalezi w10 ca sa nu se lege w10 de celalalt hard disk in cazul unor setari gresite in bios. W7 trebuie sters dupa aceea. Se pune si hdd-ul cu w7 in laptop, se pune in bios ssd-ul ca prima unitate de pornire, si din w10 se poate da o formatare pentru fiecare partitie din hdd vechi.
Alta varianta, cu ambele hard disk-uri in laptop, cu ssd-ul pus in bios pe prima pozitie in bios, se porneste instalarea lui w10 si se poate sterge atunci w7.
Alta varianta. Daca w7 e activat, instalezi w10 in mod upgrade cu laptopul conectat la internet si e posibil sa obtii licenta lui w10 pe acel laptop, apoi cand vei instala w10 pe ssd, licenta se va activa automat online.
Minea_Alin_1999 întreabă: